Hlavní obsah

Míchač metanolu Křepela neuspěl u ÚS, doživotí platí

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

Marně se pokoušel u Ústavního soudu (ÚS) zvrátit doživotní trest Tomáš Křepela, který se podílel na míchání smrtícího koktejlu v metanolové aféře. Křepela ve své stížnosti namítal hned několik údajných pochybení justice, ÚS ale jeho stesky nevyslyšel a jako zjevně neopodstatněnou jeho stížnost smetl ze stolu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Tomáš Křepela u Krajského soudu ve Zlíně.

Článek

Majitel firmy na výrobu autokosmetiky Křepela si stěžoval na to, že nemohl nerušeně při soudních jednáních hovořit, porušeno bylo prý i jeho právo na zákonného soudce, vyšetřovatelé prý také chybovali při odběru vzorků kontaminovaného alkoholu. Podle verdiktu ÚS se ale se všemi takovými námitkami už justice vypořádala.

Nejvyšší soud potvrdil míchačům doživotí za metanol

Krimi

Křepela tak dopadl stejně jako jeho komplic Rudolf Fian, taktéž potrestaný doživotím, který loni také se svou stížností neuspěl. Oba byli potrestáni za obecné ohrožení. Pravomocný rozsudek zmiňuje nejméně 117 lidí otrávených směsí, kterou vyrobili, z nichž nejméně 38 zemřelo.

Z Valdic do Zlína s těžkooděnci: Doživotně odsouzený Křepela vypovídal v lihové kauze

Krimi

Křepela na přelomu srpna a září 2012 opatřil 5000 litrů metylalkoholu a prostory v Opavě, pak pomohl Fianovi namíchat směs o objemu 10 000 litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Další lidé se pak podíleli na distribuci po celé republice. Metanolová aféra začala 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel na otravu první člověk.

Námitky obou hlavních aktérů už dříve nevyslyšel Nejvyšší soud a konstatoval splnění všech podmínek pro doživotí. „Obžalovaní prokázali zjevnou lhostejnost vůči životům a zdraví lidí a porušili společenské hodnoty, a to nenahraditelným a nejen v České republice dosud nevídaným způsobem,“ napsali tehdy soudci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám