Když v roce 2014 končila podpora Windows XP, tehdy jsem napsal, že se u podobného článku sejdeme v lednu 2020, až bude končit podpora Windows 7. Tak tady je! 🙂

Situace je přitom velice podobná a očekávání se naplnila. Operační systém Windows 7 byl opravdu populární, stejně jako Windows XP. Naproti tomu nástupce Windows XP, tedy Windows Vista neoslnil a podobné to bylo s Windows 8, jakožto nástupce „sedmiček“. Není se tak čemu divit, že v současnosti běží Windows 7 stále na ~25% všech počítačů, což je podobný podíl, jako měl systém Windows XP před koncem podpory, tedy 6 let dozadu.

Dnes poslední aktualizace

Pro Windows 7 dnes končí podpora ze strany společnosti Microsoft, tj. dnes (jelikož je druhé úterý v měsíci) dorazí poslední dávka oprav/záplat a uživatel tak už v budoucnu nebude nikdy nucen vykonat restart PC (a nebo ho odkládat) pro dokončení aktualizace. To je ale jediná nepodstatná výhoda, která mě napadá. Naopak nevýhod je hned několik a tou hlavní je fakt, že s každým objevem další a další chyby, bude Windows 7 děravější a děravější. Microsoft nebude prostě tyhle chyby reflektovat a reagovat vydáváním záplat. Výjimka občas nastane, ale na to nelze sázet (učinil tak například u epidemie WannaCry).

Upgrade na Windows 10 zdarma

Pokud máte platnou licenci Windows 7 nebo 8, lze na Windows 10 přejít zdarma prostřednictvím tohoto nástroje: https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10. Ač se například v FAQ na stránkách Microsoftu píše, že možnost grátis upgradu na Windows 10 byla ukončena 29. července 2016, ve skutečnosti je přechod možný dodnes. Po technické stránce tam prostě žádná zábrana není.


28 komentářů » for Dnes končí podpora Windows 7. Na Windows 10 lze přejít zdarma.
  1. Stenly napsal:

    Tak je tedy problém na straně licenční?

  2. igi napsal:

    Není tam podle mě žádný problém, ani licenční. Na druhou stranu, úplně oficiálně to napsané nikde není.
    Více třebas tady: https://www.techradar.com/news/ahead-of-windows-7s-death-you-can-still-upgrade-to-windows-10-for-free-heres-how-to-get-it

    • Stenly napsal:

      Já jen odkazuji na to, že poslední věta článku je „Po technické stránce tam prostě žádná zábrana není.“ Tak se snařím zjistit, kde ta zábrana je. U nás ve firmě je nějakých cca 50 stanic s WIN 7. Část se bude nahrazovat novmi stanicemi, ale část se bude reinstalovat na WIN10. Tak jak se k tomu postavit (pochopitelně, že s co nejmenšími náklady).

      • Dominik napsal:

        Myslím si, že pro domácí použití to nebude až takový problém. Otázka je co to udělá v doméně. Popřípadě jak by to dopadlo s auditem, který MS myslím že má právo vyžádat.

    • Michal ZOBEC napsal:

      to že nějaké nástroje fungují a je možné prakticky provést instalaci neznamená že jsem oprávněn licenci užívat a jsem jejím oprávněným uživatelem. rozhodující je totiž to co píše MS v tom FAQ. další rozhodující prvek je, nějaká nabídka od MS. pokud si to vyfotím pak mám důkaz ale je to diskutabilní protože by se mělo jednat o nějaké ujednání že ta licence je tedy zdarma … ve firemním prostředí je to každopádně nepoužitelné …

  3. JM napsal:

    zadarmo ???
    aj som prešiel z W8.1 Pro na W10 , ale až po roku som zistil že mám len W10 home
    ked som náhodou chcel povoliť vzdialenu plochu.
    Nikde sa vtedy nepísalo že dostavam len W10 Home
    Nie som až uplny laik ale absolutne som s tým nerátal že na tom ma môžu obtiahnúť.
    Pri tých prechodoch si treba dávať pozor…

  4. Stanicio napsal:

    Stejná otázka ohledně legálnosti licence. Jelikož v licenčních podmínkách neplatí verze, že co není psáno je licenčně dobře. Naopak to musí být napsáno zcela jednoznačně.
    Ono totiž neoficiálně mohu nainstalovat tak jako tak co chci, ale licenčně to musí být podloženo jedině výrobcem software. Ne, že si to myslím, že to je dobře (či to i vlivem „chyby“ jde udělat) a výrobce to nějak neoficiálně bude tiše tolerovat.
    Pokud se nepletu, tak upgrady na vyšší s číslem W7 i W7P po ukončení akce, byli licenčně správně, jen pokud je uživatel hendikepovaná osoby a nevím, že by se na tom něco poslední dubu změnilo.
    Nebo mi něco uniklo?
    Předpokládám, že bude třeba počkat na oficiální vyjádření MS.

    • MonikaSh napsal:

      Jako, že by pracovníci M$ chodili dům od domu a kontrolovali kdo je postižený a kdo ne?
      Spíš bych viděla problém u firem, ale ty mají licence a přechody řešeny v rámci multilicencí popřípadě jinak smluvně ošetřeno.

  5. Karel M. napsal:

    Jak jsem slyšel, tak po 29. červenci 2016 (rok po uvedení Windows 10 na trh) šlo po určitou dobu upgradovat Win 7 na Win 10 jen pro hendikepované osoby (ale ne po celou dobu). Teď jde upgrade podle mě pro všechny uživatele, protože Microsoft bude mít zájem na tom, aby se co nejvíce PC s Win 7 převedli na Win 10.

