Serena v Aucklandu dál útočí na první titul po mateřské pauze. Wozniacká vyřadila obhájkyni Görgesovou

10. 1. 2020, 03:17
Aktuality 40
WTA AUCKLAND - Serena Williamsová v Aucklandu pokračuje v útoku na první titul po mateřské pauze a premiérový triumf od Australian Open 2017. Nasazená jednička si ve čtvrtfinále poradila s Němkou Laurou Siegemundovou. Caroline Wozniacká na jednom ze svých posledních turnajů kariéry stále pokračuje, v dnešním čtvrtfinále po hladké výhře vyřadila vítězku posledních dvou ročníků Julii Görgesovou. Serena s Wozniackou pak společně postoupily do finále čtyřhry.
Serena Williamsová (© AFP)

Serena Williamsová si po mateřské pauze už pětkrát zahrála finále, z toho čtyřikrát na grandslamech, přesto stále čeká na vyrovnání rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí a také první triumf od Australian Open 2017.

Velkou šanci slavit turnajové prvenství má v novozélandském Aucklandu, kde je coby jediná zástupkyně Top 10 nasazenou jedničkou a největší favoritkou.

Majitelka 23 grandslamových vavřínů odstartovala své působení na Novém Zélandu hladkým vítězstvím nad Camilou Giorgiovou a poté si po obratu poradila s krajankou Christinou McHaleovou.

Potíže měla i dnes proti 73. hráčce světa Lauře Siegemundové. V úvodní sadě sice Němce nenabídla jediný brejkbol a sama svou jedinou šanci, která byla zároveň setbolem, proměnila, nicméně ve druhém setu prohrávala 1-3 a čelila skóre 0-40 na podání. Game však otočila a ve zbytku zápasu už soupeřce nepovolila jedinou hru.

"Je to (Siegemundová) hodně nebezpečná soupeřka a ty podmínky k tomu moc nepomáhaly. Bože, jsem ráda, že už to mám za sebou a jsem stále v turnaji," uvedla Williamsová.

Osmatřicetiletá Američanka bude na své celkově 98. finále útočit proti o 20 let mladší krajance Amandě Anisimovové, jež zdolala ve třech setech bývalou světovou pětku Eugenii Bouchardovou.

Jessica Pegulaová, která loni ve Washingtonu získala svůj jediný dosavadní profesionální titul, má opět formu. Hned v úvodním týdnu letošní sezony v Aucklandu, kde přerušila sérii šesti porážek, se dostala do semifinále, a to se ztrátou pouhých 11 gamů.

Pětadvacetileté Američance dnes za stavu 0-6 2-3 vzdala Alizé Cornetová. Pegulaová bude o své třetí finále na okruhu WTA usilovat proti dvojnásobné finalistce Caroline Wozniacké.

Wozniacká v Aucklandu hraje jeden ze svých posledních turnajů kariéry a zítra bude bojovat o své 56. finále a první od loňského dubna. Bývalá světová jednička, jež po Australian Open, kde získala svůj jediný grandslamový titul, ukončí kariéru, přehrála 6-1 6-4 vítězku posledních dvou ročníků Julii Görgesovou, přerušila s ní sérii tří porážek a ukončila její aucklandskou neporazitelnost čítající 12 vítězství.

Hvězdy turnaje a kamarádky Williamsová s Wozniackou si o titul zahrají v Aucklandu i v případě neúspěchu ve dvouhře. Na turnaji vytvořily hvězdný deblový pár a bez ztrátu setu postoupily do finále.

Serena s Wozniackou hrají čtyřhru společně poprvé v kariéře. V semifinále americko-dánský tandem zdolal 7-6 6-2 belgickou dvojici Flipkensová/Van Uytvancková. S kariérou se loučící Dánka, jež hraje čtyřhru teprve podruhé od dubna 2012, bude útočit na první deblový titul po deseti letech a celkově třetí.

• WTA INTERNATIONAL AUCKLAND •
Nový Zéland, tv. povrch, 275.000 dolarů
páteční výsledky (10. 1. 2020)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
S. Williamsová (1-USA) - Siegemundová (Něm.) 6-4 6-3
Anisimovová (3-USA) - Bouchardová (Kan.) 6-2 3-6 6-4
Wozniacká (5-Dán.) - Görgesová (4-Něm.) 6-1 6-4
Pegulaová (USA) - Cornetová (Fr.) 6-0 3-2 / skreč
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

40
Přidat komentář
FulnekUltras
neměla by se už dál přechylovat, protože v ušákově byla zkrácena podle anglosaských zvyklostí - a původní ruský tvar už neplatí. Podobně třeba GavrilOVA v Austrálii apod.
Reagovat
EllNino
Ne, sice nejsem zastánce prechylovani, ale správně je Anisimovová a Gavrilovová ... otec je prece stale Anisimov, nikoli Anisim, stejně tak Gavrilov, ne Gavril
Reagovat
Fandina
Je to nesmysl. Jmenuje se Anisimova, bez přechylování. A tak by to mělo zůstat. Přechylování je nesmyslné.
Reagovat
EllNino
Je mozna nesmyslne, alespoň u slovanskych už prechylenych jmen, ale děje se, rikam pro cesky jazyk je ovova běžně používané no, taky to nemusim :)
Reagovat
Fandina
Ano, je to nesyslné, obvzlášť, když už jednou příjmení končí na a. A není povinnost přechylovat.
Reagovat
Fandina
nesmyslné a možná se časem od přechylování příjmení cizinek odstoupí. Obvzlášt, když už se dovoluje nepřechylovat i Češkám.
Reagovat
FulnekUltras
Snad se s tím ÚpJČ už brzo vypořádá. Doba pokročila a minimálně připuštění obou tvarů by pro praxi mělo logiku.
Reagovat
Fandina
Nejde o zákony, jde o to, jestli se s přechylováním příjmení cizinek hlavně v médiích jednou přestane. Do té doby budeme pořád přechylování číst.
Reagovat
FulnekUltras
Tak média se právě většinou drží zákonů. Či? ;-)
Reagovat
Fandina
Ústav pro jazyk český nemá právo tvorby zákonů. To má jen parlament. Takže nejde o zákon.
Reagovat
FulnekUltras
pravidla
Reagovat
Fandina
Používání jmen a příjmení v běžném jazyce, úředním styku či v médiích není právním řádem regulováno o mnoho více než používání českého jazyka obecně.

