Vojtěch Spurný šéfem opery Slezského divadla

Šéfem opery Slezského divadla Opava byl jmenován Vojtěch Spurný, který je zde v současné době také šéfdirigentem orchestru. Novinářům to dnes za divadlo oznámila Jana Reichelová.
Vojtěch Spurný (foto Ilona Sochorová)

Předchozí šéf opery Lubor Cukr na konci loňského srpna rezignoval. Od té doby byla vedením souboru pověřena jeho zástupkyně Jana Andělová Pletichová a na funkci šéfa bylo vyhlášeno výběrové řízení.

Spurný prošel dvoukolovým výběrovým řízením, kdy každý z účastníků předložil písemně své představy o vedení souboru a v den konkurzu dostal prostor k ústní prezentaci. Pan Spurný obstál nejlépe a byl vybrán jako nejvhodnější z uchazečů,” uvedla Reichelová.

Spurný studoval hru na klavír a flétnu na Pražské konzervatoři, operní režii, dirigování a cembalo na Akademii múzických umění v Praze a interpretaci staré hudby a hru na cembalo na Hoogeschool voor de Kunsten v Utrechtu. V letech 1999-2004 byl stálým dirigentem Státní opery Praha a v sezoně 2002-2003 tam zastával funkci uměleckého šéfa opery. V letech 2015-2018 byl šéfdirigentem Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín. V současnosti je šéfdirigentem opery Slezského divadla Opava a také stálým hostujícím dirigentem Jihočeské filharmonie. Kromě dirigování je také hráčem na historické klávesové nástroje včetně čtvrttónového klavíru.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat