Varnsdorf má nové vedení, město povede Solloch

Varnsdorf má nové vedení, město povede Solloch

9. 1. 2020 - Tomáš Secký, DiS.
Zastupitelé ve čtvrtek 9. ledna odvolali z funkce starosty Stanislava Horáčka. Místostarosta Josef Hambálek na svůj post rezignoval sám. Do čela města byl nově zvolen dosavadní místostarosta Roland Solloch, kterého doplní místostarostové Jiří Sucharda a Ladislava Křížová.

Na úvod lednového zasedání Zastupitelstva města Varnsdorf vystoupila před schválením programu jednání Lenka Lanková, která požadovala doplnit program o body: odvolání starosty města, prvního místostarosty a zbývajících členů Rady města Varnsdorf včetně následné volby nových představitelů. Nový program podpořilo jedenáct zastupitelů, sedm jich bylo proti, dva se zdrželi.

Ještě před hlasováním o odvolání starosty města se slova ujal Josef Hambálek, jež během několikaminutové řeči oznámil rezignaci na svůj post místostarosty. Stanislava Horáčka odvolali zastupitelé celkem třinácti hlasy, proti byli dva, zdrželi se čtyři a jeden nehlasoval. Na post starosty byli navrženi tři kandidáti – Roland Solloch, Jan Šimek a Ladislava Křížová. Pro Sollocha nakonec v tajné volbě hlasovalo osmnáct zastupitelů. „Byl jsem překvapený, že jsem dostal tolik hlasů. Že mi osmnáct zastupitelů důvěřuje. Jsem za tu důvěru moc rád a chci i nadále pracovat pro město,“ řekl po svém zvolení Solloch.

Na post místostarosty byl navržen Jiří Sucharda, Jan Šimek a Marian Čapek. V prvním kole volby však ani jeden z kandidátů nezískal potřebný počet hlasů. Do dalšího kola volby se tak Šimek vzdal kandidatury. V tom získal potřebných jedenáct hlasů Jiří Sucharda, který si v letech 2002 – 2006 funkcí místostarosty prošel. Druhou místostarostkou se v tajné volbě stala Ladislava Křížová, která ale bude pracovat jako neuvolněná a bude i nadále ředitelkou ZŠ Edisonova ve Varnsdorfu.

Zastupitelé nakonec odsouhlasili i odvolání zbylých členů Rady města Varnsdorf – Mariana Čapka, Václava Járy, Jindřicha Šmída a Josefa Šusty. Poslední jmenovaný ale jako jediný své místo v radě obhájil. V tajné volbě nakonec získali dostatečný počet hlasů také Václav Moravec, Jan Šišulák a Martin Musílek. Budu mít dva nové místostarosty, které sice znám, ale ne po pracovní stránce. Takže si určitě sedneme a budeme spolu muset mluvit, jak dál. Domluvit se na prioritách, které chceme realizovat. Navíc je výrazně obměněná rada. Ano, jako starosta zastupuji město navenek, ale mám pouze jeden hlas. Jsem otevřený člověk a nechci si hrát na politiku. A myslím, že to ani nemám zapotřebí,“ přiblížil první kroky v roli starosty Roland Solloch a rád by uklidnil situaci ve městě. „To byl jeden z důvodů, proč jsem s kandidaturou na post starosty souhlasil. Jsem takový mírumilovný člověk a chci s lidmi jednat a hovořit, protože jsem také duchovní. Je potřeba zklidnit situaci, aby lidé pochopili, že to tu není jenom o radarech, ale že tu jsou i důležitější nebo zajímavější věci,“ dodal.