Regulaci podléhá pouze zapisování jmen a příjmení do českých matrik podle zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení, v § 69.[19] Podle něj se příjmení žen tvoří v souladu s pravidly české mluvnice.
Reagovat
Fandina
Zdroj Wikipedie
Reagovat
FulnekUltras
hlavně žádné extrémy

https://klatovsky.denik.cz/zpravy_region/pulnocni-boure-promluvila-popsala-drsne-detstvi-i-zivot-v-klokanku-20191229.html
Reagovat
FulnekUltras
Co má holka napsánoo v evidenci obyvatel země, jejíž má občanství (USA, Austrálie...) je rozhodující - pokud jde o neslovanské prostředí. U slovanských zemí přechylování v češtině zatím pořád platí - např. i Pironkovová apod.
Reagovat
Fandina
Myslím, že tu nejde o to, jestli se jedná o občana té nebo té země, ale o původ příjmení. Podle mě by se nemělo cizí příjmení přechylovat vůbec.
Reagovat
FulnekUltras
Tak to v anglosaských zemích také je - a my bychom to už u migrantek s jejich novým občanstvím měli respektovat.
Reagovat
George_Renel
Když jsem byl mlád,.-)
přechyloval jsem rád .
Reagovat
FulnekUltras
Diváci křičí vohnout !!!
Do ringu přišel Vohnout. ;-)
Reagovat
misa
Zkrácená nebyla, když její otec byl Anisomov, tak ona správně podle ruských pravidel je Anisimova. Spíše je zajímavé, že se narodila už v USA, a přesto jí jméno rodiče přechýlili.
Reagovat
Fandina
Caro se Serenou vyhrály první set proti Flipkens Van Uytvanck v TB. Ale měly na mále. Tak jsem zvědavá na druhý set.
Reagovat
kada.tom
2. set už byla očekávaná pohoda :-)
Reagovat
kada.tom
mi dělají jen radost, jejich společné finále bych si rozhodně nechal líbit ... v Aucklandu a klidně i v Melbourne :-)
Reagovat
Mantra
souhlasím
Reagovat
EllNino
Neskutečný tenis, Amanda hraje v 18 letech, jako by byla na okruhu 10 let ... skvělá volba úderů, clean shooting, trochu to chce ještě zabrat na pohybu a servisu, ale v 18 mít takovýhle repertoár, na to prostě současná Genie nemůže stačit ...

Evžena se snažila, hraje rozhodně líp než v loňské roce, snad to udrží a dostane se do stovky, byla by škoda toho talentu, aby úplně zdechnul, protože pěkné a šikovné holky jsou ozdobou WTA ...

Tak doufám, že Am zejtra sundá Serenu :D
Reagovat
dadaft
nevím nevím, zase přišla strašně krát o servis, Serena se s ní mazat nebude, se obávám...
Reagovat
EllNino
uvidíme no ... bude to každopádně zajímavá konfrontace :) jinak Američanky teda válí, tři jsou v Aucklandu v semi a v Brisbane taky jedna + ještě může postoupit Riske, to bude velký boj o účastnická místa na OH, tam se může stát, že třeba ani cca 25. na světě se tam prostě nedostane :)
Reagovat
misa
Konkurence je v americkém ženském tenise obrovská a jak říkáš, o OH bude velký boj.
Reagovat
Elip13
Bouchard kupodivu s Amandou držela docela krok. Myslim si, že se fakt zlepšila. Body do žebříčku se hodí a pokud jí tahle hra vydrží myslím si, že na tu stovku furt má. Hlavně tenhle zápas by ji snad mohl zvednout to herní sebevědomí.
Reagovat
dadaft
myslím, že dost očekávaný zápas.

ale žádné překvápko se asi konat nebude -- Amanda Eugenii přejede jak parní válec...
Reagovat
dadaft
no, s tím "přejížděním" to asi nebude tak žhavé, dost se hraje přes shody, ale Amanda na mě přece jen působí mnohem líp a myslím, že vyhraje ve dvou...
Reagovat
dadaft
ajta majta, jde se do třetího ............. Amanda se musí zvednout, začala dost kazit
Reagovat
dadaft
ve třetím je to neuvěřitelná bitva...
Reagovat
dadaft
parádní zápas
Reagovat
Mantra
Bude zajímavé, kdyby hrály Wo s Wi finále, která by to které nechala. :) Jestli při rozlučce s karierou spíše vyhraje Wo nebo po mateřské Wi
Reagovat
FulnekUltras
dost bylo krakatice - snad to onanianovi co nejdřív zas ujede
Reagovat
Alien
Wo - Wi ?
Reagovat
Andrew89
Caro - Serena
Reagovat
Alien
Jáj, díkys.
Reagovat
kada.tom
při pohledu na to, jak poměrně snadno kráčí pavoukem mě napadlo ráno to samé ... ale tak ještě v tom finále nejsou :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist