Závratě mohou ukazovat na vážnější zdravotní problém. Téma, o němž se moc nemluví

13. leden 2020

Točí se vám hlava, je vám slabo a jste malátní? S největší pravděpodobností tento pocit za chvíli zmizí a vše bude v pořádku. V některých případech však závrať nemusí být až tak nevinná. Lehká závrať při rychlém vstávání z postele nebo při pohledu z výšky není nic neobvyklého. Horší je, když se vám hlava zatočí i ve stoje a v klidu na pevné zemi.

Neurolog a rehabilitační lékař MUDr. Michal Bednář, PhD. v naší radioporadně na téma: poruchy rovnováhy a závratě.

Čtěte také

Závrať neboli vertigo se obvykle projevuje točením hlavy, které někdy doprovází i nevolnost nebo dokonce zvracení a hučení v uších. Většinou se nejedná o nic vážného, ale existují případy, kdy by motolice mohla ukazovat na zásadnější problém.

Ačkoli jsou závratě většinou vyšetřovány neurologem, nemusí jít nutně o problém neurologického rázu. Motání hlavy a závratě mohou mít mnoho příčin - z těch nejběžnějších jde o nadměrnou konzumaci alkoholu, kofeinu, nikotinu (také u abstinenčních příznaků), hlava se může motat také při dehydrataci, při infekčním onemocnění, při trémě a strachu.

Čtěte také

Závratě se objevují také v souvislosti s nízkým či vysokým tlakem, při migréně nebo při úpalu či úžehu. Zároveň mohou být symptomem velmi závažných onemocnění - cukrovka, anémie, zánět mozku, krvácení do mozku či roztroušená skleróza.

U spousty lidí se vyskytují takzvané psychogenní závratě spojené s nejrůznějšími fobiemi. Někomu se točí hlava v uzavřeném prostoru, jinému v otevřeném, někomu nedělají dobře třeba výšky.

Výskyt závratí stoupá s věkem

Vertigo je zjednodušeně iluze pohybu vlastního těla nebo okolí a pocit ztráty rovnováhy. Výskyt vertiga stoupá s věkem.

Závratě mohou ukazovat na vážnější zdravotní problém (ilustrační foto)

Existuje mnoho věcí, které by mohly způsobovat závratě, jako jsou třeba léky a dehydratace. Většina z nich je bezvýznamná a není třeba se jich obávat.

V některých situacích však může být závrať příznakem něčeho mnohem vážnějšího.

Když jsou závratě časté nebo trvají déle než několik minut

Podle odborníků krátké závratě nejčastěji spustí rychlá změna pohybu hlavy. V většině případů, zejména u mladších pacientů, se tento stav vyřeší sám. Pokud vás však točení hlavy provází neustále a trvá třeba i celé hodiny nebo ho doprovází zvonění v uších, či dojde ke zhoršení sluchu, mohlo by to být příznakem vážnější poruchy ucha nebo nediagnostikované migrény.

Vertigo může být někdy i příznakem mrtvice

Pokud se vám z ničeho nic začne točit hlava, motáte se a zároveň zaznamenáte další příznaky cévní mozkové příhody jako celková slabost, zvláště na jedné straně těla, náhlá silná bolest hlavy nebo potíže s mluvením, viděním, nebo při chůzi, měli byste urychleně navštívit lékaře.

MUDr. Michal Bednář, PhD. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Podobné příznaky mohou být také znamením jiných neurologických poruch, jako je třeba roztroušená skleróza.

Sečteno a podtrženo

Pokud vám závratě brání v běžném životě, raději se obraťte na lékaře. Pokud občas zažijete lehkou závrať nebo točení hlavy, nezmatkujte a raději vypijte sklenici vody. Většinou to zabere.

Celou radioporadnu s MUDr. Michalem Bednářem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.