Slavní v kriminálu: Řepka je venku, ale jak to měli ostatní? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Slavní v kriminálu: Řepka je venku, ale jak to měli ostatní?

Hana Hegerová
Hana Hegerová (Foto ara)

Byli také známí. Udělali ale chybu, mnohdy i vinou hloupé doby a režimu skončili za mřížemi. Jak to snášeli a jak se vypořádali s návratem na svobodu? A jak to zvládne Řepka? Plány má velké, žalář za sebou…

Hana Hegerová
Na konci 70. let jí na kontě přistál milion korun. Nenahlásila to, měla za to, že jde o honoráře a tantiémy z Německa, a utrácela. Královna šansonu Hana Hegerová (88) si za zpronevěru v roce 1980 odseděla půl roku na Pankráci. „Ty peníze byly pro Karla Gotta, ale agentura se spletla a poslala je na můj účet,“ vysvětlovala. Za mřížemi vyšívala. Slavík to chtěl vyřešit mimosoudně, stačilo, aby peníze vrátila. Jenže něco už se rozkutálelo. Za Hegerovou se tehdy přimluvila Jiřina Švorcová, jinak by vyfasovala deset let. Celu si polepila snímky květin z kalendáře, na zeď namalovala sluneční hodiny. Když ji pustili, padla na skutečné dno. Zpívala po barech, uklízela a druhou šanci dostala až na konci osmdesátek. Tehdy se zase stala hvězdou.


Jiří Schmitzer
Herec Jiří Schmitzer (70) byl v roce 1976 odsouzen na tři roky vězení za usmrcení z nedbalosti. Jel v noci z divadelního baru, způsobil dopravní nehodu, při které zemřel chodec. V krvi měl alkohol. Později přiznal i sklony k pití. Trest mu pak snížili na polovic, ale vězením utrpěl jeho vztah s otcem Jiřím Sovákem (†79). I když spolu natočili úspěšnou komedii Marečku, podejte mi pero, neprohodili spolu slovo. Sovák, sám velmi zdatný piják, ho zatratil a do smrti s ním nepromluvil. Schmitzer mu nešel ani na pohřeb.

Miki Volek
Odseděl si 13 měsíců ve vězení v Berlíně za to, že převezl zakázanou literaturu ze Západního Berlína. Montoval elektroměry, sekal dobrotu. Když se Miki Volek (†53) vrátil do Československa, šla jeho kariéra dolů, propadl práškům a alkoholu, zemřel chudý v prázdném žižkovském bytě v roce 1996. Všechno rozprodal a do konce života si myslel, že rokenrol vznikl v Západním Německu, odkud mu teta posílala desky.

Vladimír Kratina
V roce 1971 si poseděl herec Vladimír Kratina (67) osmnáct měsíců na Ruzyni. Za hanobení republiky mu původně hrozilo deset let, ale dostala ho z toho šikovná advokátka (ex offo!), přimluvil se herec Ota Sklenčka, jeho profesor z DAMU. „Obvinili mě, že jsem strhl rudou vlajku a kopal do ní. Pravda byla, že byla spadlá na zemi a chtěli jsme si ji odnést na kolej.“ Smůla byla, že šel z vinárny a zatýkajícím policistům řekl cosi od plic. Případ byl překvalifikován na výtržnictví, vložil se do toho samotný Ludvík Svoboda, prezident republiky. Celu sdílel s jakýmsi vlastizrádcem, což byl asi podobný případ. A občas to schytal od bachařů, když si na vysokém klukovi potřebovali nahonit ego.

Ozzy Osbourne
V roce 1982, když rockový kmotříček Ozzy Osbourne (71) oslavoval další krásný den a fotil se zrovna na jakousi kampaň, přišlo mu jako nejlepší nápad vyčurat se na památník obětem ikonické bitvy o Alamo v texaském San Antoniu. Tohle Američané nevidí rádi, takže dostal obuškem a putoval za mříže. Na kauci ho pustili za dva dny, na deset let mu zakázali vstoupit do města. Za dva roky se motal po Memphisu sjetý jak formulové gumy a šel za katr znovu (z tohoto zatčení pochází snímek). Když v roce 1989 přijel z Festivalu míru a mládeže v Moskvě, chtěl uškrtit manželku. V kriminálu byl tehdy jako doma.

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!

Jiří Schmitzer: Do Chalupářů si ho dohodil táta Sovák!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.