Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

(9) Investovali jsme 100 000 Kč do kryptoměn: Kryptoměny v roce 2019

Publikováno
(9) Investovali jsme 100 000 Kč do kryptoměn: Kryptoměny v roce 2019
Zdroj: Depositphotos.com

V dnešním článku si opět po měsíci můžete přečíst shrnutí toho nejdůležitějšího, co se za poslední dobu na kryptoměnovém trhu odehrálo. V tomto článku, protože právě skončil rok 2019, se však kryptoměnám věnujeme z pohledu celého minulého roku, ne pouze prosince.

Kromě toho se v tomto článku také dozvíte, jak se změnila hodnota naší 100 000 Kč investice a ukážeme vám náš pohled na směr dalšího vývoje.

Čtěte dál!

Vývoj celkové hodnoty naší investice do kryptoměn – 89 000 Kč
Vývoj celkové hodnoty naší investice do kryptoměn – 89 000 Kč

Obsah tohoto článku

Vývoj naší investice

Už před více než 8 měsíci jsme zde na Finexu vzali 100 000 Kč a nakoupili za ně 16 různých kryptoměn. I když cena bitcoinu od té doby vzrostla o téměř 50 %, je naše portfolio momentálně ve ztrátě.

Od května, kdy jsme tento experiment započali, uběhlo teprve 8 měsíců, ale hodnota naší investice je i přesto jako na horské dráze.

Z počátečních 100 000 Kč se takřka ihned vyšplhala až na 183 000 Kč, odkud začala klesat a nyní se nachází na 89 000 Kč.

Aktuální zhodnocení našich 100 000 Kč (Kryptoměny)
+ 20 000 Kč (Zlato)

  • Zlato – Vloženo 20 170 Kč, nyní v hodnotě: 22 230 Kč (↑ 10 %).
  • Bitcoin – Vloženo 20 000 Kč, nyní v hodnotě: 29 670 Kč (↑ 48 %).
  • Ostatní kryptoměny – Vloženo 80 000 Kč, nyní v hodnotě: 57 332 Kč (↓ 28%).

Rok 2019 byl z hlediska kryptoměn rokem konsolidace. Ani ne tak ve smyslu ceny, ale spíše ve smyslu akceptace bitcoinu a kryptoměn jako něčeho, co se pro finanční svět stává přirozenou součástí. Pojďme se nicméně nejdříve podívat na to, co asi zajímá většinu fandů kryptoměn, na vývoj ceny.

Rok 2019 navázal na medvědí trh z předešlého roku, který vyvrcholil propadem ceny bitcoinu k 3000 dolarům v prosinci 2018. Ještě v březnu se cena pohybovala pod 4000 dolary, aby se pak během následujících 3 měsíců více jak ztrojnásobila.

Rostla cena i dominance bitcoinu

Cena přitom kulminovala v půlce července na hodnotách okolo 13 900 dolarů. Postupně pak došlo k poklesu až na úroveň 7200 dolarů na konci roku.

Na první pohled vysoká volatilita, nicméně oproti jiným létům spíše zklidnění. Procentuální pohyby jsou totiž mnohem menší, což je dáno především vyšší tržní kapitalizací nejen bitcoinu, ale celého kryptotrhu.

Zároveň byl loňský rok ve znamení zvýšeného objemu obchodování na burzách, i když pomyslnou kaňkou na tomto pozitivním vývoji byly obvinění z manipulace obchodovaných objemů.

V roce 2019 byl patrný zvýšeny objem obchodování s kryptoměnami na burzách.
V roce 2019 byl patrný zvýšeny objem obchodování s kryptoměnami na burzách.

Za uplynulý rok se také podstatně zvýšila dominance bitcoinu na kryptotrhu, když jeho podíl na tržní kapitalizaci všech kryptoměn místy dosahoval 70 %.

To bylo dáno ve větší míře snížením tržní kapitalizace altcoinů, než-li jejího markantního zvýšení u bitcoinu. A to se dalo čekat. Všichni jsme věděli a očekávali, že všechny stovky, ne-li tisíce “skvělých” krypto projektů vzniklých jako ICO či IEO nemají šanci uspět. Tato čistka byla potřeba.

Dominance bitcoinu mezi ostatními kryptoměnami.
Nárůst dominance bitcoinu vůči ostatním kryptoměnám.

Bitcoinu svědčilo jak vylepšení technických parametrů sítě, tak etablování institucionálních investorů a jim přizpůsobených služeb.

