Vánoční mše J. D. Zelenky

Vánoční mše J. D. Zelenky

Svátečním ránem budou znít vánoční skladby dvou významných barokních skladatelů: Jana Dismase Zelenky, o kterém se říká, že je to český Bach a samotného Johanna Sebastiana Bacha.

Nejprve se vydáme do středního období Zelenkovy tvorby. Uvedeme jeho Missu Nativitatis Domini, kterou Jan Dismas Zelenka napsal ve svých 47 letech. Nastudovali ji čeští umělci: sopranistky Barbora Sojková, Stanislava Mihalcová a Marta Fadljevičová, altistky Markéta Cukrová, Sylva Čmugrová a Daniela Čermáková, tenoristé Jaroslav Březina a Čeněk Svoboda a basi Tomáš Král a Jaromír Nosek. Dále uslyšíme soubor Musica Florea pod vedením Marka Štryncla.      

Po klasickém mešním ordinariu uslyšíme zhudebněná slova „Hle, jakou lásku nám Otec ukázal“. Tak by mohl do češtiny znít překlad názvu vánoční kantáty Johanna Sebastiana Bacha – v originálu "Sehet, welch eine Liebe hat uns der Vater erzeiget". Bach ji složil za svého působení v Lipsku, kde byla 27. prosince roku 1723 poprvé provedena. Pro nás ji nastudoval dirigent Helmuth Rilling  se svými soubory Gächinger Kantorei a Bach-Collegium Stuttgart. Sóla přednesou: sopranistka Arleen Augér, altistka Anna Murray a bas Philippe Huttenlocher.

 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!