10. 1. 2020 | Jan Volf

SPA - TRI 6:3 - Sparťané zvládli odvetu za loňské finále

31., pátek 10. 1. 2020
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Cichoň – Fiala, Gurjevskij, Bláha, Havlín, Prchal, Tomek, Gajdoš – Prymula, Kulhánek, Klimo, Krchňák, Vaňous, Slavíček, Rubeš, Routa, Konečný, Vágner, Arnošt
Třinec: Švančara – Mikulec, Radzienciak, Jenáček, Vacula, Cienciala, Grygar, Šulák – Havránek, Krč, Stránský, Pastor, Mikler, Geidl, Mastič, Matiaško, PLandor, Matěj, Dobša
Branky a nahrávky: 8. Kulhánek (Prymula, Gurjevskij), 13. Arnošt (Prymula), 32. Routa (Gajdoš), 52. Vaňous (Havlín, Prymula), 57. Prymula (Havlín, Arnošt), 60. Slavíček – 15. Geidl (Grygar, Havránek), 18. Mikulec (Radzienciak, Plandor), 33. Krč (Vacula).. Rozhodčí: Sýkora - Pešek, Teršíp. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 37. Střely na branku: 35:51. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 6:3.

Sparťané po bojovném výkonu zdolali Oceláře 6:3 a vyhráli podruhé za sebou. Navázali tak na dobrý výkon proti Slavii. V zápase třikrát vedli a ani jednou neprohrávali, přesto to nebyl jednoduchý zápas. Dvě třetiny to bylo naprosto vyrovnané utkání. Na svou stranu ho domácí přetočili až ve třetí periodě, kdy vstřelili tři branky. Postarali se o ně Vaňous, Prymula a Slavíček.

Komentář

Utkání začalo svižným tempem od první sekundy, oba týmy se vrhaly do útoku a zpátky. Trenéři trnuli. Pěkný rychlý juniorský hokej. Už tato část utkání naznačila, že dnes to bude velký boj. O bodech předem rozhodně rozhodnuto nebylo. Ve čtvrté minutě se sparťané nedomluvili, špatně rozehráli a byl z toho brejk soupeře, který uhasil až jeden z obránců domácích, jenž dobře přečetl hru. Od této chvíle se hra nezměnila, naopak se přelévala ze strany na stranu, ostatně byli jsme svědky nejbohatší třetiny na góly. Sparta i Třinec předvedli své šablony zakládání útoků a byli v nich úspěšní. Byly z toho závary, tlaky, šance. Oceláři chybovali poprvé, to sparťané ještě nepotrestali, avšak z druhé šance už góly byl. To když se Tomáš Kulhánek krásně natlačil před obránce a brankáře „opil rohlíkem,“ tedy nádhernou kličkou a zasunutím do volného prostoru. Opravdu delikátní branka. O chvíli později šli Pražané do oslabení, ve kterém ale soupeři mnoho nepovolili. Následně Sparta přečkala velký tlak soupeře a sama udeřila. Dominik Arnošt se trefil ze slotu rychlou střelou do dolní poloviny branky. Zhruba o dvě minuty později kontrovali s hezkou akcí a gólem hosté z Třince. Grygar si krásně najel na střed, vypálil zápěstím, to ještě Cichoň zlikvidoval, ale následnou dorážku od Geidla už ne. Sníženo 1:2, autor branky Nico Geidl. Spartu jakoby gól zaskočil a místo toho, aby přidala na tempu a odskočila soupeři, naopak podruhé inkasovala a na tabuli svítilo 2:2, vyrovnáno. Trefil se Daniel Mikulec nepříliš pohledným gólem, puk propadl brankáři pod nohama. Třetina krásná na akce, kombinace a bohatá na góly skončila smírně.

