Jiří Vojzola 70

Jiří Vojzola 70

Adresa:

Přerov, Horní náměstí 1

Termín: 9.1.2020 9.2.2020

9led - 9úno celý den

Žánr: výstavyumění fotografie sport morava zimní výstavy


Česká sportovní reportážní fotografie posledních tří desítek let by bez jména Přerovana Jiřího Vojzoly nebyla tím, čím je. Respektive čím byla… bohužel. Reportážní a dokumentární záběry, snímky mnoha druhů sportu, ale i ochutnávka fotografií přírodních krás či z oblasti hudby, především jazzu.  

Taková bude retrospektivní výstava k nedožitým 70. narozeninám přerovského rodáka, významného fotografa, učitele a cestovatele Jiřího Vojzoly, která zahájí ve čtvrtek 9. ledna v 17 hodin v Galerii města Přerova letošní výstavní sezonu.

„Jedná se sice o klasickou jubilejní výstavu, takže dramaturgie expozice je poměrně jasná. Nechceme ale návštěvníkům nabízet klišé v podobě časosběrného průřezu tvorbou. Hodláme Jiřího Vojzolu důstojně vzpomenout jako všestranně nadaného nezávislého fotografa na volné noze, který se nebál experimentovat se stále novými kompozicemi. Fotografování sportu se systematicky věnoval od poloviny sedmdesátých let, postupně se od tenisu, který ho definuje asi nejvíce, propracoval k hokeji, lehké atletice, basketbalu nebo golfu,“ informovala kurátorka výstavy Lada Galová.

První výstava po Vojzolově odchodu před rokem a čtvrt v jeho rodném městě tak představí umělce v šíři doposud v Přerově nerealizované. „Premiérově budou například vystaveny některé snímky přírodních krás. Často fotil domorodce na Novém Zélandu, Austrálii, Fidži, Polynésii, Mikronésii, Maledivách, Malajsii, Spojených arabských emirátech, Kanadě, Hong – Kongu, Číně, Indonésii nebo Spojených arabských emirátech,“ uvedla Galová.

Fotografie budou zapůjčeny nejen od rodiny, ale také ze soukromých sbírek. Vedle manželky Kamily Vojzolové se na přípravách na výstavu podílejí některé instituce, jako například agentura TK Plus Prostějov nebo Nadační fond Přerovského jazzového festivalu. „Jiří Vojzola si rád zafotografoval v rodném Přerově i na jazzových festivalech,“ připomněla Galová.

Výstava počítá vedle prezentace fotografické tvorby také s upomínkou zásadních momentů Vojzolových úspěchů mimo objektiv. Své místo ve výstavních vitrínách tak zaujmou ocenění, která za svou uměleckou tvorbu posbíral.

Výstavu s výmluvným názvem „Jiří Vojzola 70“ zahájí krátký recitál písničkáře Miroslava Palečka, kterého s rodinou Vojzolů pojí letité přátelství. Výstava potrvá do neděle 9. února a bude prodejní.  

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Přerov Akce v obci Přerov

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jiří Vojzola 70

Theatre HotelOlomouc (19.1 km)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (21 km)

Restaurace ARIGONEOlomouc (21 km)