Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Až 1600 lidí v Jihlavě může mít neplatný řidičák. Na odboru dopravy se tvoří fronty

V tomto roce v ČR skončí platnost skoro milionu řidičských průkazů. Je to znát i na jihlavském odboru dopravy, kde se nárazově mohou tvořit fronty. Odhaduje se, že jen v krajském městě může mít neplatný řidičský průkaz až 1600 lidí.

Řidiči výměnu „řidičáku“ zvládnout kdekoliv v republice, o nový průkaz už nemusí žádat jen v místě trvalého bydliště.

„Standardní lhůta pro vydání nového řidičského průkazu je 20 dnů, v Jihlavě si teď lidé vyzvedávají průkazy v průměru do 14 dnů. Kdo chce řidičský průkaz ještě dřív, musí si za to připlatit 700 korun a pak ho dostane do pěti dnů. Obnovení průkazu, kterému vypršela platnost, je zdarma. Za jízdu s propadlým řidičským průkazem hrozí pokuta až 2500 Kč,“ upozorňuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Objednání je možné na internetových stránkách města Jihlavy. 

Jen za včerejší úřední den přišlo k přepážkám registru řidičů v Jihlavě 189 klientů. Ráno se proto u přepážek tvořily fronty, a kdo nebyl předem objednán, čekal na odbavení až 1,5 hodiny. „Za pracovníky odboru dopravy proto mohu doporučit objednat se prostřednictvím našeho objednávkového systému,“ uvedl náměstek primátorky Petr Laštovička.

Přes 100 tisíc neplatných průkazů v ČR

V celé České republice je momentálně přes 100 tisíc neplatných řidičáků. Město si statistiky v tomto směru nevede. „Není ani v možnostech našeho úřadu to přesně zjistit a rozklíčovat,“ říká Vladimír Findejs z odboru dopravy jihlavského magistrátu s tím, že se ani nedá přesně zjistit, proč jsou průkazy neplatné.

Může to být z mnoha příčin, nejenom vypršením data platnosti. Pokud někdo pozbyl řidičské oprávnění, ať už se například takzvaně vybodoval nebo mu byl uložen zákaz řízení, tak jeho řidičský průkaz také figuruje mezi neplatnými. Rovněž ztracený, zničený nebo odcizený „řidičák“ je v celorepublikových statistikách podle Findejse evidován jako neplatný, a to až do té doby, než je oficiálně skartován. „I řada starších řidičů po skončení platnosti jejich průkazu už si pro nový nepřijde. Už řídit nechtějí, protože se na to necítí, nebo jim to neumožní zdravotní stav,“ uzavírá vedoucí oddělení dopravně správních agend Magistrátu města Jihlavy.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková, MDČR

Štítky řidičský průkaz, oprávnění, platnost, odbor dopravy, Jihlava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až 1600 lidí v Jihlavě může mít neplatný řidičák. Na odboru dopravy se tvoří fronty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.