Drama u Pirátů: O posty místopředsedů je velký zájem, tři kandidáti ostrouhají

O posty čtyř místopředsedů Pirátů se na dnešním celostátním fóru strany v Ostravě uchází sedm lidí. Jsou to europoslankyně Markéta Gregorová, náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmanová, současný místopředseda strany a poslanec Radek Holomčík, ostravský zastupitel a vedoucí administrativního odboru strany Martin Kučera, poslanec Jan Lipavský a poslankyně a nynější první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Kandidátem na místopředsedu je i Vojtěch Pikal, který se neúspěšně ucházel o post předsedy strany. Od kandidatury na místopředsedu odstoupil Jan Bednařík.

"Potřebujeme detailnější plán pro ekonomiku, potřebujeme se změnit v zemi, kde jsou podniky s přidanou hodnotou," řekla Richterová. Velká podpora podle ní musí jít i do udržitelnosti zdravotního, sociálního a vzdělávacího systému. Richterová účastníkům fóra slíbila mimo jiné dokončení knihy o práci, kterou už Piráti odvedli.

Děkujeme @P_Fiala a děkujeme také za spolupráci při prosazování digitalizační legislativy! https://t.co/pKLQ3RbNp6

— Piráti (@PiratskaStrana) January 11, 2020

"Předsednictvo by se nyní mělo věnovat více dlouhodobým projektům, dlouhodobému programu, vizím, které překračují jedno či více volebních období do Sněmovny," řekl Kučera. Piráti podle něj mají v poslední době určitý skluz v transparenci či zodpovědném hospodaření. "Na to bychom se měli zaměřit, aby nám to pak nemohli naši oponenti vyčítat," řekl Kučera.

Holomčík řekl, že za důležité považuje přibližování republikového předsednictva krajům. "Náš stát dlouhodobě kašle na řešení celé řady problémů. A právě Pirátská strana by měla být platformou pro zapojení aktivních lidí, kteří tyhle problémy chtějí aktivně řešit a samozřejmě s námi sdílí nějaký hodnotový kompas," řekl Holomčík.

Gregorová řekla, že by chtěla být místopředsedkyní pro Evropu a také si vzít na starost dotažení projektu Pirátského institutu. "Chtěla bych fungovat jako spojka Evropy s Českou republikou. Rosteme, a tak je důležité zahrnout další region, region Evropy," řekla Gregorová.

Hoffmanová řekla, že Piráti musí plně využít lidský potenciál, který mají. "Musíme se více zaměřit na práci se členy strany i našimi příznivci. Kromě odborného i personálního růstu strany se musíme věnovat i budování vnitrostranické kultury," řekla Hofmanová.

Lipavský řekl, že Piráti jsou skutečnou demokratickou alternativou populistům či různým extremistům, ale zároveň nabízejí protiváhu tradičním konzervativním stranám. "Musíme našim voličům a především starším občanům ukázat a odprezentovat, že se o ně dokážeme postarat. Musíme získat jejich důvěru," řekl Lipavský.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Vojtěch Pikal (Piráti) Jan Lipavský Markéta Gregorová (Piráti) Olga Richterová (Piráti) Radek Holomčík (Piráti) Ostrava

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy