Číňané, Rusové nebo Američané vás zlomí, říká počítačový expert Zandl

09.01.2020 17:42

Odborník na kybernetiku a člen komise, která určí nové vedení NÚKIB, Patrik Zandl (Piráti) zavítal do čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu a zpochybnil myšlenku, že bude nový šéf úřadu známý už 1. dubna. Prozradil také, zda už na něj někdo tlačí, jak má rozhodovat. Varoval také před ruskými, čínskými i americkými hackery.

Číňané, Rusové nebo Američané vás zlomí, říká počítačový expert Zandl
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dostane nového šéfa poté, co vláda odvolala zakladatele úřadu a jeho dosavadního šéfa Dušana Navrátila. Zandl prozradil, že zatím dostává jen obecné rady, a to i od lidí, které nezná. „Ne snad, že by se mi tlačila nějaká jména. Spíš lidi říkají, jak by to výběrové řízení mělo vypadat. Lidé by byli rádi, aby ta volba byla odpolitizovaná,“ prozradil.

Osobně trvá na tom, aby se novým šéfem úřadu stal někdo, kdo se v oblasti digitální bezpečnosti opravdu vyzná. Celou věc by prý urychlilo, kdy by se ředitelem NÚKIB stal někdo, kdo už v úřadu pracuje, ale to by prý záleželo na tom, kdo by se přihlásil.

V tuto chvíli se počítá s tím, že by nový ředitel mohl nastoupit do funkce 1. dubna. „Ale mně to přijde hodně ambiciózní,“ konstatoval Zandl s tím, že si osobně tipuje, že šéf bude vybrán později.  

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřil také k otázce, zda byl Dušan Navrátil odvolán i proto, že nechal vydat varování před čínskou společností Huawei.

„Určité tlaky z některých míst orientovaných tím východním směrem byly slyšeny v médiích, ale jestli se to nějak projevilo v tom jeho odvolání, k tomu já nemám žádný komentář ani žádný důkaz,“ podotkl Zandl.

Domnívá se, že před čínskou firmou Huawei se z principu musíme mít na pozoru, a to kvůli čínské legislativě. „V Číně máte zákon, že jakákoli firma musí vyjít vstříc čínské vládě a čínským tajným službám,“ varoval Zandl. Nechtěl však říci, zda bychom kvůli tomu měli vyřazovat všechny čínské firmy z výběrového řízení. „Je třeba říci, že řada těch produktů je velmi obtížně nahraditelná,“ upozornil.

Bránit se před útokem hackerů považuje za správné, ale v Česku má podle Zandla tato obrana mezery. „Pokud si ruská, čínská nebo americká tajná služba řeknou, že vás hacknou, tak vás prostě hacknou. Zlomí vás,“ upozornil Zandl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…