Za hornické byty po OKD dali Švédové 33 miliard korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ostrava
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 42 500 bytů, převážně po OKD, kupuje švédská společnost Heimstaden Bostad. Společnost patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. Pro nájemníky firmy Residomo se nic nemění a na uzavřené nájemní smlouvy nebude mít změna vlastníka společnosti vliv.

Cena transakce je 1,3 miliardy eur, což je v přepočtu kolem 33 miliard korun. Informaci o hodnotě obchodu poskytl dosavadní vlastník Round Hill Capital.

Transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad. Poté bude na Heimstaden formálně převeden obchodní podíl ve společnosti Residomo a transakce bude zapsána v obchodním rejstříku.

„Jsme rádi, že nový vlastník Residomo, Heimstaden, přichází s dlouhodobou vizí rozvoje nájemního bydlení. Pro celý tým Residomo je důležité, že nový majitel kromě vysoké úrovně správy a péče o stávající byty má rovněž vizi dalšího rozvoje portfolia, a to i v podobě budoucích investic do výstavby nových nájemních bytů,“ uvedl generální ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj.

Firma ve zprávě uvedla, že z dlouhodobého hlediska je cílem dále zlepšovat poskytované služby. „Jsme připraveni i nadále podporovat aktivity, které pomáhají zlepšit nabídku nájemníkům a lokalitám, tak jako se tomu dělo v uplynulých letech,“ uvedl generální ředitel společnosti Heimstaden Patrik Hall.

Rafaj uvedl, že hodnota společnosti Residomo a kvalita jejího majetku a služeb se za posledních několik let výrazně zvýšila a že pokračování tohoto trendu, možná ještě v rychlejším tempu, očekává i s novým vlastníkem. „Vstup společnosti Heimstaden na trh nájemního bydlení v České republice a v Moravskoslezském kraji je dlouhodobou investicí,“ uvedl Hall. Dodal, že Heimstaden věří v růst české ekonomiky a plánuje zůstat dlouhodobě její součástí.

Residomo je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. V majetku má hlavně někdejší hornické byty. Bývalá společnost RPG Byty je získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD.

V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma, jejími vlastníky se staly investiční fondy Black­stone a Round Hill Capital. Proti prodeji společnosti vystupovalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ hájící zájmy nájemníků, podle nějž šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace.

V roce 2017 se firma RPG Byty přejmenovala na Residomo. Rafaj uvedl, že majitelé začali do rekonstrukcí a zlepšování technického stavu budov a bytů výrazně investovat. V loňském roce činily investice více než 1,2 miliardy korun a šly především do zateplování domů, výstavby půdních bytů a celkové revitalizace dlouhodobě podinvestovaných oblastí.

Společnost Heimstaden Bostad byla založena roku 1998. Její portfolio dosud tvořilo 52 300 bytů v hodnotě přibližně 108 miliard švédských korun (259 miliard korun). Kromě Švédska spravuje nemovitosti také v Norsku, Dánsku, Německu a Nizozemsku.