Dvojice mimořádně hezky oblečených profíků si kořist tipovala. „Byli u nás po Štědrém dni třikrát. Zaútočili ale až při poslední podvečerní slavnostní mši v roce,“ svěřil se Blesku pan Zahradník.

Dovnitř nakráčeli suverénně bočním vchodem pro kněží a správce. Hned začali šmejdit v šatně pro ministranty. Prý mají slíbený růženec od faráře, tvrdili. Ministrant, připravující kadidlo, je ale vypoklonkoval a hbitě pádil pro kostelníka.

Zaútočili na záchodě

To už však nebezpeční lupiči zaútočili na stařenku na toaletě. Zatímco neznaboh vyrval babičce z kabelky peněženku, jeho partnerku stihl statečný kostelník duchapřítomně zamknout v mezidveří chrámu.

Lapená žena tam deset minut nepříčetně řvala a nadávala, než přijela policie. „Aspoň tam ale nerušila účastníky bohoslužby,“ pousmál se pan Zahradník. Na lupičově zápěstí pak cvakla pouta deset minut po silvestrovské půlnoci.

Oba čekají ve vazbě na soud, za loupežné přepadení jim hrozí osm let vězení a po smrti dozajista peklo.

Vykradač kasiček považuje drobné za svoje

Kostel sv. Tomáše na Moravském náměstí v Brně zažil po svátcích nevídané nájezdy zlodějů a lupičů. „Některé jsme chytili, další máme natočené na videu,“ svěřil se kostelník.

Do chrámu pravidelně dochází profesionální vykradač kasiček. „Vždy, když  ho chytíme, namítá, že milodary od farníků jsou přece určené pro chudé a nemajetné,“ dodává kostelník. Policie ho vždy pustí a nešťastník je zas brzy zpět.

Bezdomovci, opilci i žebráci

Do  chrámu zdaleka nechodí jen věřící. „Ohřívají se u nás občas bezdomovci. Chovat se sice v kostele neumí, ale pokud jsou tiší a neobtěžují, tolerujeme je,“ svěřil se kostelník.

Nevítanou sortou jsou ovšem opilci, kteří si chrám spletli s noclehárnou. Po mších se zase před vraty houfují žebráci. Vědí, že zjihlí farníci po mši nějakou tu korunu pustí.

VIDEO: Lupiči v kostelech nejsou bohužel ničím výjimečným.

Video
Video se připravuje ...

Policisté pátrají po ženě, která kradla v kostele na náměstí Republiky. Policie České republiky