Pardubická nemocnice má centrum pro lidi s vysokým cholesterolem

Pardubice 14. ledna (ČTK) – Pardubická nemocnice na sklonku roku otevřela lipidové centrum. Léčí se v něm lidé s vysokou hladinou cholesterolu. Zaměřuje se na pacienty po infarktu myokardu, po operačním výkonu na věnčitých tepnách, koronárním bypassu a mozkové příhodě, uvedl v tiskové zprávě primář kardiologického oddělení Jan Matějka.

Cholesterol je součástí každé buňky a tělo si ho v nezbytné hladině vytváří samo. Jeho zvýšená hladina může mít ale pro člověka vážné důsledky. Jeho vysoká hladina je jednou z příčin rozvoje aterosklerózy, která způsobuje infarkt, mozkovou příhodu nebo nedokrvení končetin.

Pacienti lipidového centra užívají takzvané centrové léky, které jsou podle lékařů velmi účinné. „Dosud museli pacienti z Pardubického kraje dojíždět do vzdálenějších center. Léky si aplikuje pacient sám v pohodlí domova pomocí vystřelovacího injekčního pera. Obdobná pera používají například diabetici nebo alergici při těžkých reakcích,“ uvedl Matějka.

Kardiologické oddělení Pardubické nemocnice ošetřilo v loňském roce 4700 pacientů, 800 z nich mělo infarkt myokardu, z toho polovina jeho závažnou formu. Pacienti se závažnou formou onemocnění jsou nejčastějšími pacienty lipidového centra a podléhají přísnějšímu dozoru lékařů.

„Centrum se stará o pacienty z celého Pardubického kraje a částečně i z některých oblastí kraje Středočeského, jehož části jsou v blízké dojezdové vzdálenosti. Lipidovou poradnu navštívilo v minulém roce 360 pacientů,“ uvedla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

jlc hj