Německá média se mýlila, lupiči možná také. Heydrichův hrob zůstal nedotčen, tvrdí český historik

Události: Lupiči nekopali na místě Heydrichova hrobu (zdroj: ČT24)

Hrob Reinharda Heydricha v Berlíně vykopán nebyl, tvrdí český historik Jaroslav Čvančara po návštěvě hřbitova v německé metropoli. Zprávu o pokusu vykopat ostatky bývalého zastupujícího říšského protektora přinesla před Vánoci německá média. Místní policie incident vyšetřuje. Podle Čvančary lupiči kopali na jiném místě. Mohli se zmýlit, vyloučené není ani to, že cílili na hrob jiného prominentního nacisty.

„Nebylo kopáno na místě Heydrichova hrobu, nýbrž asi 50 metrů odsud,“ tvrdí historik. Přesnou polohu hrobu, kterou úřady tají, Čvančarovi potvrdila jak přímá účastnice pohřbu, tak Heydrichův syn.

Berlínská policie zatím odmítá sdělit, co přesně se na tamním hřbitově odehrálo. Incident vyšetřuje jako trestný čin rušení klidu mrtvých, za který v Německu hrozí až tři roky vězení.

Hrob zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který bývá označován za kata českého národa, zůstal po válce téměř zapomenutý. Hřbitov srovnaly se zemí bomby, náhrobek úřady neobnovily a hrob anonymizovaly. Přesné umístění zůstává utajeno mimo jiné z obavy, aby se hrob nezměnil v poutní místo neonacistů.

Média spekulovala o pokusu stoupenců extrémní levice

Ráno 12. prosince 2019 hrobník objevil na jednom místě berlínského Hřbitova invalidů (Invalidenfriedhof) čerstvě rozkopanou zeminu. V německých médiích se objevila zpráva, že cílem vykradačů se stal právě Heydrichův hrob. Novináři spekulovali, že za akcí stojí stoupenci extrémní levice, kteří se neúspěšně pokusili zlikvidovat ostatky jednoho z nejvýše postavených nacistů.

Podobný incident se v Německu odehrál před necelými dvaceti lety, kdy levicoví radikálové v únoru 2000 otevřeli hrob nacisty Horsta Wessela a v prohlášení uvedli, že jeho lebku hodili do řeky Sprévy. Policie ale popřela, že by nějaké kosti zmizely, a uvedla, že to byl hrob Wesselova otce.

Wessel byl příslušníkem nacistických útočných oddílů SA, ze kterého nacistický režim udělal svého hrdinu.

Historik Jaroslav Čvančara má za to, že záměrem otevření Heydrichova hrobu mohla být loupež šavle, respektive kordu Heinricha Himmlera, který ji coby přímý Heydrichův nadřízený položil při pohřbu na rakev mrtvého nacisty.

Vzhledem k utajení přesného místa Heydrichova hrobu je možné, že se lupiči zmýlili. Nedá se ale také vyloučit, že se jejich cílem stala rakev některého z jiných nacistů, kterých bylo na stejném hřbitově pohřbeno hned několik.

Berlínský Hřbitov invalidů (Invalidenfriedhof)
Zdroj: ČT24