Lightning Network získává na popularitě

Prvně uvedené má co dočinění s tzv. Lightning Network (LN, doslova přeloženo jako blesková síť). Tato další vrstva Bitcoinové sítě by měla vést k levnějším transakcím a k jejich rychlejšímu potvrzování. Měla by tak řešit problém přetížení sítě, kterého jsme mohli být svědky na vrcholu kryptohorečky v prosinci roku 2017.

V rámci LN fungují platební kanály, jejichž počet v loňském roce narostl o 74 %. Zároveň jimi protéká i o 60 % více BTC. Podobně i Ethereum má svou další vrstvu, ta se jmenuje Plasma. Zatím však úspěch moc nezaznamenává.

Zvýšení počtu kanálu Lightning Network.
Zvýšení počtu kanálu Lightning Network. Zdroj: txstats.com

Nárůst bylo možné sledovat také u výpočetní síly bitcoinové sítě (hashrate) a to o více jak 150 %.

Hashrate bitcoinové sítě v roce 2019 postupně narůstal.
Hashrate bitcoinové sítě v roce 2019 postupně narůstal.

Kritika i propouštění

Co se týče institucionálních investorů, docházelo na tomto poli na začátku roku i k negativním předpovědím. Zároveň stávající velcí hráči kryptosvěta museli přistoupit ke škrtům a propouštěním.

To postihlo například čínského výrobce těžebních zařízení Bitmain nebo kryptoburzu Huobi. Obětmi dopadů medvědího trhu byla i sociální platforma SteemIt nebo nadace NEM stojící za tokeny XEM, která se dokonce dostala na pokraj bankrotu.

Kryptoměny se již tradičně stávaly terčem kritiky některých ekonomů a politiků. Mezi nimi vynikl zejména tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa z 11. července.

“Nejsem fanoušek bitcoinu a dalších kryptoměn, které nejsou peníze a jejichž hodnota je volatilní a založena na vzduchu. Neregulovaná kryptoaktiva mohou usnadnit protizákonné jednání včetně obchodu s drogami a dalších nelegálních aktivit…”

Pár dní po tomto tweetu dosáhla cena bitcoinu svého loňského maxima.

Libra a Bakkt – dva základní hybatelé ceny bitcoinu v 2019?

Zraky kryptoměnové komunity se v institucionální oblasti upíraly zejména na 2 projekty. Token Libra z dílny Facebooku a dalších nadnárodních společností a platforma Bakkt.

Po velkých prohlášeních Facebooku o plánu spustit Libru, kterou lze zařadit do kategorie tzv. stablecoinů, přišlo vystřízlivění v podobě palby kritiky ze strany politiků a regulátorů. Ti vyjádřili obavy ze zneužití Libry pro praní špinavých peněz či daňových úniků. Zároveň varují, že velká nadnárodní společnost by uzurpovala monetární funkci států.

Společnosti původně podporující token Libra sdružené v Libra.
Společnosti původně podporující token Libra sdružené v Libra asociaci.

Tlaky regulátorů vedly některé velké společnosti ke zřeknutí se podpory projektu, mezi nimi například Visa, MasterCard, eBay nebo PayPal. Nyní je příprava spuštění Libry tak trochu na mrtvém bodě. Sám Facebook sdělil, že jí nespustí, pokud mu k tomu regulátoři nedají zelenou.

Naproti tomu Bakkt, projekt americké společnosti Intercontinental Exchange, nabízí unikátní možnost obchodovat bitcoinové futures vyrovnávané v samotných bitcoinech. Bakkt je uzpůsoben institucionálním investorům. Nicméně první měsíc od svého spuštění na konci září stál mimo jejich zájem, když denní obchodované objemy se povětšinou pohybovaly pod 1 milionem dolarů.

Objemy obchodovaných futures kontraktů na Bakktu.
Objemy obchodovaných futures kontraktů na Bakktu za první měsíc od spuštění na konci září 2019. Zdroj: Bakkt Bot

Situace se posléze rapidně začala měnit a na konci roku byly tyto objemy oproti prvnímu měsíci zhruba desetinásobné. Objevily se také spekulace z manipulace ceny bitcoinu skrze tyto futures, o nichž jsme podrobněji psali zde.

Denní obchodované objemy bitcoinových futures na Bakktu.
Objemy obchodovaných futures kontraktů na Bakktu na konci roku 2019. Zdroj: Bakkt Bot

Tvorba zázemí pro institucionální investory pokračuje

O vytvoření vhodného prostředí pro institucionální investory se snažily i další společnosti, mezi nimi například švýcarské banky Vontobel a Swissquote. Ty umožňují nákup a prodej kryptoměn, jejich úschovu a nabízejí možnost obchodovat i s některými bitcoinovými deriváty.

