Jde i o Zemana. Lidé nevěří, že se všem měří stejně. Pekarová Adamová naznačila vážnou věc

11.01.2020 21:09

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová navštívila diskusní pořad moderátora Stanislava Hrušky na YouTube kanálu StandaShow a řekla, kam chce ve své nedávno nabyté funkci šéfky strany TOP 09 směřovat. Za hlavní cíle má ochranu životního prostředí, proevropské směřování, přijetí eura, budování školství a péči o živnostníky. Chce „napravovat“ důvěru v právní stát, kterou podle ní poškodil i současný prezident Miloš Zeman. Hovořila o možné spolupráci opozičních stran, na niž míří i aktivity spolku Milion chvilek; ta se však nejeví být kvůli Pirátům a ODS úplně realistická. Pochválila klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, „obdivuhodné“, ocenila ji.

Jde i o Zemana. Lidé nevěří, že se všem měří stejně. Pekarová Adamová naznačila vážnou věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Adamová na úvod shrnula své dojmy ze své před krátkou dobou nabyté funkce předsedkyně strany a zmínila, že jí nová funkce baví. Přináší to ovšem i náročné změny v týdenním programu a kromě nových povinností se Adamová snaží, aby byla každé pondělí i hostem v jednotlivých regionech republiky a chce se setkávat se svými podporovateli přímo v místech jejich bydliště. „Oni za námi jezdí třeba na demonstrace tady na Letnou do Prahy, tak já zase myslím, že bychom měli my politici vyjet mezi ně,“ řekla.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí
Připustila, že její strana oplývá mnoha názorovými proudy, nemyslí si však, že by TOP 09 byla rozdělena na dva názorové tábory. Poukázala, že ve straně jsou uspokojeni i ti, kteří dali ve volbě předsedy strany přednost jejímu protikandidátovi Tomáši Czerninovi, jelikož se Czernin stal prvním místopředsedou.

Markéta Pekarová Adamová získala ve volbě předsedy strany 96 hlasů ze 177, tedy 53,9 procenta hlasů. Poražený Czernin, následně ve volbě 1. místopředsedy obdržel 162 ze 176 hlasů.

Celou diskusi můžete zhlédnout zde:



Sama jako nejdůležitější prioritu strany spatřuje oblast ochrany životního prostředí a proevropské zaměření včetně usilování o přijmutí eura. Také poukázala na nutnost budování kvalitního školství a zlepšení podmínek živnostníkům. Chce se též věnovat „nápravě“ důvěry v právní stát. To se dle ní týká i dnešního prezidenta Miloše Zemana. Lidé si prý nejsou jisti, že se dovolají spravedlnosti a že „všem bude měřeno stejně“.

Za to, že je TOP 09 „nejzelenější“ stranou v Parlamentu, je Pekarová Adamová šťastna. Sympatizuje s klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou, jejíž aktivita prý není pro posměch. „Myslím, že je to strašně jednoduché někoho zkritizovat z gauče a říct: ‚Jí je sedmnáct, co ona o světě ví,‘ a tak dál. Ale vlastně je obdivuhodné, do jaké míry byla schopná u mladé generace toto téma zpopularizovat, zviditelnit, jak za ní jdou,“ řekla. Dodává, že je „obdivuhodné“, že se Greta zvládá i přes svůj zdravotní handicap angažovat.

Zmínila i myšlenku, že by se „roztříštěné“ opoziční strany „od středu napravo“ měly spojit. Ztotožnila se tak i s názorem aktivistů ze spolku Milion chvilek, kteří podobnou myšlenku o spojení opozice již dříve pronesli. Shodnout by se dle ní TOP 09 zvládla s hnutím STAN, s KDU-ČSL, s ODS. A v některých věcech má být TOP 09 schopna spolupracovat i s Piráty: „Já se tomu nebráním, byť oni ústy některých svých představitelů říkají, že máme zaniknout,“ pronesla. Pirátům dle Adamové mohou přebírat voliče oni například kvůli tomu, že mají „lepší zelený program“.

Přestože se TOP 09 nedaří ani spolupráce s hnutím STAN na úrovni krajských voleb, u voleb do Senátu se na spolupráci leckde dohodli. Adamová věří, že tomu tak bude i při volbách do Poslanecké sněmovny.  

Celkové spojení do voleb se STAN, KDU-ČSL, ODS a Piráty ale příliš reálně nevidí. Připomenula, že Piráti o něco podobného nestojí a ODS z toho také není „úplně nadšená“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…