Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Strakonice mají po 16 měsících zastupitelstvo, starostou je znovu Břetislav Hrdlička

Staronovým starostou Strakonic je Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Pro Hrdličku hlasovalo 20 zastupitelů, jeden se zdržel. Hnutí Strakonická Veřejnost bude vládnout samo, bez koalice. Město má ode dneška po 16 měsících zastupitelstvo. Kvůli opakovaným volbám ve městě od podzimu 2018 nefungovalo. Loňské volby stejně jako v roce 2018 vyhrálo hnutí Strakonická Veřejnost. Opakování voleb nařídil Ústavní soud po stížnosti zástupce konkurenčního hnutí.

Hrdlička dnes řekl, že město by potřebovalo investice až za miliardu korun, za toto volební období by mělo investovat až 250 milionů.

Novými místostarosty budou Rudolf Oberfalcer a Josef Zoch, oba za Strakonickou Veřejnost. Oba budou uvolnění.

„Zásadní je to hlavně pro občany, protože konečně se začne zase budovat, rozvíjet, investovat a město začne žít. Pro nás jako pro Strakonickou Veřejnost je to trošku zadostiučinění, co se týče soudu a všech těch, kteří nepoznali psychopata a zastavili to tady na rok a čtvrt, ačkoli jsme důkazy předávali. Radost z toho nemáme, byli bychom radši, kdyby to bylo hned," řekl Hrdlička k dnešnímu zastupitelstvu.

Strakonická Veřejnost získala v opakovaných volbách loni v prosinci 64,72 procenta hlasů, tedy 17 mandátů v 21členném zastupitelstvu. Hnutí tak zvýraznilo své vítězství v porovnání s řádnými volbami v říjnu 2018, kdy ho podpořilo 51,1 procenta voličů. Jeden z neúspěšných kandidátů Karel Jánský (Změna pro Strakonice) ale podal předloni stížnost, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp byla Strakonická Veřejnost zvýhodněna. Ústavní soud nakonec rozhodl, že se volby zopakují. Jánského hnutí v loňských volbách získalo 2,56 procenta hlasů.

Do zastupitelstva se dostaly ještě dva subjekty: 3Koalice pro silné Strakonice, jež získala tři mandáty, a Jihočeši 2012, kteří mají jedno křeslo. Za hnutí Jihočeši 2012, které Strakonickou Veřejnost kritizuje, je v zastupitelstvu Miroslava Zralá, na svůj mandát totiž rezignoval Pavel Vondrys i náhradník Robert Malota. „Chci prosazovat náš volební program. Pokud budou naše návrhy přínosné, je to věc komunikace," řekla Zralá.

Strakonice plánují letos schodkový rozpočet s příjmy 545 milionů a výdaji 633,4 milionu korun. Schodek 88,4 milionu chce město krýt z prostředků minulých let, stejně jako splátky úvěrů a půjček ve výši 19,7 milionu Kč. Radnice investuje do úpravny vody Pracejovice i oprav domu kultury. Hrdlička řekl, že výhledově potřebují Strakonice investice za miliardu Kč.

„Na volební období máme 200 až 250 milionů, možná to ani nestihneme. Uvidíme, kolik seženeme dotací," řekl starosta. Střednědobou investicí by měl být i nový bazén. "Je to zajímavá věc, ale musíme zjistit, kolik by na to bylo dotací. Nechceme se zadlužit," řekl starosta.

Autoři | Foto Adámoz | Zdroj Wikimedia Commons

Štítky Strakonice, volby, zastupitelstvo, starosta, politika, investice, Jihočeši 2012

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice mají po 16 měsících zastupitelstvo, starostou je znovu Břetislav Hrdlička  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.