Dalším významným hráčem je Fidelity Investments, která v listopadu získala od amerických regulátorů licenci k možnosti spustit platformu pro obchodování s kryptoměnami. Fidelity patří spravovanými aktivy k největším společnostem na světě a její vstup nově i na evropský trh je potvrzením zájmu institucionálních investorů o kryptoměny.

Stablecoiny a státní “kryptoměny” získávají na popularitě

Logo Petro
Petro bylo selháním

Postupné etablování kryptoměn ve veřejném prostoru jistě přispělo také k úvahám o širším využití korporátních či dokonce státních coinů. Již v roce 2018 světlo světa spatřilo venezuelské Petro, které se však ani v době silné hospodářské krize v zemi neosvědčilo.

Svou vlastní státní “kryptoměnu” zamýšlí zavést i Čína. E-yuan měl být spuštěn již v listopadu, nicméně po ústupu Libry do pozadí Čína své přípravy zpomalila a dočkáme se tedy nejspíše letos. Přípravy spuštění vlastní státní “kryptoměny” probíhaly i v Íránu, který v ní vidí možnost, podobně jako Venezuela, obejít americké hospodářské sankce.

V neposlední řadě je potřeba zmínit J.P. Morgan coin. Tento coin je krytý americkým dolarem a má usnadnit okamžité platby pomocí technologie blockchainu. Je tedy jakousi obdobou XRP společnosti Ripple. Jeho testování s vybranými klienty bylo zahájeno v červnu a později J.P. Morgan oznámili zájem již více jak 340 bank z celého světa o zapojení se do projektu.

Poznámka

Halving Litecoinu

litecoin 2019 - cena a hashrate
Cena a hashrate LTC (2019)

V rámci již zaběhnutých kryptoměn stojí za zmínku halving litecoinu. K němu došlo v srpnu a předcházelo mu zvýšení jeho ceny ze 30 dolarů v lednu na více jak 120 v červnu.

Poté však následoval jak krutý pád jeho ceny zpět na hladinu 40 dolarů, tak i výpočetního výkonu celé Litecoin sítě. Hashrate spadl o 75 %.

V květnu letošního roku by měl halvingem ale projít i samotný Bitcoin. Rok 2020 tedy bude jednoznačně zajímavý i v tomto ohledu.

Naše predikce dalšího vývoje trhu

Protože právě skončil rok 2019, stálo by za to poohlédnout za zpět na naši loňskou predikci a zhodnotit, jak dopadla. Stejně tak bychom měli vypracovat predikci novou – pro rok 2020.

A přesně to jsme udělali! Pracovali jsme na ní hodiny a konečně je venku. Klikněte na odkaz níže. Děkujeme, že jste s námi!

.

Jaký názor máte VY na další vývoj trhu? Napište nám do komentářů níže!

Kde Bitcoin a další kryptoměny koupit?

Podívejte se na námi prověřené kryptoměnové směnárny:

Favorit redakce

Výhody
  • Snadný nákup kryptoměn
  • Ověřená česká firma
Nevýhody
  • Pouze 9 kryptoměn na výběr
  • Nenabízí platbu platební kartou

.
Pozor: V rámci seriálu Investovali jsme 100 000 Kč do kryptoměn jsme investovali opravdové peníze se snahou je zhodnotit. Kryptoměny jsou rizikovou investicí a nechceme tímto nabádat nikoho k podobnému jednání. Neručíme za případně vzniklé ztráty. Pokud se sami rozhodnete do kryptoměn investovat, investujte vždy pouze tolik, kolik si můžete dovolit ztratit, aniž by vám to způsobilo problémy.

Líbil se vám tento článek?
8
0

Autor

Vojtěch se snaží čtenářům přinášet nejen kvalitní vzdělávací a aktuální obsah ze světa financí, ale také data, nástroje a zkušenosti z praxe.

Jeho záměrem je, aby byl Finex.cz platformou, která je užitečná jak pro začátečníky, tak pro zkušené investory. Sám se věnuje neustálému rozšiřování a zlepšování celého portálu tak, aby stále odpovídal zvyšujícím se potřebám rostoucího množství čtenářů.

Své zkušenosti ze světa financí získal při studiích na Vysoké škole ekonomie a managementu, návštěvami desítek finančních konferencí po celé Evropě ale také praxí a správou svých vlastních investic. Jeho osobní investiční portfolio zahrnuje zejména kryptoměny a akcie, ale v menší míře i nemovitosti a další méně konvenční typy investic.

“Našim cílem není čtenáře jen informovat, ale také inspirovat, vzdělat a pomoci jim zhodnotit jejich peníze. Máme za sebou roky dobrých výsledků, ale stále před sebou vidíme i další vzrušující cestu.”

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.