Čtvrtek, 25.4.2024
FilmKultura

Blíží se 15. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

Nejlepší a nejinspirativnější krátké filmy z celého světa míří do hlavního města. Představí se na 15. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha, který se uskuteční v kině Světozor a Pilotů od 22. do 26. ledna 2020.

Desítky snímků diváci uvidí v již tradičních sekcích – v mezinárodní soutěži, v přehledovém programu aktuálních českých filmů nebo v sekci experimentálních filmů Labo, či v noční show Brutal Relax Show. Do programu budou také zařazeny sekce věnované významným režisérským osobnostem, národním kinematografiím, významným festivalům zaměřeným na krátkometrážní tvorbu či žánrově laděné programy.

Od 8. ledna bude k dispozici výběr deseti filmů, které patřily v minulých ročnících k těm divácky nejúspěšnějším. Diváci Mall.tv si mohou užít třeba na Oscara nominovanou belgickou komedii Tanghi Argentini o jednom netradičním vánočním dárku, nebo švédskou Rozkoš o tom, jak to vypadá na place při natáčení pornofilmu. V britském filmu Láska je slepá zjistí, že tradiční scénka s milenci v posteli a manželem na chodbě může nabrat zcela nečekané rozuzlení, a díky australskému thrilleru Děvčátko z vrakoviště zase, že některé dívky není radno provokovat. V pestré nabídce nechybí ani čeští zástupci, Strach Martina Krejčího a film Jiřího Menzela z roku 1963 Umřel nám pan Foester, jenž nezapře, že je dílem režiséra, který o pouhé tři roky později natočil oscarové Ostře sledované vlaky. Filmy budou dostupné po dobu jednoho měsíce a sledovat je, stejně jako více než čtyři desítky celovečerních snímků, které internetová televize svým divákům nabízí, bude možné kdykoli, kdekoli a zdarma na www.mall.tv/shortky.
 
 V týdnu od 20. do 26. ledna 2020 uvede Mall.tv devět nových českých krátkých filmů a diváci budou moci online hlasovat, který z nich získá Cenu diváků Mall.tv v Národní soutěži Festivalu krátkých filmů Praha.
 
Bezplatným zpřístupněním krátkometrážních snímků v sekci Shortky se Mall.tv připojuje k poslání Festivalu krátkých filmů Praha, který už 15. rokem přispívá k rozvoji krátkých uměleckých filmů a jejich produkci. Festival krátkých filmů Praha pořádá společnost Filmservis Festival Karlovy Vary.

Festival krátkých filmů Praha organizuje společnost Film Servis Festival Karlovy Vary, pořadatel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Jakub Rusňák

Mám rád hudbu, filmy, ponocování a hodně moc čaje. Sociální sítě -> /ExRusikk