Rádce Aha! Mýty o stavebním spoření | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Mýty o stavebním spoření

Aha! vysvětluje 7 nejčastějších mýtů.
Aha! vysvětluje 7 nejčastějších mýtů. (archiv)

Stavební spoření je v Česku doma už 26 let. Přesto o něm koluje řada nesmyslů, kvůli kterým ho lidé podceňují. Aha! vysvětluje 7 nejčastějších mýtů.

1. Není možné uzavřít více smluv
Počet smluv, které si založíte, není nijak omezen. Na každou z nich můžete získat výhody, jako jsou například dobré úročení nebo výhodný úvěr. Omezený je ale příspěvek státu. Ročně dostanete (na všechny smlouvy dohromady) maximálně 2 000 Kč.

2. Na peníze šest let nedosáhnu
Peníze můžete vybrat dříve, než uplyne šestiletá vázací lhůta, ale přijdete tím o veškerou připsanou státní podporu. Po dvou letech spoření a naspoření 30 – 40 % cílové částky už ale můžete čerpat úvěr ze stavebního spoření.

3. Už není tolik výhodné
Stavebko se stále vyplatí. „Mezi zabezpečenými produkty nabízí suverénně nejvyšší výnos, jako jediné pravidelně poráží inflaci,“ říká Tomáš Kofroň z Českomoravské stavební spořitelny. „Aktuální výnos stavebního spoření se tak blíží čtyřem procentům,“ dodává.

4. Nemůžu spořit vnoučatům
Je pravda, že stavební spoření může založit vždy jen zákonný zástupce dítěte, a to klidně hned po jeho narození. Přispívat ale může kdokoli, tedy i prarodiče.

5. S dětmi jsou problémy
Peníze vždy náleží dítěti. „Do 18 let dítě s penězi nemůže samo disponovat. Pokud chtějí rodiče peníze vybrat před 18. rokem dítěte, měli by je vždy použít výhradně ve prospěch dítěte, například na rekonstrukci dětského pokojíčku,“ vysvětluje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny. Na ukončení spořicí smlouvy dítěte se ale musí shodnout oba rodiče.

6. Proti hypotéce nemá šanci
Už dávno neplatí, že úvěr ze stavebka se hodí jen k rekonstrukci a k pořízení nového bytu je lepší hypotéka. „Stavební spořitelny umí nabídnout minimálně srovnatelnou úrokovou sazbu jako hypoteční banky,“ říká Kofroň. A pokud vám stačí méně než milion korun, tak na tzv. překlenovací úvěr nemusíte mít vůbec nic naspořeno.

7. Chalupu za něj nekoupím
Po šesti letech, kdy vám stavebko doběhne, si za vybrané peníze můžete koupit cokoli. Pokud ale budete chtít chatu pořídit z úvěru ze stavebního spoření, musí mít kupovaná nemovitost číslo popisné. „Chatu nebo chalupu za účelem trvalého bydlení si nyní pořizuje stále více lidí. Důvodem jsou vysoké ceny nájmů a nemovitostí,“ vysvětluje Molnárová.

Na trhu je pět spořitelen
Zájemci si mohou vybírat z nabídek pěti stavebních spořitelen: Českomoravská stavební spořitelna, Modrá pyramida stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny a Wüstenrot – stavební spořitelna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.