Statisíce doprovodily v Manile sochu Krista, letos událost odrazila napětí na Blízkém východě

9. ledna 2020 Události Autor: Kristýna Fuksová

Filipínskou metropolí po roce opět prošel průvod s černou sochou Ježíše Krista v životní velikosti. Letos se ho zúčastnily statisíce lidí, podle některých až dva miliony. Kardinál Luis Antonio Tagle je před tím během ranní bohoslužby vyzval k modlitbám za mír na Blízkém východě a tamní obyvatele.

Luis_Antonio_Tagle„Intenzivně se modlete, aby se odvetné útoky mezi Spojenými státy americkými a Íránem nevyhrotilo,“ reagoval kardinál Tagle na současné napětí mezi oběma státy, které se zhoršilo po pátečním zabití íránského generála Kásima Sulejmáního americkým dronem a následném odvetném bombardování amerických vojenských základen v Iráku. "Doufejme, že nepřeroste v ozbrojený konflikt," zdůraznil oblíbený manilský arcibiskup a dodal, aby lidé pamatovali také na Filipínce žijící na Blízkém východě. Podle agentury Fides filipínská vláda nařídila jejich povinnou evakuaci z Íránu a Iráku. Ministerstvo práce uvádí, že se jedná více než tři tisíce Filipínců včetně žen provdaných za místní.

Tradičního procesí s dřevěnou sochou Krista, která je stará několik staletí, se letos zúčastnily statisíce lidí. Organizátoři před jejím konáním odhadovali až šest miliónů katolíků. Průvod jde asi sedmikilometrovou trasu ulicemi Manily a obvykle trvá nejméně 15 hodin. Sochu na Filipíny zřejmě dopravili španělští misionáři z Mexika v roce 1606. Od té doby socha přežila požáry, zemětřesení i bombardování za druhé světové války. Místní katolíci věří, že socha má zázračnou moc, dokáže léčit a zajistit pevné zdraví a bohatství. Mnozí účastníci procesí se snaží sochy dotknout a také letos byli někteří v davu zraněni nebo omdleli horkem.

Na Filipínách se ke katolické víře hlásí zhruba 80 procent ze stomilionové populace.

Pětapadesátiletá provozní restaurace Jocelyn del Rosariová agentuře AP řekla, že kráčela čtyři kilometry bosa s prázdným žaludkem, aby ukázala svou oddanost Kristu a modlila se za své děti. V davu a vedru omdlela a byla odnesena na stanoviště první pomoci. "Moje dcera má cukrovku a můj syn je každou chvíli ve vězení," vysvětlila del Rosariová položená na nosítkách. "Černý Kristus už pro mě vykonal zázraky. Musím se modlit za další," dodala.

Další věřící Elena Ornateová vyjádřila přesvědčení, že ji černý Kristus před lety pomohl zotavit se z mrtvice. V prosinci ji ale postihla další mrtvice, po níž zůstala 73letá vdova částečně ochrnutá, takže nemůže pokračovat v práci pouliční prodavačky. "Pane, dej mi sílu. Moje rodina mě potřebuje," prosila se slzami v očích dnes Ornateová, usazená na invalidním vozíku a obklopená více než desítkou vnoučat.

Filipínské úřady přijaly kvůli procesí jako každý rok přísná bezpečnostní opatření. V Manile bylo rozmístěno více než 12.000 policistů, mezi nimi i odstřelovači či experti na likvidaci výbušnin. Účastníci procesí nesmějí mít u sebe žádné zbraně ani alkohol. Policie také ruší signál mobilních telefonů a průvod monitoruje z vrtulníku.

ČTK, Fides, KFC

foto: The Independent

NyníKomorní hudba
Skladba: Sonata č.2 pro harfu op.34 - Rondo; Autor: Dusík Jan Ladislav; Dirigent: Parisi Vittorio; Sóla: Alessandrini Roberta - harfa; Soubor: Orchestra di Mantova
02:00Oktáva
03:00Z archivu hudebních...
03:51Písně
05:57Myšlenka na den
06:00Ranní proud
06:30Dnešní evangelium

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony