Hlavní obsah

RECENZE: Zdařilá nekonečná oslava Olina Nejezchleby

Právo, Václav Hnátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To si to někdo umí zařídit, že mu šedesátiny vyjdou zrovna na pátek, den tradičně hudbě zasvěcený. Nejen proto měl cellista a zpěvák Olin Nejezchleba v pražském Paláci Akropolis předem vyprodáno. Hlavně diváci dostali nebývalou nálož muziky. Dost možná toho bylo až přespříliš.

Foto: Václav Hnátek

Olin Nejezchleba nachystal tříhodinový koncert.

Článek

Když kolem desáté večer koncert vrcholil, Nejezchleba upřímně poznamenal, že nedokáže vyjmenovat všechna uskupení, jež se na pódiu vystřídala. Osob a osobností skutečně bylo, řečeno s Cimrmanem, „jako na orloji“ a celá show tak s jednou krátkou pauzou šlapala vyčerpávající tři hodiny téměř v kuse.

Začínalo se připomínkou hudebníkových raných zkušeností s folklorní hudbou, následovalo několik písní kapely Marsyas, třeba Marsyas či S Luisem, na které se připojila Zuzana Michnová v obstojné, byť ne bezchybné formě. Nevázanou náladu koncertu definovala i historka o Nejezchlebově dávné návštěvě u houslisty Jana Hrubého, kdy cestou zapadl do močůvky. Bylo to jen těžko reprodukovatelné kouzlo okamžiku.

Foto: Václav Hnátek

Se Zuzanou Michnovou.

Nechyběla už dříve úspěšně uváděná vzpomínka na Petra Skoumala, z níž vykrystalizovala kapela nazvaná Malý bobr. Diváci se tak dočkali písní Starej pán, Trychtýře nebo Odjezd. Ivan Hlas vedle oslavně bujarého Velkoměstskýho blues připomněl i temnější stranu dní hudební vzpomínkou na ve čtvrtek zesnulého bluesmana Petara Introviče.

Kádr notně omladila skupina Jananas, která mimo jiné oslavenci nadělila narozeninovou píseň. Pokud je pravda, že Nejezchleba skladbu skutečně slyšel na scéně poprvé, potom všechna čest za úhledně provedené sólo, které si uprostřed střihnul.

Nejspíš jediným předem ohlášeným hostem, který se nedostavil, byl už „tradičně“ marodící Vladimír Mišík. Nejezchleba se svou stále se proměňující doprovodnou partou to však dokázal otočit k dobrému. Zahrál a zazpíval jeho písně Cesta do dětství a Víno, ženy, zpěv a jako svébytné jednorázové „covery“ byly vlastně cennější než mnohokrát slyšený originál.

Foto: Václav Hnátek

Olin Nejezchleba si zval na pódium své hudební kamarády. Byli mezi nimi i Norbi Kovács (vlevo) a Ivan Hlas (uprostřed).

Komponovaný večer opravdu neměl slabá místa. Když se v deset, kdy se v Paláci Akropolis musí končit, ještě naposledy sešlo na scéně celé defilé účinkujících, aby si zazpívalo poslední moravskou lidovku, kruh Nejezchlebovy košaté kariéry se pro tuto chvíli symbolicky uzavřel.

Takové oslavy kulatin nejsou vůbec špatné, byť ustát na nohou tři hodiny muziky byl i od publika slušný výkon.

Olin Nejezchleba „60“
Palác Akropolis, Praha, 10. ledna

Hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám