Osobák #6: Běh. S bývalým českým reprezentantem o tréninku, maratonech i Zátopkovi

13. leden 2020

Jestli jsem byl cestou na natáčení některého z dílů Osobáku opravdu v klidu, pak to byl běh. Díky fotbalu jsem totiž už od šesti let v pohybu. „Víc se narovnej, nehledej pod sebou pořád ten míč,“ hodnotil mou techniku hned po pár sekundách bývalý reprezentant České republiky v běhu na 800 metrů Miroslav Burian. Aha, tak ono to nebude zase tak jednoduché!

Miroslav Burian se propracoval až k reprezentaci České republiky v běhu na 800 metrů. Po vážném zranění ale musel kariéru profesionálního sportovce opustit. U běhu však zůstal. Postupem času začal trénovat dorostence a juniory v Dukle Praha. Dnes působí jako trenér II. třídy a osobní kondiční trenér pro děti i dospělé. Kromě běhu a cvičení se věnuje i masážím.

S Mírou jsme se dali do klusu a povídali si. Zajímalo mě, kde lidé dělají v běhu největší chyby nebo jaký je ideální průběh pro lidi, kteří nikdy nesportovali a pro běh se rozhodli třeba s příchodem nového roku. Probrali jsme v Česku tolik oblíbené maratony a dostali se i k legendárnímu Emilu Zátopkovi – zajímalo mě totiž, jestli by měl šanci uspět mezi dnešní běžeckou špičkou.

Zajímá vás, jak si vybrat správné boty a který povrch je pro naše nohy nejzdravější? Poslechněte si šestý díl Osobáku o běhání a všem okolo něj.

Osobák je podcastová série Radia Wave vytvořená ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Představuje moderátora Martina Minhu v roli hobby sportovce, který pod dohledem profesionálů absolvuje na vlastní kůži tréninky osmi vybraných sportovních aktivit. Osobák můžete od 9. prosince poslouchat na audioportálu a v aplikaci mujRozhlas.cz i na wave.cz/osobak. Přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.