    PS : Jinak jsem loňský rok na podzim upgradoval jedno PC z Win 7 Pro na Windows 10. Licenci jsem teda nečetl, ale správně se mi nainstalovala verze Pro.

  6. Petr Hořejší napsal:

    Zdravím vás,
    technicky sice lze upgrade provést ale při SW auditu vyjde najevo, kdy k inplace upgradu došlo. A MS uzná jako korektní pouze licence získané v období po uvedení W10 na trh. Zjišťovali jsme to přímo u MS cca rok zpět. Takže by bylo fajn, kdyby autoři článku informaci o možnosti přejít zdarma doložili nějakým zdrojem od výrobce Windows, protože tam se o této skutečnosti nikdo nedočtete…

    S pozdravem, Petr H.

    • Pavel R. napsal:

      A kdy by mělo k tomu „SW auditu“ dojít?
      Všechny systémy s upgrade na W10 po datu 29. července 2016 za cca 2,5 roku žádný problém do dneška nezaznamenaly.

      • Petr H napsal:

        Bavíme se spíše teoreticky. Ale firemní zákazníky občas dodavatel/výrobce software audituje z hlediska legálnosti licencí, které používá. Dělá to např. Autodesk, Microsoft…

    • igi napsal:

      Mám opačné zprávy z MS, nejsou však nikde na webu. Doložit to můžu pouze tak, že to prostě průvodce upgradem dovolí. Předpokládám totiž, že pokud by to bylo nelegální a nebo by to nemělo být zdarma, tak by takový upgrade ten nástroj prostě nedovolil. Zároveň si nemyslím, že je to chyba, které si Microsoft 3 roky nevšiml. Tj. jinak řečeno, pokud vidím, že mám po upgradu na Windows 10 validní licenci, pak je to OK.

      • Milan napsal:

        Třeba jen tiše vyčkávají …
        Ne že bych je chtěl rovnou obvinit z nějaké zákeřnosti. Ale zase si nevzpomínám, že by kdy dali někomu něco zadarmo. Někde jsem viděl, že je pořád 25% počítačů na W7, tedy odhadem stovky milionů. Krát cena za licenci = ani to nebudu počítat. Když dostanu něco zadarmo nebo hodně levně, tak rovnou koukám v čem je háček.
        Já jsem jednu policejní kontrolu viděl hodně zblízka. Vím, že mít validní licenci nestačí. Právně je důležité co je na nabývacím dokladu. Policii vůbec žádné hlášení na obrazovce, nalepené COA štítky, licenční certifikáty a originální méda nezajímaly. Tady máte nainstalované Windows7 PRO, ukažte k tomu fakturu. A tady v tomto PC máte W7 a program format.exe z XP. Ukažte fakturu na W7 i na XP. Pokud nemáte obě, udělali jste za účelem zisku kopii díla nebo jeho části a nazdar.
        Jasně, jen tak bez důvodu nebo domů nepřijdou. Ale tomu kolegovi s 50 PC bych řekl, ať se na to vykašle. Ono se to totiž sčítá. Na tomhle počítači je Total Commander za 1000,-, na dalším W7PRO za 5000,- atd. V součtu je to za 100.000,-. A vy tady v pracovní náplni máte „Správa sítě“ a „Správa software“, takže se milej pane potkáme u soudu.

        • igi napsal:

          Takhle černě bych to neviděl. Peníze si MS obstará jinde, především pak z různých služeb, které se platí jako předplatné. Operační systém je vhodnou vstupní bránou do tohoto světa, tj. u Windows jde hlavně o to, aby měl co největší podíl na trhu a též o to, aby nešlo o staré vykopávky, kde nejsou tyhle služby podporovány.

      • Michal ZOBEC napsal:

        pokud přijde policie, funguje to opačně. ty jako uživatel musíš dokázat že licenci neporušuješ. to že něco mohu používat a ono se mi to samo nebrání, neznamená automaticky že je licence legální …

  7. Monika napsal:

    Dobry den vubec sa my neda upgradovat na z Windovs7 na Windovs10 stale my tam pise chybu ako dalej prosim o radu

  8. Denisa napsal:

    Dobrý den, mám dotaz. IT technice vůbec nerozumím. Mám starý notebook, kde je vzadu uveden produkt key na windows 7. Přítel mi koupil nový notebook, kde stáhl předplatné Windows 10 na rok, jehož přeplatné již uplynulo. V případě, že odinstaluji Windows 10 (jakože ani nevím jestli to jde nebo je to nutné… někde na microsoftu to doporučují)…a nainstaluji si starší verzi windows 7 formou produkt key ze starého notebooku, mohla bych pak zdarma upgradovat windows 7 na windows 10, je má úvaha správná? Získám tím i časově neomezenou – aktuální podporu z microsoftu, je to tak?

  9. Mario napsal:

    Dobrý den měl bych menší otázku. Je možné při přeinstalaci z win. 7 na win 10 odstranit vše v pc ? že by po instalaci na pc bylo jen win 10 a nic víc ?

  10. Jakub napsal:

    Zdravím chci se zeptat při upgade na windows 10 půjde si vybrat disk kam to chi nainstalovat.

1 Pings/Trackbacks pro "Dnes končí podpora Windows 7. Na Windows 10 lze přejít zdarma."
  1. […] 20 prosince, 2023 autor: Nani Jak přeinstalovat Windows 7 na Windows 10 zdarma? Upgrade na Windows 10 zdarma. Pokud máte platnou licenci Windows 7 nebo 8, lze na Windows 10 přejít zdarma prostřednictvím tohoto nástroje: https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10. Další informace najdete na viry.cz […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..