Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česko

Zastupitelé Varnsdorfu odvolali starostu z funkce kvůli kauze pronájmu radarů. Skončil i místostarosta

Starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček. foto: ČTK

Varnsdorf (Děčínsko) - Zastupitelé Varnsdorfu ve čtvrtek odvolali z funkce trestně stíhaného starostu Stanislava Horáčka. Horáček je ve vazbě kvůli sporné zakázce na radary na měření rychlosti. Další stíhaný politik, místostarosta Josef Hambálek (ANO) rezignoval na funkci sám se zdůvodněním, že nechce městu kazit pověst. Zastupitelé vzápětí zvolili starostu nového, stal se jím Roland Solloch (za ANO).
  15:57aktualizováno  19:21

Novým místostarostou je Jiří Sucharda (ODS). O situaci jednají zastupitelé za poměrně výrazného zájmu veřejnosti.

„Rád bych pokračoval tak, aby město vzkvétalo,“ řekl po svém zvolení Solloch novinářům. Hlas mu dalo v tajné volbě podle dostupných informací 18 z přítomných 20 zastupitelů. Pro Horáčkovo odvolání bylo 13 zastupitelů, proti byli dva, pět se hlasování zdrželo.

Zastupitel Jan Rýdl (ANO), který se proti odvolání starosty vyslovil, uvedl, že Horáčkova vina zatím nebyla prokázána. „To prokáže až soud,“ řekl Rýdl, který tedy považuje starostu za nevinného.

„Chci zdůraznit, že tito dva byli obviněni a trestně stíháni v souvislosti s výkonem svých funkcí. Je nepřípustné pro město, aby tyto funkce vykonávali,“ argumentoval naopak opoziční zastupitel Jan Šimek (Náš Varnsdorf), který hlasoval pro Horáčkovo odvolání.

Zastupitelstvo si zvolilo i nové radní a místostarostku Ladislavu Křížovou (ODS - BEZPP). Funkci bude vykonávat neuvolněně, je ředitelkou ZŠ Edisonova. Radními budou znovuzvolený Josef Šusta (za ANO), Václav Moravec (Volba pro město Varnsdorf - BEZPP), Jan Šišulák (Volba pro město Varnsdorf - BEZPP) a Martin Musílek (Náš Varnsdorf - BEZPP). Radu města doplní starosta a místostarostové.

Místostarosta Varnsdorfu Josef Hambálek

Na jednání zastupitelstva týkající se právě komplikované situace ve vedení města, se přišlo podívat na 100 místních. Někteří na počátku zasedání chtěli, aby ze své tehdejší funkce druhého místostarosty odstoupil i Solloch.

Případ se týká pronájmu radarů na měření rychlosti, jež pro město provozuje společnost WST. Firma dostává odměnu za každé naměřené překročení rychlosti. Kvůli tomu kritizovala vedení města už dřív opozice, vedení kritiku odmítá. Za chyby při vyhlášení zakázky na systém měření rychlosti dostal Varnsdorf pokutu 650 000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad ve čtvrtek oznámil, že pokuta je pravomocná. Zastupitelé města oznámili, že budou peníze požadovat po WST. Město už také loni rozhodlo, že s firmou ukončí smlouvu k 31. lednu.

V případu jsou obvinění čtyři lidé a firma WST jako právnická osoba. Mezi obviněnými je kromě Hambálka a Horáčka i jednatel WST Miloš Schubert.

Autor: