Osudové ženy Jaromíra Hanzlíka. Brejchovou přebral Brodskému, za láskou prchnul do Švýcarska

Jaromír Hanzlík ve filmu Léto s gentlemanem (2019).
Zdroj: Bioscop
Jaromír Hanzlík (16. února 1948), nejobsazovanější herec předrevoluční éry a miláček žen, strávil více než třicet let v Divadle na Vinohradech a natočil přes 150 filmů. Jeho zatím posledním je Léto s gentlemanem (2019).Neuměl být ve svém životě bez ženy. V mládí (zde na snímku z filmu Každý mladý muž z roku 1965) mu fanynky padaly k nohám samy. Postupem času sám zatoužil po stabilnějším vztahu. Oženil se se zdravotní sestřičkou Jaroslavou, s níž má jediného syna Davida, ale vztah po dvanácti letech zkrachoval.Mezi jeho legendární filmové role patří strýc Pepin z Postřižin nebo císařský šenk Pešek z Noci na Karlštejně.Právě při natáčení tohoto filmu se sblížil s herečkou Janou Brejchovou.+ 5 fotek+ 6 fotek

Inkoust na maturitním vysvědčení Jaromíra Hanzlíka ještě ani neuschnul a už dostal angažmá v Divadle na Vinohradech, kde během 30 let šel z jedné titulní role do druhé. Podobně zuřivé tempo nasadil i před kamerou. Pod jeho jménem najdeme přes 150 filmů, které točil s našimi největšími filmovými velikány – Menzlem, Kachyňou, Vávrou, Podskalským. Nakonec mu došel dech. Teď hraje, jen když má chuť.

Ivona Bergmann
Ivona Bergmann 10. 01. 2020 07:42

Jaromír Hanzlík (* 16. února 1948) se narodil do umělecké rodiny. Maminka Ludmila byla asistentkou režie v dětském vysílání České televize. Tatínek František účinkoval v operetě, později kabaretu. Malý Jaromír byl od tří let s tátou v divadle, kde dostal první maličké role, například přebíhal přes jeviště. Později vystudoval Gymnázium Jana Nerudy v Hellichově ulici na Malé Straně, které proslulo tradicí amatérského středoškolského divadla, v němž Jaromír pochopitelně hrál. Už během středoškolského studia natočil pět filmů, včetně Romance pro křídlovku či Kočáru do Vídně.

Z gymplu rovnou na prkna

Přelomovým pro něj byl rok 1966. Na jaře se úspěšně dostal na DAMU. Poté ale přišla nečekaná nabídka od ředitele Vinohradského divadla Zdeňka Pavlíčka, ať nastoupí k nim do souboru i bez školy.

Tatínek byl proti. Chtěl, aby šel Jaromír nejdříve studovat. Nakonec ho ale přátelé z divadla přesvědčili a slíbili, že Jaromírovi konzervatoř plně nahradí. Do parády si ho měli vzít kolegové jako Jiřina Jirásková, Miloš Kopecký či Jiří Pleskot. Tatínek nakonec souhlasil a Jaromír tak 6. června odmaturoval na Hellichovce a už 14. června poprvé vystoupil na prknech Vinohradského divadla, kde zůstal 30 let.

Nikdy jsem neměl trému

Na Vinohradech se Jaromír Hanzlík během krátké doby dostal k vysněným rolím divadelního herce. „Byl jsem typ herce jako dostihový kůň. Vůbec jsem netrpěl trémou,­“ řekl v pořadu Na plovárně sám Jaromír.

Režisér divadla Jaroslav Dudek si ho zvolil jako svého čelního herce. Došlo k úžasnému propojení. Jaromír o něm v Dobrém ránu České televize uvedl: „Dudek byl můj guru.“ Zahrál si Oidipa, Hamleta, Cyrana. Aby měl Jaromír na jevišti po svém boku někoho, kdo bude podobně starý, jako je on, přizval Dudek do angažmá na Vinohrady Danielu Kolářovou. Ta se stala Jaromírovou Ofélií, Soňou, Blaženou či Valentýnou. Jejich souhra se tak líbila, že se spolu dostali často i před kameru a vytvořili bezpočet milých partnerských dvojic, i když Jaromír přiznává, že jejich partnerství „bylo turbulentní.

Během své kariéry dostal Jaromír Hanzlík řadu nabídek na změnu angažmá z jiných divadel, opakovaně i do Národního divadla, ale neměl důvod odcházet. Na Vinohradech byl spokojený a sedl si se všemi členy souboru.

Role, které ho přežijí

Dodnes je Jaromír Hanzlík pro současného diváka spjatý s nesmrtelnými rolemi jak ve filmu: císařský šenk pan Pešek z Noci na Karlštejně, bezprostřední traktorista Honza z Léta s kovbojem, nesmělý doktor Mráček z filmu Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, hlasitý strýc Pepin z Menzlových Postřižin; tak v televizních seriálech: Byl jednou jeden dům, Taková normální rodinka, Nemocnice na kraji města.

Jaromír se díky svému talentu dostal k zajímavým rolím a předním českým režisérům, vzpomeňme ještě např. Kočár do Vídně, Čest a sláva, Slasti otce vlasti, Slavnosti sněženek, Konec starých časů. Jakmile mu hrozilo natáčení na objednávku tehdejšího režimu, zavolal svým režisérům jako Dudkovi či Filipovi a řekl: „Jakoukoli roli u tebe hned vezmu“.

Toto spiklenectví mezi herci a režiséry fungovalo báječně. Když se objevila produkce s danou nabídkou, měl Jaromír už podepsanou smlouvu a z povinného natáčení se vyvlíkl. Šikovně se tak vyhnul i Třiceti případům majora Zemana.

Hanzlík a ženy

Neuměl žít bez ženy. V mládí mu fanynky padaly k nohám samy a on střídal jednu za druhou. Postupem času sám zatoužil po stabilnějším vztahu. Oženil se se zdravotní sestřičkou Jaroslavou, s níž má jediného syna Davida. Vztah ale po 12 letech zkrachoval.

Během natáčení Noci na Karlštejně se zamiloval do Jany Brejchové. Přebral ji Vlastimilu Brodskému a žil s ní 12 let. Ve Švýcarsku strávil 15 let po boku Dany Silvínové Mauerhoferové, ale i tento vztah nakonec skončil. Dnes je více než jedno desetiletí s Lenkou Kozlovou, která vede krámek s čaji a vonnými bylinkami, a sám doufá, že už jeho loď našla trvalý přístav.

Jako veverka v kleci

Po revoluci postupně dohrával své role na Vinohradech a jen občas se objevil v nějaké pohádce. V roce 1992 odešel z aktivního hereckého života. Potřeboval pauzu: „Měl jsem pocit veverky v kleci,“ řekl Marku Ebenovi v pořadu Na plovárně.

Po tolika letech v jednom kole na jevišti i před kamerou najednou Jaromír Hanzlík nemohl dál, byl vyčerpaný, vyhořel. Po polistopadové době se mu podařilo dobře zainvestovat do nemovitostí, tak neměl o příjmy starost. Zabalil si kufry a přestěhoval se do švýcarského Bernu za tehdejší přítelkyní Danou. Vztah sice nevydržel a Jaromír se vrátil do Prahy, ale už uzdravený. Aktivně hrát nezačal, nicméně se občas objeví na televizní obrazovce díky pořadu Úsměvy, který uvádí, nebo před filmovou kamerou. Dokonce v roce 2019 napsal i scénář k filmu Léto s gentlemanem a sám si v něm zahrál hlavní roli.

NA OSUDOVÉ ŽENY JAROMÍRA HANZLÍKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

Na plovárně, Česká televize

Dobré ráno, Česká televize

7 pádů Honzy Dědka – Jaromír Hanzlík v Malostranské besedě

Jaromír Hanzlík – Tajemství rodu, Česká televize

Jaromír Hanzlík, Wikipedia.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články