Turuturu – aktuální výstava malíře Josefa Achrera v pražském Operu

NO In The Forest No. 16 Akryl, Plátno 2019
NO In The Forest No. 16 Akryl, Plátno 2019

Od 7. ledna je v Operu k vidění výstava malíře Josefa Achrera s názvem Turuturu. Obrazy pochází z cyklu NE spí v lese a byly vystaveny vloni na podzim v prestižní galerii Zdeněk Sklenář. V Operu ji můžete navštívit až do 21. března 2020.

Josef Achrer (1982) je bytostný malíř. Malba je pro něj prostředkem hledání a zkoumání různých archetypů chování člověka ve společnosti. Ve své tvorbě často kombinuje geometrickou abstrakci s krajinářskou malbou. Propojením těchto dvou zcela odlišných žánrů vzniká v jeho obrazech zvláštní napětí. V Operu představuje nejnovější obrazy, které vznikly v průběhu roku 2019 pro výstavu NE spí v lese (Galerie Zdeněk Sklenář). Inspirací pro tato díla bylo náhodné shlédnutí dokumentu o Charliem Chaplinovi, který v roce 1932 utekl z Kalifornie na tehdy ještě domorodý indonéský ostrov Bali, hledat potřebný klid pro inspiraci k dalšímu filmu.

Achrer ve svých obrazech problematizuje otázku úniku ze západní civilizace a hledání ztraceného ráje, kde  na neznámých místech jedinec nachází vnitřní klid a novou tvůrčí sílu. Cesta, jež může dnes svádět kdokoliv unikající třeba jen před diktátem sociálních sítí a kolektivní roztěkanosti měřitelné nastřádanými lajky, bývá plná odříkání.  „Toto vnitřní NE má mnoho forem. Jsou jimi cesta nočním lesem, život poustevníka či osamělost tvůrce,“ říká k myšlence výstavy Achrer a dodává: „Zajímají mě osudy lidí, kteří jsou okolnostmi a svou citlivostí donuceni k velkým NE svého života v touze dojít dál, tam, kam člověk unášený proudem nedojde.“

Josef Achrer studoval na Akademii umění v Praze, na UPRUM a na Institutu umění v San Franciscu. Téměř rok pobýval v Číně, kde měl také několik výstav. Jeho dílo je zastoupeno v muzejních i soukromých sbírkách, doma i v zahraničí. Má rodinu. Žije a pracuje v Praze.

Comments

comments

Vyhledat