Nový český startup Fondee chce Čechy naučit, že peníze se nezhodnocují v bankách. Nabízí investování v západním stylu, levněji, bez bariér a prostředníků

„Češi mají iracionální strach z investování, přitom na Západě lidé nenechávají své peníze ležet na běžných účtech,“ říká Jan Hlavsa, zakladatel startupu Fondee. 

Praha 14. ledna 2020 – Zhodnocovat úspory v západním stylu – jednoduše, transparentně, bezstarostně a především bez účasti zkostnatělých bank a poradců – to je ambice českého startupu Fondee, který po dvou letech vývoje spouští svou online platformu pro investice s lidskou tváří a bez bariér. Jednoduchou a intuitivní cestou umožňuje lidem, aby pravidelně investovali a ukládali peníze do akcií a dluhopisů, aniž musí hradit zbytečné poplatky za drahé zprostředkovatele. Startup, který v roce 2017 založili manželé Hlavsovi, získal licenci od ČNB a v roce 2020 chce oslovit první jednotky tisíc Čechů.

Hlavsovi intenzivně pracovali na uvedení Fondee celé poslední dva roky. Oba zakladatelé přitom čerpali z bohatých zkušeností ze světa velkých financí, které nasbírali za 9 let působení v Londýně, kde v nejvyšších patrech londýnského City měli na starosti transakce, fúze a úvěry v miliardách liber. „Myslím, že už bylo načase přinést západní styl investování také k nám do Česka. Proto jsme se před dvěma lety vrátili a začali pracovat na Fondee,“ říká Honza Hlavsa.

Nová platforma, která je v ostrém provozu od začátku ledna 2020, je mimo jiné alternativou k tradičním podílovým fondům. Má jednoduchý a přehledný výběr portfolií (žádné stovky fondů, ve kterých se lidé nevyznají) a služby nabízí za nízké a transparentní poplatky, žádný vstupní, výstupní ani výkonnostní poplatek.

Čistě, jasně a bez zbytečných informací

Startup si zakládá na transparentnosti a před svými klienty neschovává poplatky. Klient vždy ví, co platí a co za to dostává. „Transparentnost a přímost je pro nás zcela zásadní. Děláme službu pro lidi, kteří nechtějí poslouchat zbytečnosti, ale hledají jednoduchou a přehlednou cestu ke zhodnocení svých peněz. Nezahlcujeme informacemi, naším cílem bylo vybudovat snadno průchodný web a přehlednou klientskou zónu. Po dvou letech se to podařilo a jsme rádi, že platformu můžeme konečně uvést do plného provozu,“ říká Eva Hlavsová.

„Jednoduše řečeno – děláme z vašich peněz více peněz. A to s výnosem vyšším než v bance a s nejnižšími poplatky na trhu (0,9 % p. a.). Klienti ocení také možnost investovat i v malých částkách, je klidně možné začít třeba tisícovkou,“ dodává Honza Hlavsa.

Jak to funguje?

Investované prostředky se rozdělí mezi několik fondů ETF, z nichž každý obsahuje stovky akcií nebo dluhopisů. Investice jsou tak rozložené např. mezi akcie největších amerických firem nebo mezi státní dluhopisy. Fondee připravilo několik typů rozložení od méně rizikového, které se historicky zhodnocovalo okolo 3 % ročně, až po rizikovější portfolio složené především z akcií, jehož zhodnocení bylo okolo 8 % ročně. 

Ke spokojenému investování vede pět jednoduchých kroků – a vše probíhá online. Platforma za pomoci dotazníku vyhodnotí vztah klienta k riziku, ten si na základě toho vybere portfolio odpovídající jeho preferencím a může začít investovat. Fondee následně samo udržuje portfolio podle strategie, kterou si investor sám předem zvolí. V případě potřeby je možné portfolio prodat a peníze okamžitě přistanou zpátky na účtu.

Více o Fondee

Český startup Fondee mění způsob, jak lidé uvažují o investicích. Funguje jako online služba pro jednoduché investování do fondů akcií a dluhopisů. Pomáhá zejména těm, kterým leží peníze na běžných účtech a kteří hledají snadnou a efektivní cestu zhodnocení financí. Fondee pro ně zprostředkuje investice do fondů sdružujících akcie a dluhopisy. Registrace probíhá online, klient si jen vybere typ portfolia a zbytek už je bez starostí. Projekt v roce 2017 založili Eva a Honza Hlavsovi, kteří získali zkušenosti ve financích v londýnské City a pochopili, že investice nejsou žádná věda a mohou být dostupné pro každého. A že je člověk zvládne online a bez poradců. www.fondee.cz

Presskit společnosti naleznete zde

Více o Evě Hlavsové

Více o Honzovi Hlavsovi