Druhá dvacetiminutovka už tolik gólů nepřinesla, ale pojďme popořádku. Třetinu začali lépe domácí. Svým prokličkováním se před Švančaru okouzlil obecenstvo jeden z útočníku Sparty. Tomu už opravdu chyběl jen gól, zakončení nebylo odfláknuté, byla to klička do bekhendu, avšak Švančara jí přečetl. Oceláři se nenechali zahanbit a vyrobili si svou šanci, kterou ovšem neproměnili. Z dalších minut bych vypíchl hlavně skvělé rozehrání brankáře Cichoně, které zrychlilo hru, domácí se dostali rychleji do útočného pásma a nemuseli překonávat hluboký presink hostů. Gólem to sice neskončilo, hokejový moment to byl však pěkný. Ve 27. minutě se domácí prokombinovali až před Švančaru, ten jim ale vystavil stopku, stále 2:2. V dalším průběhu padly dvě branky. Sparta se dostala do vedení 3:2, ale jak bylo v tomto zápase jejím zvykem, nechala si zápas srovnat. Za Pražany skóroval David Routa, za Oceláře Tomáš Krč, který díky svému důrazu protlačil puk za čáru. Pak se hra podobala trochu první třetině především ve své atraktivitě. Důležitý moment zápasu, 35. minuta a přesilovka Sparty. Už tady šlo překlopit momentum na svou stranu, ovšem nestalo se. V přesilovce byli domácí příliš pomalí a čitelní a nedokázali vyvolat před brankářem nějaký větší závar. Přesilovku si pak vyzkoušel i Třinec, ten jí ovšem zahrál mizerně.

Třetí perioda začala náporem domácích a Švančara měl v 41. minutě co dělat, aby neinkasoval. To Oceláře nabudilo a sami předvedli sled šancí, které ovšem nepřetavili v branku, velká škoda pro Slezany. Ve třetí třetině šlo o hodně, šlo o tři body a oba týmy si toho byly vědomy. Bojovnost, tempo, nasazení, to byla třetí dvacetiminutovka. V první polovině třetí třetiny to bylo spoustu šancí na obou stranách. Pak se nechal vyloučit Marek Bláha a to byly kruté chvilky pro domácí. Na střídačce se modlili, aby to dopadlo dobře. Třinec se neprosadil v početní převaze a byl nesoustředěný, jelikož domácí ukázali kombinaci jako z učebnice ledního hokeje. Švančara se však vyznamenal a gól nepustil. Sparta stupňovala tlak a to přineslo ovoce. 52. minuta a 4:3 pro Holešovické. Autorem branky Pavel Vaňous. Nejhezčí kombinace zápasu, jak se říká až do "kuchyně," tedy do prázdné branky. To nebylo všechno. Domácí nebyli zdaleka nasyceni, využili přesilovku a bylo to už 5:3. Autorem branky Patrik Prymula, jenž parádně propasíroval puk u první tyče při nádherné kličce. Třinec neměl jak kontrovat, neměl čas, neměl plán a nevěděl si rady s výborně chytajícím Cichoněm. Poslední tečku udělal Josef Slavíček, který trefil prázdnou branku při powerplay soupeře téměř přes celé hřiště. Hotovo, dokonáno, 6:3 konečný výsledek.

Ohlasy trenérů

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): "Do utkání jsme vstoupili perfektně, dali jsme dvě branky, vedli jsme a potom jsme přestali hrát. Mysleli jsme si, že to půjde samo, protože jsme proměnili dvě šance. Přestali jsme bruslit, hrát naplno a pak jsme se dostali do zápasu až na konci druhé třetiny. Ve třetí třetině jsme začali plnit to, co jsme si řekli, padlo nám to tam, i když tam bylo pak pár závarů, tak kluci se obětovali, padali do střel a kvůli tomu jsme vyhráli."
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Konečný: Šance ve Spartě jsem si vždycky vážil

Vstupenky na MS jsou stále k dispozici

Daníček před MS: Porveme se o medaili!

Čtyři sparťané zabojují o MS! Lídr juniorů jede