VIDEO: Předsedou Pirátů se znovu stal Ivan Bartoš. Na postu první místopředsedkyně zůstává Richterová

Předsedou České pirátské strany se na celostátním sjezdu v Ostravě znovu stal Ivan Bartoš. Původně se mělo konat druhé kolo, současný místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal ale před dalším hlasováním odstoupil. „Ten rozdíl je velký, chtěl bych vám ušetřit jedno hlasování,“ řekl. První místopředsedkyní Pirátů bude i další dva roky poslankyně Olga Richterová, dalšími pak Pikal, Radek Holomčík a Martin Kučera.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Ostrava (Aktualizováno: 19:14 11. 1. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové Pirátské strany mohli hlasovat buď přímo na místě, nebo prostřednictvím online hlasování. Každý z nich měl k dispozici až tři hlasy, které mohl rozdělit mezi všechny kandidáty. Proto mohli mít dva z nich nadpoloviční většinu. Celkem hlasovalo 653 členů, takže na postup do druhého kola bylo potřeba 327 hlasů. Ivan Bartoš v prvním kole dostal 606 hlasů, Ferjenčík 261 a Pikal 376. Do volby se zapojilo 63,4 procenta všech členů Pirátů.

Jsme ve všech patrech politiky, daří se nám, říká předseda Pirátů Bartoš. Před volbou vedení si věří

Číst článek

„Díky všem za tento svátek vnitrostranické demokracie. Oba mí spolukandidáti každodenně prosazují své vize a já se obracím s velkým respektem k jejich práci pro Piráty i pro občany. Nejen s nimi, ale s vámi všemi budeme prosazovat svobodnou, vzdělanou a nejen digitálně propojenou společnost, v níž je ohleduplnost skutečnou hodnotou", řekl Bartoš po volbě.

Bartoš byl předsedou strany mezi říjnem 2009 a červnem 2013, následně krátce mezi zářím 2013 a červnem 2014 a poté od dubna 2016. Také Pikal a Ferjenčík už v minulosti byli ve vedení strany - Pikal byl v letech 2014 až 2017 prvním místopředsedou, Ferjenčík zastával funkci místopředsedy v letech 2010 až 2014.

Ještě před hlasováním všichni tři kandidáti přednesli své pětiminutové projevy. Bartoš děkoval za dosavadní práci Pirátské strany a představil čtyři kroky, kterým by se chtěl věnovat v budoucnu. 

„Je třeba neustále zvyšovat kompetence našich lidí. Pirátská strana roste a s ní musí růst i osobnosti našich stávajících a budoucích politiků. Zároveň schopnosti udržet s v Pirátech tu dobrou a přátelskou tvůrčí atmosféru,“ řekl ve svém projevu.

Zároveň dosavadní předseda zmínil, že by si přál, aby v podzimních krajských volbách měli Piráti alespoň desetinásobný zisk mandátů proti nynějším devíti krajským zastupitelům a aby po sněmovních volbách v roce 2021 byla strana ve vládě. Svoji představu o dalším směřování strany zopakoval v děkovné řeči po hlasování.

První z jeho soupeřů Ferjenčík akcentoval i ekonomická témata. „Potřebujeme reformu zdanění. To znamená snížit zdanění práce o 12 tisíc korun pro všechny zaměstnance, aby každý člověk, co chodí do práce zaplatil na daních o tisícovku měsíčně méně. Současně nechceme zruinovat státní rozpočet, takže to musí být někdo kompenzované. Pojďme konečně legalizovat konopí a peníze z toho dát například do důchodového systému nebo do modernizace země,“ popsal.

Poslední ze tří kandidátů na předsedu Pikal mluvil o tom, že je třeba vychovávat nové členy, kteří by mohli růst uvnitř strany. „Politika a fungování nezávisí a nesmí záviset na pár jednotlivcích,“ poznamenal.

Kdo bude místopředsedou?

Na místopředsedy Pirátů původně kandidivalo celkem deset členů včetně tří aspirantů na post šéfa strany. Poté co předsednické křeslo získal Bartoš, zůstalo v boji o místopředsedy osm kandidátů. Od kandidatury ještě před prvním hlasováním odstoupil Jan Bednařík. 

Průzkum CVVM: Největší podporu voličů si dál drží ANO. Piráti přeskočili ODS

Číst článek

Do druhého kola se probojovalo celkem pět jmen. První místopředsedkyní se stala Olga Richterová, funkci druhého místopředsedy získal Vojtěch Pikal. Posty dalších dosavadní místopředseda Radek Holomčík a zastupitel městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Martin Kučera.

Richterovou podpořilo 288 z 564 hlasujících. Za ní skončil se 160 hlasy místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal, který před druhým kolem volby vyzval Piráty, aby hlasovali právě pro Richterovou. Zvolená první místopředsedkyně za to po zveřejnění výsledků poděkovala. „Není tolik politických stran, kde by přímo někdo řekl ‚nevolte mě‘. To je něco výjimečného,“ řekla.

Republikové předsednictvo podle stranických stanov sestává z předsedy a čtyř místopředsedů.

Piráti na fóru rovněž představili kandidáty pro podzimní krajské volby i senátní kandidáty.

Olga Richterová na sjezdu Pirátů v Ostravě | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

dok, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme