Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Exkluzivní snímky pro eXtra: Když záchranáři pomáhají lidem bez domova, jde o jejich zdraví

Exkluzivní snímky pro eXtra: Když záchranáři pomáhají lidem bez domova, jde o jejich zdraví
Zdroj: archiv
+ Další 4 fotografie
EXKLUZIVNĚ
Práce záchranáře rozhodně není vždy procházkou růžovým sadem. A v případě, že musí poskytnout péči některým lidem z okraje společnosti, to platí dvojnásobně. Důvod? Velmi často, zejména v zimním období, narážejí na pacienty bez domova, kteří jsou velice rizikovými „klienty“. Redakce eXtra.cz získala exkluzivní snímky, jaké pacienty musí záchranáři a lékaři občas zachraňovat. A rozhodně nejde o příjemný pohled...

Redakce eXtra.cz upozornila na to, že práce záchranářů je občas hodně náročná Redaktorovi eXtra.cz poskytl zpověď záchranář Bořek Bulíček o tom, že zachraňovat lidi bez domova často není žádný med.

„Pro bezdomovce jezdíme poměrně často. Důvodem oznámení bývá, že jsou opilí nebo mají zraněné části těla, nejvíce však úrazy hlavy. Někdy se mezi sebou poperou. Těchto pacientů je vcelku velké množství po celém Česku. Někdy nám tito lidé dost komplikují práci, bývají i agresivní… Navíc mnozí nejsou pojištěni,“ prozradil eXtra.cz Bulíček, který zachraňuje lidské životy přibližně 20 let.

Problém nastává, když tito pacienti nehradí zdravotní pojištění. „To znamená, že jejich záchranu hradí provozovatel. Protože my jsme soukromá záchranka, nikdo nám záchranu člověka bez pojištění neuhradí. To samé platí v nemocnici, kdy to za ně pojišťovna nezaplatí, ale jde to na vrub zařízení. Ošetřit a pomoci těmto lidem se ale ze zákona musí. A mají stejnou péči jako člověk, který si pojištění hradí, chodí do práce a snaží se o dobrý život,“ pokračoval záchranář. Takových případů má ve svém středočeském rajonu měsíčně okolo deseti.

Velká rizika

Záchranáři musí snést i to, že takový pacient představuje velká rizika. „Jsou rizikoví, někteří mají HIV, různé druhy žloutenky, svrab, běhají po nich různí broučci… Musí se po nich více čistit sanitka. Není to sranda. A nikdo nám to neproplatí,“ dodal záchranář. Letošní zimu si ale zatím pochvaluje. Případů, kdy musel vyjíždět k podobně rizikovým pacientům, je třeba méně než v loňském roce. Může za to prý počasí, které zatím nedosahuje příliš nízkých teplot.

Redakce eXtra.cz získala od dalších kolegů ze záchranky exkluzivní snímky z případů, které se neřadily k příjemným. Podívejte se na případy, které musí záchranáři z Česka řešit. Upozorňujeme vás, že na fotografie by se neměli dívat lidé se slabší povahou či děti.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy