Chceme norimberské procesy pro komunisty! Přes tisíc podpisů. Podepsán poslanec ODS a další

14.01.2020 18:05

30 let od pádu železné opony vzniká iniciativa za potrestání zločinů komunismu na mezinárodní úrovni. Iniciativu za „norimberské procesy“ pro komunisty na internetu podpořila více než tisícovka lidí ze zemí bývalého východního bloku a badatelé a historici z celého světa. Z českých známých jmen podepsali dokument například historici z Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek, Peter Rendek a někdejší šéf ÚSTR a dnes poslanec za ODS Pavel Žáček.

Chceme norimberské procesy pro komunisty! Přes tisíc podpisů. Podepsán poslanec ODS a další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vnučka maršála Koněva Jelena Gelijevna přišla položit květiny na Prahu 6 k jeho pomníku. Doprovázeli ji ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij nebo místopředseda KSČM Petr Šimůnek

Nové norimberské procesy pro komunisty po třiceti letech od pádu východního bloku? Podle článku na webu ČT24 cosi na tento způsob navrhuje mezinárodní skupina odborníků. Cílem by mělo být „dostatečné vyšetření a potrestání“ komunistických zločinů, ke kterým došlo v době studené války.

Anketa

Pokud se Jaromír Soukup rozejde se Zemanem, budete dále koukat na TV Barrandov?

41%
22%
hlasovalo: 10608 lidí

Článek upozorňuje na mezinárodní iniciativu za zahájení norimberských procesů pro komunisty, která zahájila činnost loni v listopadu (k dispozici na odkazu ZDE), a to při příležitosti třicátého výročí pádu režimu. Za iniciativou stojí italský vysokoškolský profesor Renato Cristin z univerzity v Terstu, který tuto myšlenku přednesl v italském senátu.

Výzvu podepsala více než tisícovka signatářů. V celkem desítce podepsaných Čechů lze nají dvojici historiků z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Petra Blažka a Petera Rendeka nebo například historika a poslance Pavla Žáčka. Signatáři nicméně pocházejí z celého světa a zahrnují badatele, aktivisty, historiky, publicisty, v souvislosti s postkomunistickými zeměmi pak často i někdejší disidenty.

Podle bývalé ředitelky Platformy evropské paměti a svědomí zřízení právě při Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Neely Winkelmannové za třicet let od pádu komunismu ve střední a východní Evropě „nedošlo k žádnému srovnatelnému procesu hledání pravdy, spravedlnosti a usmíření“, který by snesl srovnání s norimberskými procesy. Podle článku ČT24 hájí Winkelmannová těmito slovy „potřebu ustavení nového tribunálu“.

Společný tribunál by mohl na zločiny komunismu uplatňovat aspekty mezinárodního práva, jelikož komunistické zločiny byly páchány pod kuratelou Sovětského svazu.

V současnosti jsou v ČR trestně stíháni bývalí komunističtí funkcionáři Miloš Jakeš, Lubomír Štrougal a Vratislav Vajnar, a to kvůli lidem zastřeleným pohraničníky za normalizace na státní hranici. Všichni jmenovaní jsou již pokročilého věku (Přečtěte si na ParlamentníchListech.cz, co si o stíhání Jakeše, Štrougala a Vajnara myslí oslovení právníci). Kromě stíhání tří vrcholných funkcionářů minulého režimu české soudy ještě řeší v současnosti i takzvanou akci Asanace, kterou se estébáci snažili donutit skrze šikanu a fyzické týrání disidenty k vystěhování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…