Anička je první Jičíňačkou roku 2020. Doma se na novorozenou sestřičku těší Terezka a Verunka

9. leden 2020

Návštěvu z jičínské radnice s gratulacemi a s tradičními dárky novorozená Anička Ptáčková prospala. Aby ne, musela ještě dohnat časnou hodinu svého narození ze 7. ledna, kdy si v porodnici oblastní nemocnice přivstala na svět ve tři čtvrtě na čtyři ráno. Stala se tak zároveň prvním občánkem města Jičína v letošním roce.

V dopoledním čase, kdy jičínský starosta Jan Malý přišel Aničku do porodnice osobně přivítat a za město pogratulovat její mamince Veronice Grohové, se už na nového člena rodiny doma těšily dvě sestřičky, Terezka a Verunka.

Andulku přivedl na svět při nekomplikovaném porodu tým vedený MUDr. Lubomírem Voltrem, primářem Gynekologicko-porodnického oddělení Oblastní nemocnice Jičín a.s. Ani on si setkání nenechal ujít. Svěřil se, že jičínská porodnice měla loni napilno, narodilo se tam 913 miminek, z toho dvoje dvojčata.

„Je to vynikající číslo, protože za dvacet let jsme měli jen pětkrát nad 900 porodů. Celkově ale porodnost v republice klesá. Rok od roku je nižší. Je tam i nepřímá úměra, že čím bohatší rodina, tím méně dětí a naopak," řekl primář Lubomír Voltr.

Porody jsou čím dál náročnější

„Náročnost porodů ovlivňuje především věk matek, který se výrazně posunul nad třicet let. Není tedy výjimkou, aby čtyřicetileté maminky rodily své první dítě. A není výjimkou, aby rodily ženy, které mají přes sto kilogramů," upozornil Lubomír Voltr.

Starosta města Jičína Jan Malý gratuluje šťastné trojnásobné mamince k narození Aničky

S věkem a nadváhou roste množství diagnóz, které maminky zatěžují a to má při porodu vliv i na nutnost řešení ze strany porodníků.
„Kdyby všechny maminky rodily tak, jako paní Veronika, tak jsme bez práce. Při překotném porodu se Anička podívala na svět už za tři čtvrtě hodiny."

Novorozené Anně Ptáčkové přejeme hlavně zdraví a radost ze života v milující rodině.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.