14. ledna 2020 • 12:10

Restart Zlaté lyže. Dorazí NEJ hvězdy včetně Klaeba, Češky jsou zdravé

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrátí se do Nového Města na Moravě po biatlonové mánii i dávná vášeň pro běžecké lyžování? Novou naději přináší víkendová Zlatá lyže, na níž se v závodech Světového poháru představí nová česká hvězda Kateřina Razýmová nebo norská esa Johannes Hösflot Klaebo a Therese Johaugová. A vstup bude zadarmo.



Po dlouhých čtyřech letech se tradiční Zlatá lyže bude konat jako Světový pohár. A šéf organizačního výboru Jiří Hamza doufá, že na rozdíl od posledního ročníku v roce 2016 v Novém Městě na Moravě nezažije prázdné tribuny.

„Jsme v bodě nula, uvidíme, snad to zvládneme,“ říká Hamza. „Společnými silami se pokusíme zrestartovat běžecké lyžování tam, kde jsme skončili v roce 2008, kdy FIS na sílu závody z Nového Města odvezla. Je to restart běžeckého lyžování ve Vysočina areně, doufám, že tak budeme pokračovat.“

Na Nový rok 2009 se v Novém Městě na Moravě naposledy konal závod Tour de Ski a přišlo osmnáct tisíc diváků. Od té doby se Světový pohár na Vysočinu už třikrát vrátil, ale někdejší sláva z nejlepších let Kateřiny Neumannové, Lukáše Bauera či Martina Koukala, kdy tratě byly obsypané fanoušky, se zatím nevrátila.

Naváže Razýmová na výsledky z úvodu sezony?

Letos je tu ale šance na zvrat. Český tým zažívá nejpovedenější zimu od začátku velké generační obměny. Kateřina Razýmová byla už třikrát v nejlepší desítce a v Ruce skončila na klasické desítce dokonce pátá. Z nedávné Tour de Ski odstoupila kvůli nemoci, na Zlatou lyži ale bude připravená.

„Moc se těším. Teď jsem navíc dlouho nezávodila. Jediný distanční klasický závod jsem jela v Ruce,“ připomněla Razýmová. „Je tam očekávání, jestli dokážu navázat na předchozí výsledky. Ráda bych se mihla kolem první desítky, aby to bylo nějaké potvrzení. I lidi to pak baví víc sledovat.“

Po dlouhodobých zdravotních potížích navíc slaví velký comeback i Petra Nováková, pravidelně boduje sprinterka Kateřina Janatová. I Nováková je po potížích na Tour de Ski fit.

„Dobrala antibiotika, začala trénovat a zvolila odjezd do Nového Města, kde se ve Vysočina areně dostává do slušné formy,“ uvedl reprezentační trenér Jan Franc.

Zlatou lyži pojede i Nor Klaebo

Z hlavních českých jmen je nejistý jen start Michala Nováka, který se od podzimu potýká s nemocemi a o jeho účasti na Zlaté lyži se rozhodne před víkendem. Fanoušci uvidí tváře současného běžeckého lyžování.

„Potvrzené jsou největší hvězdy od vítězů Tour de Ski, Johaugové a Bolšunova, nebo norského fenoména Klaeba. Ve Vysočina areně se sejde kompletní světová špička,“ uvedl šéf běžeckého úseku Lukáš Sacher.

Vstup na všechny závody zdarma

Kvůli sněhové situaci museli pořadatelé změnit původní program. V sobotu se na zkráceném okruhu o délce 3,75 kilometru pojedu intervalové závody bruslením, v neděli následuje stíhačka klasicky. Na všechny závody se fanoušci dostanou zadarmo.

„Snažili jsme se, aby byly závody zpřístupněné pokud možno všem,“ vysvětlil Hamza.

Program ZLATÉ LYŽE 2020

SOBOTA
9.45 10 km žen bruslením
11.15 15 km mužů bruslením
NEDĚLE
11.10 15 km žen klasicky - stíhácí závod
13.00 15 km mužů klasicky - stíhácí závod

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud