OBRAZEM: Tresty smrti, doživotí, 254 let žaláře. Uplynulo 70 let od popravy členů protikomunistické skupiny z Lounska
Vzpomínka na popravené u sokolovny. 6x foto: Město Louny
Louny

Louny - 7. ledna uplynulo přesně 70 let od doby, kdy na dvoře pankrácké věznice byli popraveni ve vykonstruovaném procesu, který se konal v říjnu 1949 v lounské sokolovně, příslušníci odbojové organizace MAPAŽ (Masaryk, Palacký, Žižka) Kamil Novotný, Josef Plzák, Josef Hořejší a Bohumil Klempt.

U pamětní desky, která byla odhalena v r. 1993 v Poděbradově ulici, se sešli zástupci vedení města a Konfederace politických vězňů, aby spolu s historiky Muzea čs. opevnění z let 1936-38, studenty a pedagogy Gymnázia Václava Hlavatého, členy Spolku rodáků a přátel města Loun a dalšími občany uctili památku popravených i všech ostatních, kteří se postavili proti bývalému režimu a byli za to postiženi.

Konkrétně v procesu s ilegální skupinou MAPAŽ 23 členům protikomunistického odboje byly uděleny tresty v celkovém trvání 254 let, přičemž byli zbaveni občanských práv na dobu deseti let po odpykání trestu a jejich majetek propadl státu.

foto

0901louny2

0901louny3

0901louny4

0901louny1

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru