Menu Zavřít

Stropnického femme fatale opět zasahuje

13. 1. 2020
Autor: Euro

Před dvěma roky, v době krátkého ministrování Karly Šlechtové, se na obraně děly zajímavé věci. Klidit se musela i nejlépe placená úřednice Zuzana Lieblová. Teď je znovu na scéně.

V aktuálním vydání přináší týdeník Euro mimo jiné i článek o tom, že novým útočištěm bývalé Stropnického poradkyně se stal Národní bezpečnostní úřad. Na první pohled na tom není možná nic důležitého, řekne si laskavý čtenář, vždyť státní úředníci rotují průběžně, ale případ Zuzany Lieblové si přece jen o pozornost říká.

A nejen kvůli jejím výplatním páskám, podle nichž si na ministerstvu obrany svého času vydělala víc než někteří náměstci, přestože nikdo nedokázal novinářům objasnit, co vlastně Lieblová v resortu dělá.

Podivné bylo především chování tehdejšího ministra Martina Stropnického (ANO). I když se nad angažmá Zuzany Lieblové podivovala opozice i koaliční partneři, Stropnický se úřednice nechtěl za žádnou cenu zříct. A když pak v prosinci 2016 po jednání ve Sněmovně řekl, že Lieblovou tedy propustí, předvedl jen další ze svých nemotorných úhybných manévrů.


O angažmá Zuzany Lieblové na ministerstvu obrany čtěte více:

„Jděte pryč!“ Obrana tají, co dělá nejlépe placená úřednice
  Martin Stropnický


Úřednice se totiž klidit nemusela. Stropnický své slovo nesplnil. Zuzana Lieblová skončila až o Vánocích 2017 poté, co se ministryní stala Karla Šlechtová. „Nevidím výstupy její práce a nemám potřebu s danou zaměstnankyní nadále pokračovat,“ řekla tehdy ministryně.

A stejně jako není dodnes jasné, jak a proč se Zuzana Lieblová na ministerstvo dostala a co tam vlastně po tři roky dělala, obestírá mlha i její současné angažmá v Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ). Pro instituci nejdřív provedla analýzu za 135 tisíc korun, která se prý po jejím nástupu stala vodítkem její práce, jak týdeníku Euro sdělil Jaromír Kadlec, bezpečnostní ředitel úřadu. Proč ovšem analýzu svěřili právě Lieblové a proč pak byla jmenována do funkce ředitelky odboru komunikačních a informačních systémů, Národní bezpečnostní úřad sdělit nechce.

Právo mlčet je sice u NBÚ pochopitelnější než u ministerstva obrany, ovšem ve chvíli, kdy zaměstná někoho, kdo měl na obraně vyšší příjmy než sám náčelník generálního štábu, otázek je víc než dost.

CONTENT24

Čtěte další texty Ondřeje Stratilíka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).