Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nová kriminální minisérie Stockholmský syndrom: O vině rozhodnou sami diváci

Nová kriminální minisérie Stockholmský syndrom: O vině rozhodnou sami diváci
Zdroj: Česká televize
+ Dalších 5 fotografií
Drama
V neděli 12. ledna odstartuje na obrazovkách České televize dvoudílná detektivní minisérie Stockholmský syndrom. Jeden nešťastný výstřel na jejím začátku uvede do pohybu události, které donutí hrdiny příběhu čelit vlastnímu svědomí a morálce. Můžete se těšit na psychologické drama i příběh plný zvratů.

Česká televize si pro diváky připravila nové dvoudílné detektivní drama Stockholmský syndrom Seriál začíná v neděli 12. ledna od 20.10 hodin. Režie se ujal Dan Svátek a námět i scénář připravil Miroslav Sovják. Realizace projektu od prvotního námětu po výslednou fázi trvala pět let.

Co na diváky čeká

Příběh je o obyčejných lidech, kteří se dostanou do situace, která vyvolává drama, napětí a důležitá rozhodnutí. Nejzajímavější je příběh, stejně jako u většiny filmů, které za něco stojí. Jak už název napovídá, jedním z hlavních témat je vztah oběti k únosci. Seriál zavede diváky do prostředí obchodu s bílým masem.

"Nejdůležitější na naší minisérii je především to, jak moc se divák dokáže vcítit do situace a pocitů hlavních postav příběhu. A na základě toho pak může zhodnotit a rozhodnout, jak by se v danou chvíli zachoval on sám," prozradil režisér Svátek. "Líbilo se mi, že se dokážeme dostat k postavám velmi blízko, a proto je zároveň těžké se přiklonit na stranu jedné či druhé. Lákalo mě, že o vině či nevině hlavních postav si může rozhodnout každý divák sám," popisoval.

Co je Stockholmský syndrom

Stockholmský syndrom je specifická pozitivní emoční i afektivní vazba a závislost oběti na pachateli. V praxi to znamená, že si například rukojmí vytvoří ke svému únosci pouto a má ho za svého ochránce. To může přerůst až v beznadějnou zamilovanost. Termín Stockholmský syndrom vymyslel americký psychiatr Frank Ochberg už v roce 1973 na základě bankovní loupeže ve Švédsku, při které se vyvinul milostný vztah mezi jedním z pachatelů a jednou z rukojmí.

Děj seriálu Stockholmský syndrom

Příběh vypráví o kriminalistovi Viktoru Mojžíšovi, který při obraně dcery zastřelí psa a omylem postřelí i jeho majitele Jindřicha Oseckého. Po propuštění z vězení je bez práce a zadlužený. Oseckému, který skončil v důsledku postřelení na vozíku, musí splácet odškodné. Viktorův bývalý kolega podplukovník Taraba mu sežene práci v soukromé bezpečnostní agentuře. Na splacení dluhů mu to ale stačit nebude.

Ve stejné době se podaří Oseckého dceři uprchnout svým pasákům. Klára byla několik let nezvěstná. Taraba se pouští do vyšetřování a podezřelým je Lukáš Kulhánek, řidič auta, z něhož se Kláře podařilo utéct. Jeho boss Mareš trvá na tom, že je třeba Kláru za každou cenu umlčet. Osečtí si psychicky zlomenou dceru vezmou do domácí péče. Poté, co zjistí, že je Kulhánek sleduje a policie nemá dostatek důkazů jej obvinit, spravedlnost vezmou do svých rukou. Osudy Oseckých a Viktora se tak po letech znovu nečekaně protnou.

Hlavní postavy seriálu Stockholmský syndrom

Viktor Mojžíš, kterého ztvárnil David Švehlík, je čtyřicátník a bývalý zkušený kriminalista. Kvůli nešťastné náhodě se ocitl ve vězení. Po propuštění pracuje jako soukromý detektiv. Je rozvedeným otcem a prakticky jediný, s kým se stýká, je jeho někdejší nadřízený pplk. Taraba.

V roli Jindřicha Oseckého se nám představí herec Martin Finger Jindřich je otcem zmizelé Kláry a kvůli náhodnému postřelení je upoután na invalidní vozík. Je závislý na péči manželky. Touží po spravedlnosti a odplatě. V případě své dcery je ochoten jí dosáhnout i za hranicí zákona.

Roli Kláry Osecké si zahrála Elizaveta Maximová Jednadvacetileté dívce se po pěti letech podaří utéct z nedobrovolného držení v nevěstinci v Amsterodamu. Kromě psychických následků se zotavuje i ze zranění, které utrpěla při útěku.

Roli padoucha Lukáše Kulhánka si střihl Vojtěch Vondráček. Je Klářiným vrstevníkem a na první pohled se může zdát sympatický. Zdání však klame, ve skutečnosti je arogantní a bezcitný. Pohybuje se za hranicí zákona a účastní se obchodu s bílým masem.

Budete se dívat?

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy