Zlato je největší motivace, přiznává Trnková. Daleckou láká lyžování

Foto: OIS / Joe Toth

(LAUSANNE, od našeho zpravodaje) Z pětice českých hokejistek mají v olympijském turnaji tři na tři největší motivaci – Barbora Dalecká se Zuzanou Trnkovou totiž nebudou v Lausanne zůstávat na druhou část s hlavním turnajem. A ať už je to shoda okolností, nebo ne, oběma se s jejich týmy zatím vede nejlépe.

V pondělí na turnaji vrcholí základní skupina. Už před posledními zápasy má semifinále v kapse Trnková se žlutým týmem, i zelený s brankářkou Daleckou zatím sídlí na postupové příčce. Ještě ji ale musí potvrdit.

„Je to super, hodně se bavíme o tom, že bychom chtěly zlato. Když prohrajeme zápas, naše trenérka nás povzbuzuje, že nevadí a že další vyhrajeme,“ popisuje Zuzana Trnková, která je v Lausanne jedním ze dvou nositelek tohoto příjmení. S Andreou jí ovšem příbuzenské vztahy nespojují.

„My se spíš snažíme, abychom si to užily. A užíváme si to,“ přidává jiný pohled Barbora Dalecká. „Holky přede mnou bojují a snaží se, hodně mi pomáhají. Dost se podporujeme,“ libuje si nad atmosférou v týmu.

Zuzana Trnková

Zuzana Trnková | Foto: Martin Voltr

Obě Češky na rozdíl od jejich kamarádek motivuje, že se neprobojovaly do nominace reprezentačního družstva trenéra Romana Heindla na hlavní turnaj ve druhé polovině olympiády. Jestli tedy chtějí udělat úspěch, mají teď jedinou šanci.

„Já na to nechci myslet, ale tenhle turnaj se mi líbí. Hokej tři na tři je zajímavý, rychlejší. Moc mě nebaví, když si nezachytám, tady musím pořád dávat pozor,“ povídá Dalecká.

„Mě docela mrzelo, že jsem se nedostala do nominace. Ale tady je taky dobré být. Podle mě mám velkou šanci na zlato,“ hlásí vděčně Trnková, jejíž tým patří mezi nejsilnější. „S černou jsme na tom podle mě stejně, třeba bychom mohly hrát ve finále,“ soudí.

Útočnice z Třebíče ale přiznává, že na netradiční hokejovou variantu není tak úplně stavená. „Je nutné dělat hodně kliček, a ty mi moc nejdou. Hra tři na tři je hodně velký nezvyk, protože na velkém hřišti si můžeme víc přihrávat. Tady bývá hodně hráček na jednom místě, strkají se tam hokejky a je málo místa na přihrávky. Tak se spíš snažím střílet,“ povídá.

A když má rozhodnout, která z Češek je na minihokej nejšikovnější? „Asi Markéta Mazancová. Má šikovné ruce na ty kličky a umí se i dostat po mantinelu nebo před bránu,“ odpoví. Chrudimská brankářka Dalecká mezi čtveřicí krajanek z pole favoritku nemá. „Ony jsou dobré všechny,“ přemítá.

Ani v tom, co pro ně znamená účast na olympiádě, nejsou obě mladice jednotné. „Je skvělý pocit tady hrát. Zatím je to největší šance, jakou jsem mohla dostat,“ uvědomuje si Dalecká. „Já to nějak speciálně neprožívám. Líbí se mi tady, že se můžeme podívat, kam chceme, když máme volno. A hlavně že můžu mít tu medaili, to se mi líbí asi nejvíc,“ culí se Trnková.

Barbora Dalecká

Barbora Dalecká | Foto: Facebook International Chablais Hockey Trophy

Hry v Lausanne ale nejsou jen o samotných zápasech. Kromě toho, že sportovcům má turnaj pod pěti kruhy posloužit jako motivace do další kariéry, absolvují během odpočinku také vzdělávací program.

„Měly jsme přednášku o dopingu, o stravě a podobně. Anglicky něčemu rozumím, a když ne, tak se zeptám nebo se poradím s holkama,“ vysvětluje Dalecká. „Říkali nám, co máme dělat, abychom správně trénovaly. A pak mě zaujala přednáška švýcarské gólmanky,“ zmiňuje Trnková vystoupení Florence Schellingové, hrdinky bronzových medailistek ze Soči, která mladé hokejistky motivovala k podobně úspěšným kariérám.

Na olympiádě jsou aktuálně v průběhu soutěže dalších šesti sportů. Pokud Barboře Dalecké neklapne postup do semifinále, o svém ideálním programu má jasno. „Lákalo by mě sjezdové lyžování. Doufám, že se půjdeme podívat,“ hlásí.

„Lyžaři to mají dvě a půl hodiny, to se mi moc nechce jezdit. Všechno je celkem daleko, kromě krasobruslení. Na to bych určitě šla,“ dodává Zuzana Trnková, kterou však v úterý a ve středu stoprocentně čekají boje o vysněnou medaili.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz