Hlavní obsah

Vyjdou aforismy malíře Zdeňka Červinky

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdeněk Červinka alias Targus byl nejen známý uherskohradišťský malíř, ale také velký bavič a vypravěč. Není proto divu, že se chystají k vydání jeho aforismy. Sepsal je publicista a historik Jiří Severin.

Foto: Jiří Rohel

Zdeněk Červinka alias Targus

Článek

Zatím nikde nezveřejněné literární skvosty zapisoval Jiří Severin v ateliéru malíře i na mnoha jiných místech desítky let. Knížku nazvanou lakonicky Zdeněk Červinka-Targus Aforismy graficky upravil Tomáš Ježek, fotografie pořídil lékař a fotograf z Velehradu Jiří Rohel. Všichni tři pánové byli dobrými přáteli malíře Červinky.

„Půjde o bibliofilii v omezeném počtu 300 výtisků, vyjde letos v létě a nebude k dostání v běžných knihkupectvích. Objeví se pouze v galeriích Zlínského kraje, se kterými malíř dlouhodobě spolupracoval,” uvedl autor Jiří Severin.

Zdeněk Červinka byl nejen malíř, ale i zdatný vypravěč a fejetonista. Právě s grafikem Tomášem Ježkem vydával vlastním nákladem nekritickou revue Dingo & Digger, jejímž vydavatelem podle něj byla nadace Více papriky našim dětem. Revue vycházela pod záštitou družstva RUMOL, co měly být Ručně Malované Oleje, a bez podpory ministerstva kultury.

„I na tomto jeho počinu je vidět, jaký dokázal být recesista. Legraci si opravdu dokázal dělat ze všeho,” komentoval Targuse Jiří Severin a dodal s úsměvem: „Město si však jeho poněkud netradičního díla velmi považovalo. Se vší úctou se stal nositelem Ceny města Uherské Hradiště.”

Při posezeních s přáteli s dávkou ironie Zdeněk Červinka zdůrazňoval: „Umění neexistuje. Všechno jsou to jen fígle a triky. Kýč, toť umění pro náš lid!”

Jedna touha se Zdeňkovi však nepodařila. „Přál si natočit film, ale to už bohužel nestihl. Tak mu alespoň vydáme jeho aforismy,” uzavřel téma autor chystané knížky aforismů Jiří Severin.

A jaký bude tento pozoruhodný literární počin? Tady je malá ochutnávka:

"I člověk s dokonalou pleší může být pěkný všivák."

"I člověk s dokonalou pleší může být pěkný všivák."  "Otevřel království kýče i bez paklíče."

"Byl tak nevázaný až skoro brožovaný."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám