Reklama
Dnes je čtvrtek 28.03.2024     svátek má Soňa

Lidé z Jihlavska zažili v Rumunsku před třiceti lety dramatické peklo i klidný ráj

JEŠTĚ na přelomu 60. a 70. let minulého století vkládalo mnoho Rumunů do Nicolae Ceausesca velké naděje. Nakonec se ukázal jako jeden z nejhorších komunistických diktátorů. Ačkoliv mnoho obyvatel země trpělo hlady a zimou, inspirován příklady v Číně a Severní Koreji nechal zdemolovat část historického centra Bukurešti, aby tom mohla vyrůst megalomanská stavba, nazvaná Palác lidu. Budova se rozkládá na 330.000 metrech čtverečních a patří k největším na světě.  Zdroj: Facebook
JEŠTĚ na přelomu 60. a 70. let minulého století vkládalo mnoho Rumunů do Nicolae Ceausesca velké naděje. Nakonec se ukázal jako jeden z nejhorších komunistických diktátorů. Ačkoliv mnoho obyvatel země trpělo hlady a zimou, inspirován příklady v Číně a Severní Koreji nechal zdemolovat část historického centra Bukurešti, aby tom mohla vyrůst megalomanská stavba, nazvaná Palác lidu. Budova se rozkládá na 330.000 metrech čtverečních a patří k největším na světě. Zdroj: Facebook

12.1.2020 Aktuality/Komentáře (2), autor:
Pavel Bajer

Ať je náš postoj k Listopadové revoluci v Československu jaký chce, nemůžeme jí upřít jednu věc. Byla naprosto nekrvavá. Například obyvatelé Rumunska podobné štěstí neměli. 
V roce 1989 žilo v Rumunsku okolo čtyř tisíc Čechů. Někteří měli své kořeny na Vysočině. Jako například Leopoldina Janculesku a Hermína Rogojan z města Temešvár. Jejich rodiče pocházeli z Třeště. 
Právě v Temešváru začala revoluce proti režimu komunistického megalomanského diktátora Nicolae Ceausesca (nechával se oslovovat „génius Karpat“ apod). 


Masové demonstrace proti režimu ve městě začaly 16. prosince 1989 poté, co se rumunská tajná policie Securitate pokusila zbavit místního faráře Lázsla Tökese, který bojoval za práva maďarské menšiny. 
Své bezprostřední pocity obě jmenované ženy zachytily v dopise, který zaslaly Josefovi Kubů do Humpolce. 
Kubů zážitky Janculescu a Rogojan zaslal Jihlavským listům, které je otiskly ve svém vydání před 30 lety.  
„Bylo to strašné. Ani za druhé světové války jsme tak netrpěli, třebaže fronta procházela naším městem,“ začaly své dramatické vyprávění o prosincových událostech v Temešváru obě ženy. 
Vánoce roku 1989 strávily spolu se svými rodinami nevesele.  


„Celé vánoční svátky jsme prožili ve sklepě, téměř bez potravy. V celém okolí se ozývaly hrozné detonace, na ulici se nikdo neodvážil, protože po lidech se hned střílelo.“
Právě na Vánoce 1989 skončila revoluce v Rumunsku, která si vyžádala přes tisíc mrtvých. A to především v důsledku střelby příslušníků Securitate do demonstrantů po celé zemi.  
Dne 25. prosince byli po uspěchaném procesu popraven vůdce Rumunské dělnické strany (s komunistickou ideologií) Nicolae Ceausescu spolu s manželkou Elenou v Targovišti. Do rumunského města s bohatou historií manžele převezli vojáci, kteří se přidali k revoluci. Ihned po krátkém procesu oba manžele zastřelili. 


Uspěchanou popravu man-želů Ceausescových odsoudily západní i východní velmoci. 
Moc v zemi převzala Fronta národní spásy v čele s mužem pochybné minulosti a bývalým komunistou Ionem Iliescu.  
„Když jsme po několika dnech konečně ze sklepa vylezli, nemohli jsme své okolí poznat. Tak bylo vše poničeno a rozbito. Spousta mladých vlastenců od 18 do 25 roků byla z vrtulníků a ze zabarikádovaných domů postřílena příslušníky Securitate. 
Raněným nemohl nikdo ani v noci pomoci, a tak byli spolu s mrtvými odvezeni do společných hrobů. Kolik je u nás teď nešťastných rodin, to se ani popsat nedá,“ končí svůj popis revolučních událostí v Temešváru rumunské Češky původem z Třeště. 

