Hlavní obsah

Energie a mzdy šroubují cenu obědů. Průměrný Čech za něj dá 127 korun

Ilustrační foto.

Reklama

Do 120 korun se mohli lidé loni v prosinci naobědvat v krajských městech již pouze v Ostravě, Olomouci a v Jihlavě. Meziročně hosté restaurací zaplatili za oběd o 6,4 procenta více, v posledním čtvrtletí o 2,3 procenta.

Článek

Když jde průměrný český zaměstnanec na oběd do resturace, nechá v ní 127,40 Kč. Nejdražší obědy jsou tradičně stále v Praze, kde se v prosinci v průměru platilo za jídlo 143,20 Kč. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Edenred, která nabízí stravenky a stravenkové karty Ticket Restaurant.

Podle společnosti rostly náklady restaurací rychleji než inflace, což platí jak pro energie, tak pro většinu potravin. „Velkým hybatelem pak byly i rostoucí mzdy kuchařů a číšníků. Velmi nízká nezaměstnanost a velká konkurence zvýšily cenu jejich práce, což se logicky promítlo do cen,“ dodal za firmu Zbyněk Vystrčil. Lidé si podle něho jsou zároveň díky vyšší kupní síle ochotní připlatit si za dražší jídla.

Za poslední čtyři roky se platby za obědy podle firmy zvýšily o více než čtvrtinu. „Zatímco v roce 2015 zaplatili Pražané za oběd v restauraci v průměru o 19 korun více než v Jihlavě, kde jsou ceny dlouhodobě nejnižší, v prosinci již byl rozdíl přes 26 korun,“ uzavřel Vystrčil.

Edenred sleduje útraty zaměstnanců za obědy od prosince 2015. Každý měsíc tvoří statistiku téměř 1,7 milionu transakcí v restauracích. Index je sestavený z plateb více než 180 000 zaměstnanců, kteří k úhradě obědů používají platební stravenkovou kartu.

Reklama

Doporučované