KOMIKS: Batman - Černá rukavice

Článek od: Petr Simcik - 13.01.2020

Je to jedno z velkých žánrových klišé. Superhrdinu si někdo někam pozve pod průhlednou záminkou a následně se ho snaží zničit. A hrdina se samozřejmě nedá. Zhruba tak je to i s Černou rukavicí.

Kniha obsahuje dva příběhy. Ostrov pana Mayhewa je zřejmě odkazem na nějakou starší inkarnaci Batmana což usuzuji z Klubu Hrdinů, což je snůška céčkových hrdinských postav, které dal kdysi dohromady miliardář John Mayhew. Teď dostali všichni pozvánku na jeho ostrov v Karibiku nevěda proč. Aby se znovu pohádali? Což je jejich největší superschopnost. Tahle parta se skládá z Knighta, Man-of-bats, Red Ravena, Dark Rangera, Squire, Gaucha, Centuriona a Musketeera. Prostě nejhorší snůška postav, která šla vyškrábnout ze dna hrnce superhrdinského eintopfu, a je úplně jedno, že Grant Morrison si myslí, že patří do kánonu. Ano, možná tam patří, ale to nemění nic na tom, že jsou příšerné a Batman se opět zvrhává v parodii sebe sama. Nebo ne? Naštěstí měl Grant Morrison tolik soudnosti, že si to uvědomil, a tak je tenhle příběh z ostrova pana Mayhewa pojat jako takový batmanovský „Vřískot“. Někdo, kdo slouží Černé rukavici, ty poslavy začne likvidovat ještě dřív, než si k nim vytvoříme vztah, což je jen dobře. Pryč s vámi, bando anonymních pláštěnek! A Batman dělá to, co umí nejlíp, detektivní práci. Musí vraha vypátrat dřív, než přijde řada na něj a Robina. Kresba J. H. Williamse III tomuhle kousku moc sluší. Je taková správně temná a v retrospektivních pasážích si hraje na retro barvy a tisk, což jim hodně sluší. Jediné, co bych mu vytkl, je absence očí. Resp. spousta postav má pouze bělmo, což může zdůraznit některé pasáže a jejich tajemno, ale je jich tam moc, takže má člověk pocit, že se autorovi spíš nechtělo nebo mu to nejde, což asi nebyl účel.

Druhý příběh nás zavede do Gothamu, do doby, kdy má Bruce Wayne přítelkyni Jezebel Jet a ruka je prakticky v rukávě. Při jejich charitativním seskoku padákem se něco pokazí a Bruce se musí stát Batmanem a čelit svým nepovedeným kopiím, které si vytvořila policie, kdyby Batman někdy zkapal. Jenže jsou šílené… Krom toho dostaneme několik prostřihů do minulosti – mrtví rodiče nesmí chybět – a taky několik záběrů na Ra's al Ghula, z čehož je jasně patrné, že tenhle příběh je součástí něčeho většího, co tak nějak nemáme šanci dočíst, protože to tu prostě není. Na druhou stranu to navazuje na Batman a syn a na to pro změnu navazuje u nás vydaný a samostatně naprosto nečitelný Batman R.I.P., takže díky bohu za to. Zase máme kousek puzzle. Ano, stále to není kompletní, ale snad to jednou poskládáme tak, abychom Morrisonovi porozuměli.

A retro sešit? Vetšinou ho nezmiňuji, protože je to prostě retro a většinou opravdu hodně špatné a přestárlé, a tady je tomu vlastně taky tak. Ale Batman tu kříží kordy s napodobitelem Moriartyho, a tak jsem jako fanoušek Holmese nemohl jinak, než tenhle sešit poctivě pročíst. Inu, je to retro, takže je to ukecané, nedává to ani zbla smyslu a Batman má odteď v Scotland Yardu sochu, ale je tam honička na Temži a Batman tu má Batboat, kterou mu postavili v Anglii i s použitím jeho technologie. Tak mě napadá: je bat-technologie open source? 

Osobně bych v knize, která se jmenuje Černá rukavice čekal více Černé rukavice, protože tyhle dva příběhy by se klidně mohly odehrát bez někoho, kdo by tahal v pozadí za provázky, ale jinak jsem byl vcelku spokojen. Dostal jsem dva přiměřeně akční, pochopitelné, celistvé příběhy, pro které nemusíte číst nic dalšího, jen občas přimhouříte oko nad tím, že nevíte to či ono. Ale jak zmiňuji, celkovému dojmu to neublíží.

DC komiksový komplet: Batman - Černá rukavice 

Vydavatel: Eaglemoss
Scénář: Grant Morrison, Don Cameron
Kresba: Tony S. Daniel, J. H. Williams III., Ryan Benjamin, Win Mortimer
Barvy: Dave Stewart, Guy Major
Ink: Tony S. Daniel, Sandu Florea, Jonathan Glapion, J. H. Williams III., Mark Irwin, Saleem Crawford
Překlad: Petr Zenkl
Lettering: Pavel Mařata
Počet stran: 160
Formát: 176 × 262 mm
Vazba: vázaná
Cena: 269 Kč

Přidat komentář