A ještě jednou Rumunsko
V srpnu 1968 byl v čele Rumunské socialistické republiky ten samý Nicolae Ceausescu, jako v roce 1989. Tehdy však sehrál pro obyvatele tehdejšího Československa nesmírně pozitivní roli. 
Rumunsko se jako jediný členský stát tehdejší Varšavské smlouvy odmítlo podílet na okupaci Československa. Ceausescu dokonce ostře odsoudil sovětského vůdce Leonida Iljiče Brežněva jako nového Hitlera. Země pro případ, že by byla také vojensky napadena, preventivně mobilizovala. 


Tehdy byli Rumuni na svého „začínajícího“ diktátora Ceausesca ještě hrdí. Rumunsko tehdy pomohlo i mnoha Čechům, kteří se při okupaci nacházeli mimo hranice své země. 
Tradiční rumunskou pohostinnost v tom dobrém slova smyslu mohli poznat studenti a učitelé střední odborné školy jihlavského Motorpalu a dalších podniků při své cestě na Balkán. 
O zážitky z cesty, která se uskutečnila v srpnu 1968, se podělil s Jihlavskými listy před 30 lety jeden z jejích účastníků K. Fukan z Jihlavy. 
Zpráva o okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy zastihla účastníky zájezdu v Bulharsku. Neváhali proto a s autobusem odjeli do Rumunska, které se intervence neúčastnilo. Bulhaři na hranicích naštěstí ještě nedostali pokyny, aby Čechy zadrželi.  
V rumunském hlavním městě Bukurešť se 40členné skupiny učitelů a studentů ujal československý legační rada. 


„Jako prozatímní útočiště nám vybral Sibiu. Ubytovali nás v internátě keramického učiliště, slušně a čistě zařízeného. Na jídlo jsme chodili do hotelu na náměstí,“ popisuje K. Fukan. 
Vše měli zdarma a Fukan se nikdy nedozvěděl, kdo jim to tehdy zaplatil. Říká, že nikdo z nich rumunsky neuměl, a tak se s úřady dorozumívali francouzsky. Rumuni se totiž francouzsky učili ve škole, protože jim byl tento jazyk značně blízký. 
V Sibiu tehdy žilo poměrně velké množství příslušníků německé menšiny, většinou původem ze Saska. 
„Zkoušel jsem se s tamními Němci domluvit po jejich, ale kladli si prst na ústa a bázlivě se ohlíželi po možných udavačích. Po válce byla řada těchto Sasíků odsunuta nebo i utekli, ale ti řemeslníčkové a sedláci přetrvávali,“ vzpomíná na rumunské Němce Fukan. 
V Sibiu strávili celkem dva týdny. Rumuni se jim snažili být ve všem nápomocni. 


„Někteří z vedoucích činitelů města nebo okresu nás litovali, jak budeme žít pod ruskou knutou a nabízeli nám zaměstnání u nich, český zámečník či jiný řemeslník tam byl vysoko v kursu. My jsme však neodolali volání domova,“ uvádí Fukan. 
Češi se ze Sibiu nakonec vrátili do své okupované vlasti. Na rumunskou pohostinnost rádi vzpomínali i po více než 20 letech. 
„Rumunům jsme v srdcích děkovali za pomoc, za jejich přátelská povzbuzení a za útočiště, které nám chtěli poskytnout před temnotou ruského samoděržaví,“ uzavřel K. Fukan.  

Diskuze k článku

Nový komentář

V Rumunsku jsem byl v 1972 na bicyklu a před temnotou ruského samoděržaví mě tam ochránili tím, že za dva týdny pobytu jsem směl pojíst jednu plechovku sardinek a asi tři bochníky kukuřičného chleba s meruňkovou marmeládoul.
fotrák | 2020-01-12 21:28:48 | Reagovat
Spravnej komunista
Soudruh Ceaucescu nechal postrilet tisice vlastencu a ty co nestihl postrilet ho chytly a okamzite odsoudily a okamzite vykonaly rozsudek..
Coz bylo odsouzeno komunistama na Vychode in komunistama na Zapade.[coz by nikdo nepredpokladal]
Ti co tu spravedlnost vykonaly jako kdyby vedely ze jinak by dostal krasnej duchod a mozna i medaily   od presidenta,pokud by si nekdo vzpomnel jak pekne pomahal ceskym turistum a udelal nam laskavost ze nas neprisel okupovat.
Libor Furbacher | 2020-01-13 16:30:46 | Reagovat
Reklama
25.03.2024 AktualityPřestupný rok holky nevyužijí

Letošní rok je přestupný. Takže kdyby se do puntíku měly dodržovat nepsané tradice, o Velikonočním pondělí by s mrskačkou měly místo kluků vyrazit holky. Michaela Lahodná ale podle ...

Komentáře (0)
25.03.2024 AktualityHasiči naučí plést pomlázku

Sbor dobrovolných hasičů v Dolní Cerekvi zve na sobotu 30. 3. od 14 do 17 hodin na pletení pomlázek, které se bude konat v místním kulturním domě. Podle organizátorů se můžete naučit, ...

Komentáře (0)
23.03.2024 AktualityLidé na Jihlavsku ztrácí klíče. Po zimě jsou mezi nálezy i brusle

V katastru všech pěti měst na Jihlavsku lidé stále ztrácí věci. Vyplývá to z analýzy dat ztrát a nálezů jednotlivých radnic napříč okresem. Koho by ale napadlo, když něco ztraceného ...

Komentáře (0)
24.03.2024 AktualityPohled na březnové nebe

Vnitřní částí Sluneční soustavy právě teď prolétává kometa s označením 12P/Pons-Brooks, jejíž jasnost roste natolik, že se dostává na hranici viditelnosti pouhým okem. Podobnou příležitost ...

Komentáře (0)
23.03.2024 AktualityModeláři na Štítu vystavili kvalitu a připomněli letce Jana Douchu

Stovky plastikových modelů obdivovali v sobotu návštěvníci ve společenském sále DKO Jihlava při 49. ročníku soutěže O štít města Jihlavy a 15. ročníku Kit Show. Podle organizátorů ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityNemocniční dialýza slaví výročí, jede nonstop už od roku 1994

Dialyzační středisko třebíčské nemocnice funguje již třicátým rokem. V roce 1994 disponovalo šesti lůžky a šesti dialyzačními monitory a mělo v péči asi 30 pacientů. S rozvojem a ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityDemolici mostu na dálnici bude předcházet rozlučka místních obyvatel

Pokud se přes nadcházející víkend chystáte cestovat po dálnici D1 na Vysočině, tak zbystřete. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž právě o posledním víkendu před Velikonocemi spustí ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityFoerster a badatel Vilímek připomenou české mučedníky

Happening Pamatuj připomene v Jihlavě opět po roce největší hromadnou vraždu 3.792 českých židovských spoluobčanů v dějinách. Odehrála se v plynových komorách koncentračního tábora ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityNárodní dům bude patřit loutkářům

Třebíčské loutkářské jaro se uskuteční v Národním domě na Karlově náměstí o víkendu 23. a 24. března. Jedná se o 56. ročník krajské přehlídky amatérských loutkářských souborů. ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityParkovací pruhy v Jihlavě rozšíří o další

Už v nejbližších dnech by se mohl začít rozšiřovat nový systém parkování v Jihlavě. Město avizovalo, že během letošního jara se nové parkování rozšíří do oblastí 51 Fibichova, ...

Komentáře (2)
22.03.2024 AktualityZahrádkáři mohou své město požádat o kompostéry

Chcete kompostovat odpad z vaší zahrádky, ale nemáte v čem? Pokud si v nejbližší době nehodláte pořídit kompostér z vlastní kapsy, můžete zvolit variantu nabídky vaší obce. V Brtnici ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityDo října uzavřou Hybráleckou

Od pondělí 25. března začne plánovaná rekonstrukce Hybrálecké ulice v Jihlavě. Informovalo o tom město v tiskové zprávě. Podle zprávy bude ulice po dobu stavebních prací uzavřena. ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net