Od terminálů po check-iny a obchody. Apple Mapy nově nabízí podrobnou interiérovou mapu pražského letiště

Filip HouskaFilip Houska

letiste-apple-mapy

Foto: Letiště Praha/CzechCrunch

Pražské letiště je nově celé v Apple Mapách včetně vnitřní navigace

0Zobrazit komentáře

Letiště mohou být pro řadu lidí naprostým labyrintem. Ačkoliv v celkové orientaci cestujícím pomáhají navigační cedulky a mnohdy i ochotný personál, nováčci si o daném letišti raději udělají obrázek s předstihem a podle informací z internetu nebo od svých známých zjistí, kam se na místě budou muset nejspíš vydat. Někdy však mohou pomoci také mapy v mobilních zařízeních, což se nyní týká i letiště v Praze.

Pražské Letiště Václava Havla se nově připojuje do seznamu mezinárodních letišť, pro které Apple vytváří interiérové mapy pro snazší orientaci v tom, kde se nachází jednotlivé záchytné body, bez nichž by třeba nemuseli vůbec odletět. Tuto novinku přináší konkrétně Apple Mapy, systémové mapové rozhraní od Applu, kterým je vybaven každý iPhone a iPad (potažmo i Mac).

Hlavními body nové interiérové mapy jsou pochopitelně dva letištní terminály, při jejichž přiblížení dostanete detailní pohled na všechna důležitá místa. Snadno tak zjistíte, kde se nachází bezpečnostní a pasové kontroly, odbavení nebo výdej zavazadel včetně jejich identifikačních čísel. Zobrazení je skutečně detailní, nechybí ani zobrazení sebemenších uliček, a tak je orientace či navigace na letišti značně jednodušší.

apple-maps-letiste-praha-2

Foto: CzechCrunch

Nové detailní rozhraní map na Letišti Václava Havla Praha

„Pomocí interiérové mapy se cestující mohou snadno orientovat v letištních terminálech, jejich cesta letištěm tak bude příjemnější, rychlejší a efektivnější. Aplikace může být užitečná i těm, kteří rádi plánují dopředu a chtějí se na cestu připravit. Ještě před odjezdem na letiště se tak mohou virtuálně porozhlédnout po terminálu, z něhož budou odlétat,“ říká Ondřej Svoboda, manažer marketingové komunikace a korporátní identity provozovatele Letiště Praha.

Důležitou (ač vcelku logickou) funkcí je i zobrazování aktuální polohy cestujícího, díky čemuž může přesně vědět, kde se nachází a jakým směrem má ideálně pokračovat. Právě v tom je novinka v Apple Mapách hodnotná, jelikož uvnitř budov často nemusí přesná poloha fungovat.

Co se týče nabídky doplňkových služeb, i ty jsou v rámci pražského letištního rozhraní v Apple Mapách zahrnuty. Na základě malých oranžových teček tak cestující mohou zjistit, kde se nachází nejbližší restaurace, kavárny nebo obchody s oblečením a dalšími doplňky. Snadno najdou i směnárny, trafiky, bankomaty a také třeba toalety, informační přepážky, dětské koutky, eskalátory či kanceláře asistenční služby.

apple-maps-letiste-praha-1

Foto: CzechCrunch

V rozšíření lze snadno vyhledávat i kategorie podniků

Jednotlivé plochy jsou v mapách od Applu vyznačovány barevně, díky čemuž lze rychle určit ohraničení daného prostoru a alespoň okrajově spočítat, v jaké vzdálenosti se od nich nachází. Hlavní haly a chodby mají bílý nádech, prodejny jsou vybarveny šedě a bezpečnostní kontroly světle červeným odstínem. Funkce rozlišuje i poschodí, a to prostřednictvím béžových ploch, přičemž lze mezi nimi jednoduše přepínat.

Obdobně fungují i Google Mapy

Letiště Václava Havla Praha je teprve patnácté evropské letiště (a 74. na světě), které toto detailní interiérové rozhraní v Apple Mapách podporuje. Opět se tedy ukazuje, že Apple na Česko nezapomíná, což bývá dlouhodobou námitkou fanoušků této značky. Stačí si vzpomenout, že i pražské metro a obecně celá městská doprava je uvnitř map od Applu velice dobře zapracovaná a spolehlivě fungující, co se týče časů odjezdů, výčtu nástupišť a podobně.

janrezab

Přečtěte si takéPotřebujeme novou generaci lidí, která se ozve, když je ve firmě něco špatně, říká v CzechCrunch Podcastu Jan ŘežábPotřebujeme novou generaci lidí, která se ozve, když je ve firmě něco špatně, říká v CzechCrunch Podcastu Jan Řežáb

Na druhou stranu nelze opomenout ani Google Mapy, z hlediska počtu uživatelů mnohem zásadnější mapové rozhraní, než jsou Apple Mapy. I ty nabízí poměrně podrobné informace na pražském letišti založené na dost podobné struktuře. Oproti verzi od Applu nabízí i zastávky autobusů, které se nachází v těsné blízkosti terminálů. Pro uživatele iPhonů a iPadů ale může hrát prim to, že je například podporována hlasová asistentka Siri nebo zkrátka využívají primárně aplikaci od Applu.

letiste-praha-vaclav-havel-airport-prague

Foto: Letiště Praha/CzechCrunch

Indoorové rozhraní letiště v mapách od Googlu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym