Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Policista nepřiměřeným zákrokem zabil opilého řidiče: Stát po něm teď vymáhá milion korun

Policista nepřiměřeným zákrokem zabil opilého řidiče: Stát po něm teď vymáhá milion korun (ilustrační foto).
Policista nepřiměřeným zákrokem zabil opilého řidiče: Stát po něm teď vymáhá milion korun (ilustrační foto).  (Autor: Městská policie Most)
Autor: dce - 
14. ledna 2020
21:02

Když bylo Jaroslavu Kraftovi 34 let, dostal se jako člen policejního sboru do pořádného průšvihu. Opilého ujíždějícího řidiče po dopadení zbil tak moc, že muž později na způsobená zranění zemřel. Kraft si odseděl dva roky, stát rodině zaplatil téměř milionové odškodné. A to teď vymáhá po Kraftovi.

K incidentu došlo v roce 1994 u Těškova na Rokycansku. Josef Šoltys se opilý vracel autem z hospody a policisté, z nichž jedním byl právě Jaroslav Kraft, ho chtěli zkontrolovat. Muž jim ale začal ujíždět. Nakonec sice zastavil, ale v autě se zamkl.

Když přeci jen vystoupil, policisté ho zpacifikovali a odvezli na služebnu, kde jim zkolaboval. Šoltys v nemocnici zemřel, podle Novinek měl protržená střeva a slinivku. Kraft ho totiž udeřil několikrát silně do břicha. Soud ho do vězení poslal na dva roky až v roce 2008.

A v roce 2015 rodina v civilním řízení na státu vysoudila 886 tisíc korun. Právě tyto peníze chce teď ministerstvo vnitra dostat z dnes devětapadesátiletého Krafta. „Zavinil smrt poškozeného, když během výkonu služby proti němu použil nepřiměřeným způsobem donucovací prostředky, za což byl pravomocně odsouzen,“ tvrdí vnitro s tím, že jako tehdejší člen bezpečnostního sboru zodpovídal zaměstnavateli za škodu.

Mělo se jednat o úmyslně spáchaný trestný čin, který může vnitro vymáhat v plné výši. Jenže to má háček - vnitro na Krafta podalo žalobu příliš pozdě. „Ministerstvo uhradilo pozůstalým částku za odškodnění v lednu 2017 a žalobu ve věci podalo v lednu 2019, přičemž nárok státu na regresivní úhradu se promlčí za rok ode dne, kdy byla zaplacena náhrada škody,“ stojí dle Novinek v rozhodnutí okresního soudu, který právě z toho důvodu žalobu zamítl.

Ministerstvo se proti tomuto rozhodnutí odvolalo, a věc tak bude řešit krajský soud.

krdassaneda ( 15. ledna 2020 21:34 )

Měl toho ožralu rovnou odprásknout.

husak44 ( 15. ledna 2020 09:31 )

Horší, než estébák.

Rassilena ( 14. ledna 2020 22:57 )

Vstupte do nejlepšího erotického klubu -- Bredhot.Com

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání