Domácnost

Příkon spotřebičů: U kterých je třeba hlídat spotřebu?

Posviťte si na elektrospotřebiče ve vaší domácnosti a zjistěte, který z nich zbaští nejvíce proudu. Poradíme vám, na co se zaměřit už při nákupu elektroniky a jak snižovat její spotřebu správným používáním.

Příkon spotřebičů: U kterých je třeba hlídat spotřebu?
Příkon spotřebičů: U kterých je třeba hlídat spotřebu?

Příkon spotřebiče se dá vyjádřit jako množství elektrické energie, které do něj přitéká ze sítě. Vyjadřuje ve wattech a jde o hodnotu, která udává, kolik elektřiny zařízení spotřebuje, když je v provozu jednu hodinu. Mimo to se však můžete setkat také s příkonem udávaným ve watthodinách, nebo ještě častěji v kilowatthodinách. Jedna watthodina odpovídá práci stroje s příkonem jeden watt po dobu jedné hodiny.

Watthodina – jednotka energie: Tabulka převodů

1 Wh

0,001 kWh (kilowatthodina)

1 Wh

1, x 10-6 mWh (megawatthodina)

1 Wh

3 600 J (joule)

 

Změnou dodavatele ušetříte průměrně 2000 korun ročně. V přehledné kalkulačce zjistíte, s kým ušetříte nejvíce


 
V praxi to tedy znamená, že pokud chcete spočítat kolik elektřiny spotřebuje žárovka s příkonem 100 W za hodinu, musíte příkon vynásobit časem. V tomto případě to bude 100×1, tedy 100 Wh, což je 0,1 kWh. Spotřebu za celý den pak zjistíte tak, že výsledek vynásobíte 24 hodinami.
 

Kolik wattů i korun spotřebuje vaše lednice, televize či PC? Podívejte se na 7 situací

 
 
Věděli jste, že příkon spotřebičů se dá měřit přístrojem zvaným wattmetr? Ten vypadá jako zástrčka, která se vloží do zásuvky. Přímo do wattmetru pak zapojíte zařízení, u kterého chcete zjistit spotřebu.

U kterých spotřebičů je třeba hlídat spotřebu?

Abyste při koupi nového spotřebiče nemuseli hned vytahovat kalkulačku nebo wattmetr, označují výrobci spotřebiče takzvanými energetickými štítky. Ty mají spotřebitelům usnadnit orientaci při nákupu a pomoci snadněji určit hospodárnost výrobku. Jsou standardizované v celé EU a na každém z nich najdete:

Samotný energetický štítek však pro správný výběr vždy nestačí. Roli hraje i konkrétní situace a potřeby vaší domácnosti. Pokud například koupíte zbytečně velké zařízení třídy A+, můžete v konečném výsledku zaplatit za elektřinu víc, než při koupi menšího spotřebiče zařazeného v méně hospodárné třídě. Na co se tedy konkrétně zaměřit? Jak vybrat a u kterých spotřebičů je třeba spotřebu hlídat?

Energetický štítek spotřebiče: Jak se v něm vyznat?

S nákupem nové elektroniky nečekejte

V první řadě je dobré si ujasnit, že v zásadě platí – čím je spotřebič novější, menší a úspornější, tím je nižší jeho příkon a tudíž i náklady na provoz. Proto se rozhodně nevyplatí čekat na to, až stará zařízení doslouží. Pokud máte doma spotřebič starší než deset let, zpozorněte a začněte přemýšlet nad jeho výměnou za novější model. Při nákupu nového kousku do domácnosti pak rozhodně nešetřete na energetické třídě a myslete na to, že spotřebiče třídy A+++ mohou být někdy až o polovinu úspornější než ty, které jsou zařazeny v třídě B.

Kolik elektřiny zbaští běžná lednice?

Důkladně srovnávat a rozmýšlet se vyplatí hlavně při koupi nové lednice. Ta totiž je, narozdíl od jiných spotřebičů, v provozu neustále a kvůli tomu často bývá označována za největšího žrouta elektřiny. Dokonce na ní nenajdete ani označení příkonu ve wattech, spotřeba se většinou udává rovnou v kilowatthodinách za rok. Jaký je tedy apetit kombinované lednice s mrazákem?

