Hlavní obsah

Šiřitel štěstí. Legenda brazilské hudby Sérgio Mendes se dočkala filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

V novém snímku In the Key of Joy hovoří Quincy Jones, Will.i.am, John Legend a řada dalších hvězd o životě a práci žijící legendy, která představila v 60. letech brazilskou hudbu světu a postupně ji modernizovala až dodnes.

Trailer filmu Sergio Mendes: In The Key of Joy

 
Článek

Sérgio Mendes fúzuje bossa novu, funk, jazz, soul a elektroniku, vydal na 55 desek a kompilací, je držitelem ceny Grammy a zřejmě nejslavnějším žijícím brazilským muzikantem.

Jeho desky mají hravou, pozitivní atmosféru a šíří pocity štěstí. Fungují jako zvukové antidepresivum. Mendes v roce 1960 debutoval albem Dance Moderno, to bylo ještě v období klasické bossa novy. V posledních letech vydal velmi zdařilé desky jako Encanto, Bom Tempo a Magic, které se nebojí elektroniky a jsou více funky.

Foto: Profimedia.cz

Sergio Mendes s manželkou Gracinhou Leporacheovou

Foto: Profimedia.cz

Deska Sergia Mendese

Film In the Key of Joy vzpomíná mimo jiné i na jeho hudební setkání s Frankem Sinatrou nebo Steviem Wonderem.

Režisér snímku John Scheinfeld už v minulosti točil dokumentární filmy o Johnu Lennonovi a Johnu Coltranovi.

„Silně jsem cítil, že ten film musí být opakem k temnotě, která se šíří z Washingtonu a polarizujícím politickým příběhům, které ovládají svět kultury. Tenhle dokument je plný energie a radosti, rozveselí a inspiruje a spojuje publikum přesně jako Sergiova muzika. Opravdu věřím, že tohle je ten pravý film v pravou chvíli,” řekl Scheinfeld.

In the Key of Joy bude mít premiéru 18. ledna na festivalu v kalifornské Santa Barbaře, kterého se zúčastní i sám Mendes.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám