David Hrbek: Zářící drahokamy

26. leden 2020

David Hrbek (1968) kurátor Muzea umění Olomouc a příležitostný prozaik ve své povídkové knize Dvacet zářících drahokamů umně a přitom nevtíravě splétá předivo vzpomínek, rodinných historií a příběhů, které se možná staly a možná také nestaly.

Ony drahokamy, ve skutečnosti výmluvné symboly, které Hrbkova maminka, pábitelka a zvláštní iniciátorka mnoha zážitků, kreslívá tajně po olomouckých zdech a nárožích, září svým zvláštním tlumeným světlem a připomínají dětský jazyk, kterým se spolehlivě dokážou domluvit i příslušníci rozdílných generací.

Takovým jazykem píše také David Hrbek. Jeho texty jsou prosté, výstižné a také upřímné. Hrbek v nich spojuje humor židovského zabarvení s dětskou hravostí a dává tak čtenáři nahlédnout do barevného světa jedné rodiny, ale i jednoho města a jeho okolí. I přes výraznou orientaci na postavy, jakési rodinné typy, přeznívají silně do Hrbkových povídek také místa jako nositelé příběhů – Hrbek tak nechává ožít místní část Černovír, popisuje uličky okolo kina Mír ve středu města nebo pohled z okna vojenské nemocnice na Klášterním Hradisku. Jeho postavy, více či méně zvláštní příbuzní a příslušníci jednoho rodu se vydávají na cesty za úspěchem a neúspěchem, na cesty, které končívají také smrtí. I tu Hrbek popisuje bez zbytečného patosu jako přirozenou, nutnou věc.

Český rozhlas Olomouc nabídne posluchačům v premiéře čtyřdílné četby na pokračování dvanáct z dvaceti zářících drahokamů. Pod režijním vedením autora tohoto článku se v nich představí olomoucký vrstevník Davida Hrbka herec Petr Kubes.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.