Přibližná roční spotřeba kombinované lednice s mrazákem

Energetická třída

A+++

A++

A+

Spotřeba

161 kWh/rok

242 kWh/rok

299 kWh/rok

Cena za roční provoz

740,6 Kč

1 113,2 Kč

1 375,4 Kč

Vycházíme z aktuální průměrné cenou elektřiny pro domácnosti ve výši 4,6 Kč za kWh.

Můžete vidět, že výběr energetické třídy opravdu hraje roli více než zásadní. Na spotřebu však má vliv i zmiňovaná velikost, v případě lednice tedy objem úložného prostoru pro potraviny. U chladicí části tak počítejte s tím, že jedna osoba běžně potřebuje přibližně 50–70 litrů. U mrazicí části jde pak přibližně o litrů dvacet.

Důležitá je také správná volba klimatické třídy, která udává vnější teplotu, na kterou je chladnička stavěná.
 
Kolik elektřiny zbaští běžná lednice?

Naordinujte své lednici dietu

Zdá se vám, že vaše lednice zbaští více elektřiny, než by bylo vhodné? Pak dejte pozor hlavně na to, ať nenecháváte dlouho otevřená její dvířka. Pravidelně odmrazujte a nevkládejte do lednice teplá či horká jídla. Chcete-li ušetřit, určitě ji také neumisťujte do blízkosti kamen, topení nebo sporáku.

Komplet elektřina PRO vás ochrání před zdražováním energií a ještě ušetříte za elektrikáře

Druhou příčku zaujímá myčka, pračka a sušička

Druhá místa pomyslného žebříčku energetických nenažranců si dělí myčka, pračka a sušička. U těch je nutné ohlídat hlavně to, abyste je nepoužívali poloprázdné a nevolili nevhodné programy, které spotřebu ještě navýší. Vyplatí se také používat správné prací a čisticí prostředky, které si poradí s odstraněním nečistot už při nižších teplotách.

Použití vhodného prášku má vliv na spotřebu pračky.

Přibližná roční spotřeba vybraných spotřebičů

Spotřebič

Myčka

Myčka

Automatická pračka

Automatická pračka

Energetická třída

A+++

A

A+++

A

Spotřeba

191 kWh

263 kWh

96 kWh

161 kWh

Cena za roční provoz

878,6 Kč

1 209,8 Kč

441,6 Kč

740,6 Kč

Vycházíme z aktuální průměrné cenou elektřiny pro domácnosti ve výši 4,6 Kč za kWh.
 

A co další spotřebiče?

Televize, rádio a nebo třeba počítač sice spotřebují mnohem méně elektřiny ve srovnání s chladničkou, to však neznamená, že na jejich spotřebě není možné ještě trochu ušetřit. Pozor si dejte hlavně na pohotovostní režim. Když totiž spotřebič vypnete jen dálkovým ovládáním, většinou se nevypne úplně a stále nenápadně trochu proudu odebírá. Tomu můžete zabránit použitím hlavního vypínače či vytažením přístroje ze zásuvky.

Roční náklady na provoz dalších spotřebičů 

 

Doba měření

Spotřeba za dobu měření

Roční náklady / frekvence používání

Varná konvice

1 l vody do varu
(cca 3:08 min)

0,110

270 Kč / 10x týdně

Topinkovač

2 topinky

0,039

50 Kč / 10 topinek týdně

Kávovar

příprava 4 espress

0,334

570 Kč / 4 espresa denně

Mikrovlnná trouba

5 minut

0,063

100 Kč / 25 min týdně

Elektrická trouba

1 hod (z 25 na 180 °C)

0,830

600 Kč / 3 hod týdně

Indukční plotýnka

1 l vody do varu
(cca 3:30 min)

0,105

260 Kč / 1 plotýnka 10x týdně

Sklokeramická plotýnka

1 l vody do varu
(cca 8:30 min)

0,160

400 Kč / 1 plotýnka 10x týdně

Litinové plotýnka

1 l vody do varu
(cca 9:00 min)

0,180

600 Kč / 1 plotýnka 10x týdně

Zdroj: Energetickyporadce.cz

Ušetřit můžete také volbou vhodného dodavatele. Ověřte si, který je pro vás ten nejlepší. Vyzkoušet!