Zastupitelé Varnsdorfu odvolali z funkce stíhaného Horáčka, v čele města stane dosavadní místostarosta

Zastupitelé Varnsdorfu ve čtvrtek odvolali z funkce trestně stíhaného starostu Stanislava Horáčka. Pro jeho odvolání hlasovalo 13 zastupitelů, proti byli dva. Do čela města zároveň nově zvolili dosavadního místostarostu Rolanda Sollocha (za ANO). Horáček je ve vazbě kvůli sporné zakázce na radary na měření rychlosti. Hnutí ANO ho už v minulosti vyloučilo.

Varnsdorf (Děčínsko)  (Aktualizováno: 20:30 9. 1. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatčený starosta Stanislav Horáček (ANO)

Pro Horáčkovo odvolání hlasovalo 13 zastupitelů | Foto: Libor Zavoral | Zdroj: ČTK

Zastupitelé se na čtvrtečním zasedání zabývali komplikovanou situací ve městě. Novým starostou Varnsdorfu bude Roland Solloch (za ANO). Volba byla tajná, navrhl ho bývalý místostarosta Josef Hambálek (ANO), který je také obviněný a na úvod zasedání na svoji funkci rezignoval. 

Varnsdorf musí za chyby při zadávání zakázek na radary zaplatit 650 tisíc korun, místní protestují

Číst článek

Na jednání přišlo na 100 místních, kteří žádali, aby odstoupil také čerstvě zvolený starosta Roland Solloch. „Rád bych pokračoval tak, aby město vzkvétalo,“ řekl po svém zvolení Solloch novinářům. 

Případ se týká pronájmu radarů na měření rychlosti, jež pro město provozuje společnost WST. Firma dostává odměnu za každé naměřené překročení rychlosti. Kvůli tomu kritizovala vedení města už dřív opozice.

Existuje i judikatura Nejvyššího správního soudu, podle níž je nezákonné, má-li třetí subjekt hmotný zájem na výsledcích měření. Vedení radnice kritiku odmítá. Tvrdí, že město protiprávně nepostupuje a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem.

V případu jsou obvinění čtyři lidé a firma WST jako právnická osoba. Mezi obviněnými je kromě Hambálka starosta města Stanislav Horáček, ten je vazbě a hnutí ANO už ho v minulosti vyloučilo, a jednatel WST Miloš Schubert.

Za chyby při vyhlášení zakázky na systém měření rychlosti dostal Varnsdorf pokutu 650 000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad ve čtvrtek oznámil, že pokuta je pravomocná. Zastupitelé města oznámili, že budou peníze požadovat po WST. Město už také loni rozhodlo, že s firmou ukončí smlouvu k 31. lednu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme