Státní zástupce Suchánek odmítl, že by převzal úplatek od soudce Havlína

ČTK ČTK
14. 1. 2020 14:24
Státní zástupce Pavel Suchánek u Obvodního soudu pro Prahu 10 odmítl obžalobu z toho, že přijal úplatek 50 000 korun od bývalého soudce Ondřeje Havlína za ukončení trestního stíhání opilého řidiče. Havlín byl již dříve za korupci odsouzen. Suchánek ve výpovědi uvedl, že po něm Havlín zastavení stíhání žádal. Žalobce ho však musel kvůli vysokému obsahu alkoholu v krvi řidiče odmítnout.
Státní zástupce Pavel Suchánek obžalovaný z korupce.
Státní zástupce Pavel Suchánek obžalovaný z korupce. | Foto: ČTK

Havlín přijal na počátku roku 2013 úplatek 200 000 korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Podle současné obžaloby předal čtvrtinu peněz na parkovišti před budovou Obvodního soudu pro Prahu 2 Suchánkovi, který měl jako státní zástupce případ na starosti. Protože však následně zjistil, jak vysokou hladinu alkoholu v krvi muž měl, stíhání nezastavil a podal obžalobu. Za přijetí úplatku hrozí žalobci, který byl dočasně zproštěn funkce, až desetiletý trest vězení.

"Žalobu považuji za určitou spekulaci," zahájil svoji obšírnou výpověď u soudu Suchánek, který se v případu i sám zastupuje. Popsal, že měl v té době velmi mnoho práce. Když se ho Havlín na případ opilého řidiče Vojtěcha Kocúra zeptal, šel si ho vyhledat. "Byly tam skoro tři promile, žádné sociální důvody… Tak jsem si řekl, že přes to vlak nejede," prohlásil státní zástupce.

Havlínovi to ale nejprve nesdělil, odpověděl mu až později, když skončilo prověřování kauzy. Havlín prý již na zastavení stíhání netrval. Kocúrovo stíhání bylo nakonec ukončeno pro neúčelnost, protože byl souzen za závažnější hospodářský trestný čin.

Byl pomstychtivý a malicherný

Suchánek uvedl, že si již nepamatuje, zda se v polovině ledna 2013 setkal na parkovišti s Havlínem. Obálku s penězi od něj podle své výpovědi ale nedostal. Havlína popsal obžalovaný státní zástupce jako špatného právníka, za kterého dělala veškerou práci úřednice. Často se prý chlubil věcmi, které nebyly pravda. Byl podle něj pomstychtivý a malicherný.

Žalobce vypověděl, že nemohl ovlivnit, jaké kauzy bude dozorovat. I v tom podle něj Havlín lhal. Nepovažoval však za nic divného ani nestandardního, že cizímu soudci sděluje informace ze spisu, který se ho netýká. Na možnost ukončit určitým způsobem případy se ho ptal "kdekdo", podle Suchánka to na státním zastupitelství pro Prahu 2 "takhle prostě chodilo".

"Vycházel jsem ze zásady, že právo svědčí bdělým. Kdo se mě zeptal a ty podmínky tam byly, tak jsem mu vyhověl," prohlásil. "Snažíte se být slušný, vyhovět, a nakonec skončíte jako obžalovaný," dodal.

V případu v úterý svědčil také bývalý šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Potvrdil, že veškerou agendu na dopravním úseku přidělovala jeho náměstkyně a že si žalobci neurčovali, na kterých případech budou pracovat. Suchánka popsal jako velmi pracovitého muže, který zvládal kauzy i za dlouhodobě nemocného kolegu. Sám se podle své výpovědi s dotazy na neukončené případy nesetkal.

Havlín k soudu nedorazil

Při příštím jednání chce soud vyslechnout také Havlína, který se v úterý omluvil. Je na rehabilitaci v zahraničí. Bývalý soudce dostal pravomocný trest vězení na pět let a tři měsíce za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů. Letos v září byl podmínečně propuštěn.

Spolu s Havlínem čelilo obžalobě dalších šest lidí. Do vězení poslal soud pouze státního zástupce Františka Fialu, ostatní obžalovaní odešli od soudu s podmíněnými tresty. V současné době projednávaný úplatek si měli podle tehdejších výpovědí rozdělit Havlín, Suchánek, bývalý policista Boris Štefl a nadace ve prospěch obětí trestných činů.

 

Právě se děje

Další zprávy