Krimi Příběh Kmotra děsil politiky. Připomeňme si reálné aktéry ve filmu o vraždě podnikatele Mrázka

Příběh kmotra je film Petra Nikolaeva, který pojednává o Františku Mrázkovi, i když postavy ve filmu mají jiná jména.
Zdroj: TV Nova
Příběh kmotra je film Petra Nikolaeva, který pojednává o Františku Mrázkovi, i když postavy ve filmu mají jiná jména. Film byl s 295 683 diváky druhým nejnavštěvovanějším českým filmem roku 2013 v kinech v Česku.Natáčení začalo v pátek 25. listopadu 2011 ve Voděradských bučinách scénou vraždy.Plánováno bylo téměř 40 natáčecích dní. Skončilo v červnu 2013.+ 4 fotky+ 5 fotek

Film z roku 2013 o řadovém vekslákovi, který se dostal až na vrchol českého podsvětí, potěšil mnoho diváků a vyděsil řadu českých politiků. Pojďte se společně podívat na souvislosti v případu vraždy Františka Mrázka.

Petra Járková
Petra Járková 12. 01. 2020 16:00

Politici se báli, režisér nikoliv

I přesto, že se mnoho politiků bálo o krk, samotný režisér filmu Petr Nikolaev strach z případné msty dotyčných politiků ani jiných nekalých živlů neměl. Naopak je tehdy označil za směšné s tím, že jejich nejhorší skutky vyplavaly na povrch již dávno předtím. Snímek totiž vychází z knižní předlohy, bestselleru investigativního novináře Jaroslava Kmenty s názvem Kmotr Mrázek.

Skrytá jména

V klidu byl i proto, že skuteční aktéři éry organizovaného zločinu devadesátých let mají ve filmu upravená jména. Samotný kmotr Mrázek, kterého ztvárnil Ondřej Vetchý, v kriminálním dramatu vystupuje jako kmotr František Vedral. A jelikož snímek má kromě životopisných faktů zobrazovat rovněž střet práva silnějšího a chytřejšího a víru ve spravedlnost, postavili tvůrci proti Vedralovi policistu Čestmíra Cajthamla. Ten je postavou smyšlenou a zahrál si ji Lukáš Vaculík.

Vztekající se politici

Ačkoliv režisér Nikolaev poznamenal, že si film vůbec nekladl za cíl detailně zacházet do zákulisí politiky, někteří její aktéři se přesto ozvali. Asi nejhlasitěji se ohradil někdejší korunní princ ODS a bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Policejní odposlechy ho v roce 2000 údajně zachytily při přátelském rozhovoru s pražským developerem Luďkem Sekyrou, který měl mít blízko právě ke kmotrovi Františku Mrázkovi. A tak se Langer díky této dvojici dostal do nechvalně proslulého spisu Krakatice, pojednávajícího o síti Mrázkových kontaktů.

Jenže Langer se rozčiloval zbytečně. Postava jím inspirovaná se totiž ve filmu vůbec nevyskytuje. Pouze znalci legendárního spisu Krakatice si mohou všimnout rozhovoru mafiánů o jistém Íčkovi. Langer si totiž právě v Krakatici vysloužil přezdívku Íčko.

Odkaz na Šloufa

Podobně nepřímo se ve filmu mihnou i další postavy tehdejší české politiky. Již zesnulý Miroslav Šlouf, bývalý poradce Miloše Zemana v letech, kdy dnešní prezident zastával post premiéra, si v Příběhu kmotra vlastní postavu také nevysloužil. Ale kamion naplněný cennostmi, se kterým obchoduje kmotr Vedral (Mrázek) s firemním nápisem Schlouf spedition na lobbistu a bývalého člena KSČ odkazuje.

Scéna s kamionem se ve filmu rozhodně neobjevila pouhou náhodou. Miroslav Šlouf a František Mrázek byli prý důvěrnými přáteli, kteří si několikrát zásadně vypomohli a také si měli předávat důležité informace. Sám Šlouf dokonce přiznal, že Mrázek za ním jako tajná návštěva chodil přímo na Úřad vlády. Na rozdíl od Langera se Šlouf proti své nepřímé přítomnosti ve snímku nikdy neohrazoval.

Klaus a Gross ukázali tváře

U bývalého prezidenta Václava Klause a expremiéra Stanislava Grosse na to šli tvůrci z opačné strany. Jejich jména neuslyšíme, zato na obrazovkách zaručeně poznáme jejich tváře, byť se mihnou jen na několik málo chvil.

Skutečný život

S čím kdo zachází, s tím také schází. Toto přísloví si vzal film Příběh kmotra za vlastní a těmito slovy by se dal popsat i skutečný život Františka Mrázka. Tak rychle se vydral na vrchol, až z něj zase krutě a bolestivě spadl. Jeho podvody s realitami, díky kterým vylákal z bank stamiliony korun, byly jeho největším „majstrštykem“, ale zvládl toho udělat mnohem víc. Mrázek v tom uměl chodit, ale někdo „šikovnější“ ho zastavil. V roce 2006 byl kmotr Mrázek zavražděn nájemným vrahem. Dodnes se nezjistilo, kdo mu vzal život. Ani kdo si vraždu objednal.

Dalíkovo obvinění

Před lety lobbista Marek Dalík obvinil z této objednávky současného premiéra Andreje Babiše. Ten to okamžitě popřel se slovy, že jde o osobní útok s cílem poškodit ho v očích veřejnosti. Tehdy totiž Babiš poprvé kandidoval se svým hnutím ANO.

NA SKVĚLÝ FILM O KMOTROVI MRÁZKOVI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA FILM SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VEČER VE 20:20 NA TV NOVA

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články